Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Gyógyító nyári gyümölcsök

Írta: Szabó-Kocsis János

A nyári hónapokban rengeteg friss idénygyümölcsből választhatunk. Fogyasszunk belőlük minél többet, mert nemcsak finomak, de sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak és egy sor betegség is megelőzhető velük! A gyümölcsök magas víztartalmuk és csekély emésztési energia igényük miatt tökéletesek a szervezet méregtelenítésére és energiával való ellátására. Gyümölcsöt lehetőleg dél előtt együnk éhgyomorra. Egyszerre csak egyféle gyümölcsöt fogyasszunk, és ne együnk belőlük közvetlenül más étel elfogyasztása után, mert megerjesztik azt!

Málna

A népi gyógyászat szerint a málna alkalmas: vértisztításra, vércukorszint csökkentésére, vesebántalmakra, magas vérnyomás csökkentésére, érelmeszesedés megakadályozására (szterin és flavonoid tartalma miatt), lázas, meghűléses panaszok enyhítésére.

Ásványi anyag és vitamintartalma: kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, C-, E-, B1-, B2- és A- vitamint tartalmaz.

100 gramm málnában csak 34 kalória található. A málnalevél teát kismamáknak is ajánlják a szülés előtti hetekre, mert segíti ellazítani a kismedence izmait. A málnalevél tea hatásos még menstruációs görcsök ellen, ráadásul kiváló gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású is.

Meggy

A népi gyógyászat szerint a meggy alkalmas: a vese és a máj serkentésére, vértisztításra, a belek mozgásának elősegítésére, az erek rugalmasságának megőrzésére (flavonoidtartalma miatt), meghűlés kezelésére, vízhajtásra.

Ásványi anyag és vitamintartalma: kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, C-, B1-, B2- és A- vitamint tartalmaz. 100 gramm meggyben 56 kalória található.

Őszibarack

A népi gyógyászat szerint az őszibarack alkalmas: gyulladások csökkentésére, vértisztításra, az emésztés elősegítésére (pektin és rost tartalma miatt), vízhajtásra, a haj és a bőr egészségének megőrzésére.

Ásványi anyag és vitamintartalma: magnéziumot, kalciumot, szelént, cinket, foszfort, A-, B1-, B2, B3-, C- vitamint, béta-karotint tartalmaz.

Az őszibarack magja B17-vitamint tartalmaz, mely hatásos lehet különböző rákos megbetegedések megelőzésére. (Egy felnőtt ember naponta maximum 20 őszibarack magot fogyaszthat!) 100 gramm őszibarackban 38 kalória található.

Sárgadinnye

A népi gyógyászat szerint a sárgadinnye alkalmas: egyensúlyban tartani a vércukorszintet, normál szinten tartani a vérnyomást, enyhíteni az izomgörcsöket, segíteni az emésztést.

Ásványi anyag és vitamintartalma: vasat, kalciumot, foszfort, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C- vitamint tartalmaz. 100 gramm sárgadinnyében 40 kalória található.

Görögdinnye

A népi gyógyászat szerint a görögdinnye alkalmas: enyhíti a reumatikus tüneteket, csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét (likopin tartalma miatt), a szervezet salaktalanítására, a légúti panaszok enyhítésére.

Ásványi anyag és vitamintartalma: káliumot, magnéziumot, vasat, fluort, szelént, foszfort, A-, B1-, B6- és C-vitamint, valamint likopint tartalmaz. 100 grammban csak 29 kalória van. A görögdinnye magjából készített teát használják cukorbaj és vesebaj kezelésére.

Ribiszke

A népi gyógyászat szerint a ribizli alkalmas: az emésztés elősegítésére, az erek rugalmasságának megőrzéséhez (flavonoid tartalma miatt), a húgysav lebontásának serkentésére, étvágy javítására, méregtelenítésre.

Ásványi anyag és vitamintartalma: kalciumot, magnéziumot, vasat, nátriumot, foszfort, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint tartalmaz. 100 gramm ribizliben csak 29 kalória található.

Forrás: //vitaminstation.hu/index.php?page=life&cat=8&article=66



Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!