Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Mi is a különbség a Diákhitel 1 és a Diákhitel 2 között?

Írta: Szabó-Kocsis János

Nemsokára kezdetét veszi az egyetem, mielőtt azonban belekezdenétek az első szemeszterbe, van pár dolog, amit érdemes tudni. Ahhoz, hogy meghozhassatok egy komoly döntést, ezeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Minden, amit a Diákhitel 1-ről tudni kell gólyaként

Ki veheti fel a legnépszerűbb konstrukciót, és mikor kell elkezdeni törleszteni? Ahhoz, hogy felelősen dönthessetek a szabadon felhasználható Diákhitel 1 felvételéről, ezekkel tisztában kell lennetek.

Ki veheti fel?

A hitelt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.

Mennyi ideig igényelhető?

A Diákhitelt 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben vesz részt és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

Mekkora összeget lehet igényelni?

A legkisebb összeg havi 15, a legmagasabb havi 50 ezer forint. A hitel 5 hónapját egyben is fel lehet venni, így a maximális összeg 250 ezer forint.

Mekkora a kamat?

A Diákhitel kamata változó. A kamat mértékét a kormányrendeletben rögzített szabályok szerint határozzák meg, jelenlegi mértéke 2,30%.

Mikortól kell törleszteni?

Törleszteni a hallgatói jogviszony megszűnését követően, illetve legkésőbb a 40. életévének betöltését követő negyedik hónap első napjától kell. Minden év végén megkapjátok az elszámolást, és hogy mekkora lesz a törlesztőrészlet a következő évben, ami a fizetésetektől nagyban függ. Előtörlesztésre is van lehetőség.

Minden fontos információ a Diákhitel 2-ről

Ki veheti fel?

Ezt a hitelformát kizárólag állami ösztöndíjas képzésben résztvevő hallgatók igényelhetik.

Mennyi ideig igényelhető?

A Diákhitel 2-t 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben veszel részt és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

A jogosultság ideje arányosan csökken azoknak a szemesztereknek a számával, amelyben már megkapta a Diákhitel 2-t.

Forrás: http://eduline.hu/felsooktatas/2017/8/2/Minden_amit_a_Diakhitel_1rol_tudni_kell_gol_FDJAQR

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/8/3/Mi_is_a_kulonbseg_a_Diakhitel_1_es_a_Diakhi_22STQW



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!