Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Eddig boldogan tömted magadba a kólát? Ezek után nem fogod!

Írta: Szabó-Kocsis János

Gondolkodtál már azon, vajon mi történik a szervezetedben, miután megittál egy doboz szénsavas üdítőt?

Első 10 perc: 10 teáskanálnyi cukor jut a szervezetedbe. Ez a napi bevitel 100 százaléka. Azért nem hánysz azonnal ennyi édestől, mert a kólában lévő foszforsav elfedi ezt a túlzott édességet.

20 perc: Annyira megugrik a vércukorszint, hogy inzulinrobbanást idéz elő. A máj erre úgy próbál reagálni, hogy a cukrot is zsírrá alakítja.

40 perc: Felszívódik az összes koffein. A pupillák kitágulnak, megemelkedik a vérnyomás, az adenozin receptorokat már blokkolták az agyadban, ezért nem leszel álmos.

45 perc: Az agyad megnöveli a dopamintermelést, ez serkenti az örömközpontot. Ez nagyjából úgy működik, mint a heroin.

60 perc: A foszforsav megköti a kalciumot, a magnéziumot és a cinket, amely így további változásokat okoz az anyagcserében. A koffeinnek is vízhajtó hatása van, a sok mesterséges adalék és a nagy mennyiségű cukor pedig arra ösztönzi a szervezetet, hogy a kalciumot kiürítse a szervezetből. Így távozik, ahogy a magnézium és a cink is. Ezek után lezuhan a vércukorszint, ami vagy fáradttá és/vagy ingerlékennyé tesz.

Forrás: http://eduline.hu/felnottkepzes/2015/8/1/mit_tesz_a_kola_a_szervezettel_Z215O1



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!