Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Ennél jobb tanácsokat egy tanítónő sem tud adni a szülőknek

Írta: Szabó-Kocsis János

Finnországban már megkezdődött az új tanév, az ország legjobb tanítónőjének megválasztott Mervi Berg pedig tanácsokat adott a leendő elsősök szüleinek. Nem, senkitől nem kérte számon, miért nem tanította meg a gyermekét olvasni még az iskolakezdés előtt.

A finnorszag-unkari.hu blogon egészen érdekes posztot találtunk. Az egyik finn lap az év tanítójának választott, az észak-savói Pielavesi településen élő Mervi Berget kérdezte, mit is kell tudnia egy első osztályosnak.

A tanítónő először is leszögezte: ha nem tud valamit a gyerek, az nem gond, azért jár iskolába, hogy tanuljon. Néhány tanácsot azonban adott a szülőknek, hogy könnyebb legyen az iskolakezdés. "Nehéz az elválás a szülőktől. A legtöbb, amit a szülő tehet, hogy hitet és bizalmat ad gyermekének. Mindig pozitívan beszéljen az iskoláról!" – kéri a szülőket a tanítónő.

Mervi Berg azt mondja, jó lenne, ha a szülők közvetlenül a tanárral beszélnék meg a gondjaikat, és megkérdeznék, mi miért történik az iskolában.

"A gyermek ismerje pontosan az iskolába vezető utat. Az iskolába vezető út pontos ismerete rettenetesen fontos, jöjjön a gyerek akár gyalog, akár kerékpárral, akár busszal. Addig kell gyakorolni a gyerekkel az iskolába vezető utat, amíg biztosan ismeri minden részletét, és ismeri a közlekedési veszélyeket is az úton. Nem lehet annál semmi fontosabb, minthogy biztonságban eljusson az iskolába és haza" - hangzik a következő tanács.

A tanítónő sem a betűk, sem a számok ismeretét nem kéri számon az elsősökön, a finn lapnak adott interjúból úgy tűnik, sokkal fontosabbnak tartja az együttműködés formáit. "Várni a sorára, figyelni a másikra, hallgatni, kérni, hogy figyeljenek rá, és együtt játszani is tanultak már. A legtöbben már birtokában vannak ezeknek a képességeknek, amikor első osztályba kerülnek. Vannak, akiknek meg még gyakorolniuk kell ezeket: Hogyan hívjak játszani másokat? Tudok bocsánatot kérni? Figyelni arra, hogy senki sem maradjon egyedül. Milyen hangon beszélek a másikkal?" – sorolja Mervi Berg.

Forrás: http://eduline.hu/kozoktatas/2017/8/16/Finnorszag_tanitono_tanacsok_szuloknek_E45LIP



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!