Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A mosódió, mint kitűnő alternatíva

Írta: Szabó-Kocsis János

A mosódió a Sapindus Mukorossi nevű növény kimagozott termése, mely Ázsiában, a Himalája hegység lábánál honos növény. Napjainkban egyre nagyobb teret hódít és megvásárolható a hazai kereskedelemben is.

Ez a növény a szappanfák családjába tartozik és egy különleges anyagot tartalmaz, a „saponin”-t, mely meleg vízzel érintkezve habzani kezd és ezáltal a szappanhoz hasonló jelentős mosóerővel bír.

A mosódiót használhatjuk a ruhák tisztítására, kiváló a házi kedvencek tisztántartására vagy akár a személyes higiénia céljából is alkalmazható. A mosódió emellett nagyon jól használható általános tisztítószerként is. Legnagyobb előnye, hogy környezetbarát, mivel a többi mosószerrel ellentétben nem tartalmaz foszfátot és tenzideket.

A mosódió a leírt előnyök mellett, rendkívül gazdaságos is.

Egy 500 gr-os adag ára körülbelül 1000-2000 forintba kerül és ez a mennyiség elégséges egy fél évre (kb.150-200 mosásra).

Hogyan használjuk a mosódiót?

1. Mosószerként a gépi mosáshoz:

Kb. 8-10 félbe vágott mosódiót beleteszünk egy vászontasakba, és egyenesen a dobba helyezzük a ruhák közé. Ezt a módszert a 40°C fokos mosásnál alkalmazzuk. Mosást követően a mosódiót kiszárítjuk és még legalább két alkalommal használhatjuk. Többszöri használat után a mosódió már nem tartalmaz saponint, így használhatjuk a szobanövények táptalajának gazdagítására.

2. Kézi mosáshoz hideg vízzel:

Ehhez először egy oldatot készítünk 6-8 mosódió és egy bögre forró vízből, majd ezt az oldatot használjuk a hideg vízzel történő kézi mosás során.

A mosódió előnyei:

- Alkalmazhatjuk bármilyen anyag esetén: pamut, selyem vagy gyapjú. Mosás után a ruhák puhák és semleges illatúak lesznek.

- Hipoallergén, ezért használata javallott úgy a bőrbetegséggel küzdők számára, mint a csecsemők és kisgyerekek esetében.

- Ha mégis illatos ruhákra vágyunk, a mosódiót tartalmazó tasakba csöppenthetünk néhány cseppet a kedvenc illóolajunkból.

- A mosódió használata nem javasolt a fehér ruhák esetében, mert sárgást színt kölcsönöz a ruháknak.

Forrás: http://filantropikum.com/mosodio-100-os-alternativa-hogy-lecsereld-a-kemiai-mososzereket/



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!