Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Tuti nem tudtad, hogy ezért van rád nagy hatással egy zene

Írta: Szabó-Kocsis János

Két érdekes kutatás is napvilágot látott, amelyben a zene hatásait vizsgálták és kiderült, miért leszünk libabőrösek egy-egy dal hatására - írta a hvg.hu.

Bőrorgazmus – tudományos oldalakon így is nevezik a zene által kiváltott intenzív fizikai és mentális hatást, amit a tehetségkutatókból leginkább "libabőrnek" ismerünk, és úgy is éljük meg. Legalábbis egyrészt, ugyanis egy 1991-es kutatás már bizonyította, hogy izzadás, elpirulás, reszketés és szexuális túlfűtöttség is a mellékhatása lehet egy jól eltalált zenének – írta a hvg.hu.

A Wesleyan Egyetem szakemberei ezúttal arra voltak kíváncsiak, hogy a zene mely részei képesek leginkább ilyen hatásokat kiváltani, ezért MRI szkennerekkel vizsgálták a kutatás résztvevőit, az eredményeket pedig összevetették a zenével. Két nagyon gyakori egyezést találtak a zene változása és a már felsorolt kellemes érzések között: sűrűn voltak észlelhetőek ezek a hatások, amikor hirtelen hangossá vált a zene, illetve ha a zene fő motívumában, refrénjében egy-egy oda nem illő hangot csempésztek. Előbbit mindenki el tudja képzelni, utóbbira viszont kapásból talán nem tudunk példát, de a kutatók szerint Adele egyik slágere (Someone Like You) a legjobb példa erre.

Japán kutatók egy másik érdekességre derítettek fényt a zenehallgatás kapcsán. Ők is az említett hatásokat kiváltó zenéket vizsgálták, de nem az érzés okát, hanem azt, hogy az emberekben milyen pszichológiai változást vált ki. Az egyik tesztben a nagylelkűségüket vizsgálták egy olyan játékkal, amely során el kellett dönteniük az alanyoknak, hogy egy adott pénzmennyiségből – amit nem tarthattak meg –, a nekik mutatott emberek közül kiknek és mennyit adnának szimpátia alapján.

Amikor a résztvevők libabőrt okozó dalokat hallgattak, később nagylelkűen osztották a pénzt mások között, viszont ha olyan zenét hallgattak, amelyet kifejezetten utáltak, alig mutattak hajlandóságot az adakozásra.

Forrás: http://eduline.hu/felnottkepzes/2015/8/5/Tuti_nem_tudtad_hogy_ezert_van_rad_nagy_hat_CWS7QW



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!