Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Megint megdőlt valami, amit eddig igaznak hittünk

Írta: Szabó-Kocsis János

A csótányok nem bírják olyan jól a radioaktív sugárzást, mint ahogyan azt a közhiedelem tartja. De mi köze ehhez a hatvanas évek hippimozgalmainak? Újabb tudományos tévhit hátterét mutatjuk be.

A közhiedelem úgy tartja, egy atomháborúban a sugárzás miatt kihalna az emberiség és minden állat is, csak a csótányok vészelnék át az egészet. Ez annyira ismert vélekedés, hogy talán még az iskolában is hallották. Az ENSZ radioaktivitás élettani hatásait vizsgáló intézete szerint azonban jó néhány állatfaj sokkal jobb ebben a csótányoknál - mutatnak rá a Ma is tanultam valamit blogon.

Míg az emberek egyéntől függően körülbelül 4-10 egységnyi sugárzásba már belehalnak, addig a csótány 10 egységnyi sugárzással még eléldegél, de szaporodni már nem tud. 64-100 egységnyi sugárzásba viszont már mind belepusztul. Ezzel szemben a közönséges muslincának 640 egységnyi sugárzás kell ahhoz, hogy elpusztuljon, a lisztbogárnak pedig 1000. Mind közül a legkeményebb egy habrobracon nevű darázsfaj, amely 1800 egységnyi sugárzást is túlélhet.

A csótányokról szóló közhiedelem egyszerű politikai kampányként indult útjára. A hatvanas évek fegyverkezési versenyében az amerikai pacifista mozgalmak újsághirdetéseiben bukkant fel először a frappáns szöveg, amely szerint az atomháborút nem Amerika és nem is az oroszok vagy Kína nyerheti, hanem a csótányok. Úgy tűnik, az üzenet sikeresen célba ért.

Forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/2015/7/10/csotanyok_atombomba_tudomanyos_tevhit_NS26AE



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!