Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Meddig juthat az emberiség?

Írta: Szabó-Kocsis János

A csodálatosan pesszimista jövőről és az elérhetetlen galaxisokról készített filmet a Kurzgesagt.

Ismereteink szerint még több milliárd évig nem kell attól tartania az emberiségnek, hogy a Naprendszer összeomlása miatt elpusztuljon a civilizációnk, ez a földi élet történetének 3,5 milliárd évéhez viszonyítva megnyugtatóan is hangzik - ha előbb nem tesszük tönkre a bolygónkat, vagy meg nem jelenik egy erősebb civilizáció. Időnk, mint a tenger, azonban nem érdemes hátra dőlni.

A Tejút önmagában hatalmas, és a gravitációs tömegvonzás miatt fokozatosan egybeolvad majd az Andromédával (a jelenet az új Cosmos-sorozatból származik).

Ez jellemző az egész Lokális csoportra, azaz a hozzánk legközelebb eső galaxisokra - ezek is 10 millió fényéven belüli galaxisok. A probléma az, hogy az Ősrobbanás óta fokozatosan növekszik a távolság a csoportok között, a távolság növekedését a még napjainkban is rejtélyesnek számító "sötét energia" segíti. Ez azt is jelenti - egyesek szerint -, hogy míg évmilliárdok múlva a csoportunk egyetlen óriási galaxissá olvad össze, és még lehetségessé is válik, hogy elhagyjuk a rendszert, soha nem fogunk elérni más csoportokat.

A legdepresszívebb rész is csak most jön: nem is látjuk majd, hogy merre keressük őket. A távolság akkora lehet egy idő után, hogy az ide érkező fény hullámhossza olyannyira elnyúlik, hogy érzékelhetetlen lesz, azaz nem is látunk majd semmit a csoportunkon kívüli csillagok közül.

A többi részletet a Kurzgesagt csodásan animált videójában nézhettek meg - a feliratok bekapcsolása javasolt (www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=ZL4yYHdDSWs).

Forrás: http://eduline.hu/felnottkepzes/2016/5/20/Meddig_juthat_az_emberiseg__video_PXXVVV

 

 



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!