Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 12. 04. Péntek

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Siba-Rohn Hilda

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bohumil Hrabal - Macska-maszkabál, avagy gyónás feloldozás nélkül

5:30 – Serkenj fel! : Édes Árpád - Református

6:00 -Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: A Halasi Kaleidoszkóp mai vendége Szabó Judit, a JuMa kutyaiskolák vezető oktatója. Azt hinnénk, hogy a hidegebb idő beköszöntével eltűnnek a kullancsok. Ilyenkor a gazdik hajlamosak nem figyelni a kellő védelemre. Pedig a kullancsok közel kétszázféle fertőző betegség kórokozóját terjeszthetik. Ezek közül vannak olyan mikroorganizmusok, melyek kizárólag emberi megbetegedést, mások kizárólag vadon élő állatok betegségeit okozzák, és vannak, amelyek kizárólag valamelyik háziállatfajt betegítik meg. A kullancsok terjesztette kórokozók okozta betegségek közül azokra érdemes odafigyelnünk, amelyek emberi és állati megbetegedéseket egyaránt okozhatnak. Továbbra sincs elég hideg ahhoz, hogy elfagyjanak a kullancsok. Judittal a mai adásban ezt a témakört járjuk körül.(az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00- Jóllét: Robotika az óvodában?! - beszélgetés Szemerédi Tünde és Lengyel Erika óvodapedagógussal a 21. század kihívásairól, a tehetségek kiválasztásáról, a robotika térhódításáról, az egyéni és csoportos motivációkról. Hogyan lehet egy két-három éves kisgyermekről megállapítani, hogy tehetséges? Mindenki valamiben tehetséges, de ezt a területet hogyan fedezhetjük fel? Kérdések és válaszok a szakemberektől a Halas Rádió Jóllét című magazinjában. (ismétlés)

11:00 – A tudomány mai állása: 3000 éves labdákat találtak. Török hódoltság-korabeli éremleletet találtak Simontornyán. Húsz éve Alpha űrbázisként indult, ma Nemzetközi Űrállomásként ismeri a világ. Az új fúziós meghajtás pár év alatt átszeli a Naprendszert. Újabb gravitációs hullám-jelenségeket észleltek. Drónokat küldenek a vulkánok belsejébe.  Szuperszámítógéppel készítik el a Föld digitális mását. Túl van az első nyilvános tesztjén az új japán szupervonat prototípusa. Üzemanyagcella spenótból, az igazi zöld megoldás. Olcsó biodízellé alakítja a használt sütőolajat egy mikroszivacs. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Sztárportré: Dér Heni

13:00- Halasi Kaleidoszkóp: 

14:00 – Zöld-tál: Karácsonyi szokások - Mongyi Marianna a Zöld Híd Egyesület vezetője az általa már végigjárt országok karácsonyi szokásait, hagyományait mutatja be. Lettország ízeivel maradtunk adósak, ezért megismerhetjük az igazi lett almáspitét is. Tartsanak velünk!

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin

18:00- Önindító: OKTONDI - Oktatás. Online. Digitálisan. Ebben felsőoktatásban tanuló egyetemisták mutatják be egy 20 perces beszélgetésben, milyen tapasztalatokat szereztek, mire is számíthatnak majd az oda felvételizők. Popovics Kinga (ismétlés)

19:00  - Szép Álmokat:

19:15 - Irodalom az éterben: Alexandre Dumas: Emma Lyonna

20:00 - Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád - Református (ismétlés) és Lélekműhely: Az együttesség, mint az egyéni (személyes) és egyetemes szempontjait kiegészítő dimenzió. Vallás és spiritualitás. Elköteleződés, intimitás, önazonosság 2.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Jack Higgins: A sas leszállt