Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2021. 09. 27. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Dr. Pongrácz Kálmán, a Váci Jávorszky Ödön Kórház Újszülött-Csecsemő-Gyermek osztályának osztályvezető főorvosa

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Lee Child - Ne add fel könnyen

5:30 – Serkenj fel! – Arany Michels Richárd- Református

6:00 – Helyi hírek

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Helyi hírek

7:10 – Reggeli Ébresztő magazin

8:00 – MTI Országos hírek

9:00 – MTI Országos hírek

10:00 – Helyi hírek

10:10 –Önindító: Bödecs András kémia-angol szakos tanárjelölt a vendégünk. András városunk szülötte, a Szilády gimnázium volt diákja jelenleg a Lónyai Református Gimnáziumban tölti 6. gyakornoki évét. Bár minden kompetenciája előrejelezhette ezt a hivatást, nem volt sima a pályakeresés az életében. A középiskolai kiváló kémia eredmények után elsőként a vegyész, majd a bionikus szakot próbálta. De hamarosan érezte, hogy ez nem az ő világa, így egy évet töltött Angliában. Itt gyerekcsoportokkal dolgozott, ami tapasztalat megérlelte benne, hogy kémia-angol szakos középiskolai tanár szeretne lenni. Innovatív elképzelései a pedagógiában találkoztak magyar-angol szakos tanár bátyja törekvéseivel is, így erősítették egymást az új utak keresésében. Egyre inkább világos, hogy a jó tanár, és tanítás érték, így értékelő keretrendszerében az órai jó munkával zsét lehet szerezni, amin érdekes házikat, vagy éppen ötöst lehet vásárolni, vagy egy dolgozatban segítő kérdést. Kedvenc területe a tanulásmódszertan, sokat foglalkozik avval, hogyan lehet ezt magántanítványainak, illetve iskolai keretben átadni, hisz ez kulcsa mindennek, legfőképp a felsőoktatásba kerülve. Hogy hogyan is gondolkodik minderről megtudjátok a beszélgetésből, illetve honlapjáról: https://bodecsandras.com/ (ismétlés)

11:00 – MTI Országos hírek

11:10 – Ziccer: Kétszer meg kellett nyerni az NBIII-at, hogy felkerüljünk az NBII-be! - beszélgetés Mészáros Tiborral, Juhász Károllyal és Harkai Péterrel a pontosan 50 esztendővel ezelőtti fantasztikus halasi labdarúgó sikerről. 1971-ben a Kiskunhalasi MEDOSZ kimagasló teljesítménnyel megnyerte az NBIII-as bajnokságot és feljutott az NBII-be, ahol rögtön az első évben bronzérmet nyert. Előtte és utána sem volt ehhez fogható halasi labdarúgó siker! A legendás játékosokkal emlékezünk azokra a felejthetetlen évekre a Ziccerben. Érdemes meghallgatni! (ismétlés)

12:00 – Helyi hírek

12:10- Retro magazin: Babusgató: A mozgásfejlődés állomásai és jelentősége - beszélgetés Mónus Mónika gyógypedagógussal és logopédussal

13:00 – MTI Országos hírek

13:10 – Vedd és olvasd: Martin Dugard - Bill O'reilly Az SS kiiktatása - Hajsza a történelem legkegyetlenebb háborús bűnösei után (Libri könyvkiadó 2020.)A Harmadik Birodalom rémtetteire már közvetlenül a második világháború lezárása után fény derült, ezért a népirtást elkövető háborús bűnösök jellemzően a szökés mellett döntöttek. Néhányukat hamar elkapták - mint az SS hírhedt vezérét, Heinrich Himmlert -, mások azonban elkerülték a letartóztatást, köszönhetően egy olajozottan működő szervezetnek, mely éppen az ilyen bűnösök bújtatására szakosodott. Utóbbiak közé tartozott Josef Mengele, ,,a halál angyala", aki iszonyú orvosi kísérleteket végzett Auschwitzban; Martin Bormann, Hitler brutális személyi titkára; Klaus Barbie, a könyörtelen ,,lyoni hóhér", s talán valamennyi közül a legförtelmesebb: Adolf Eichmann. Az SS kiiktatása eposzba illő hőstörténet arról a titkos háborúról, amit az önjelölt ,,nácivadászok" vívtak. Ebbe a végtelekig eltökélt és igencsak sokszínű csapatba tartozott többek között egy francia házaspár, egy, a normandiai partraszállás idején katonaként szolgált amerikai ügyvéd, egy német ügyész, aki sírig tartó hűséget esküdött a náci pártnak, több izraeli Moszad ügynök és a haláltáborok egyik túlélője is. Ezek a férfiak és nők évtizedeken kutattak az SS még szökésben lévő tagjai után, hogy egyikük se úszhassa meg a felelősségre vonást és sok esetben a halálos ítéletet. Az SS kiiktatása egyszerre felemelő és hátborzongató, s új részletekkel szolgál a történelem egyik legmesteribb hajszájáról. (A Libri.hu recenziója)

14:00 – Helyi hírek

14:10 – A tudomány mai állása: Szupernóva-kitörést idézett elő egy csillagütközés. Rendkívül közel került a Földhöz egy aszteroida. Mitől függ a testmagasságunk? Hormonok befolyásolják az ízérzékelést. Jó tanácsok a gerinckímélő futáshoz. Mi történik a testünkben a fogyókúra alatt. Megtévesztő lehet, ha egy robot visszanéz ránk. Hadriánusz római császár hatalmas szobrára bukkantak. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – MTI Országos hírek

15:10 – Hazafelé magazin és Igéző

16:00 – Helyi hírek

17:00 – MTI Országos hírek

18:00 – Helyi hírek

18:10- Sztárportré: Beszélgetések ismert emberekkel, és mély témák hétről hétre. A téma: Van időd? Vendégek: Baby Gabi - Nyári Károly - Kertész Iván - Barabás Kiss Zoltán (ismétlés)

19:00 – MTI Országos hírek

19:10  - Szép Álmokat: Tony Wolf: Csodás utazás; A Nagy Tündér erdejében

19:25 - Irodalom az Éterben: J. K. Rowling: Harry Potter és a főnix rendje

20:00 – Helyi hírek

20:10 – Aréna

21:00 – Helyi hírek

21:10 – Serkenj fel! - Arany Michels Richárd- Református és Lélekműhely: Csökkent értékűség, szégyen 2.rész

22:00 – Helyi hírek

22:10 – Éjjeli virrasztó irodalom: Frei Tamás - A Bankár