Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 11. 28. Szombat

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Tolcsvay Béla, gitáros, énekes, zeneszerző

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Bohumil Hrabal - Macska-maszkabál, avagy gyónás feloldozás nélkül

5:30 – Serkenj fel! : Katolikus igehirdetést hallhatnak

6:54 – A Nap Igéje

8:00 – Babusgató:„Énidő”. Mai rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut magunkra. Munka, család? Barátok. Előfordul, hogy fáradtnak, kedvetlennek érezzük magunkat, hangulatunk változó. Na és persze ezen egy kiadós alvás sem tud segíteni. Gondoljunk csak arra, hogy hányszor mondjuk, hogy „Erre nekem nincs időm”. Pedig az „Énidő” a szakemberek szerint szükséges a harmonikus élethez. Az énidő lényege, hogy ilyenkor nem másokért vagyunk, hanem saját magunkra figyelünk. Hogy mi is lehet ”énidő”? Erről beszélgetünk a mai műsorban Gyulai Ildikó szakpszichológussal. (ismétlés)

9:00 – Ziccer: Olimpiai bajnok akarok lenni! - beszélgetés Juhász Janka négyszeres Európa-bajnok úszóval, aki szeptembertől Hódmezővásárhelyen él és sportol. 16 év halasi versenyzés után miért váltott? Felépült-e nagyon makacs vállsérüléséből? A hosszútáv úszás után miért döntött a 200 méteres gyorsúszás mellett? Hogyan készül élete legfontosabb versenyére? Mire számít a decemberben sorra kerülő országos bajnokságon? Kérdések és kendőzetlen válaszok Juhász Jankától a Ziccerben. Ússzon ön is velünk! (ismétlés)

10:00 – Érdekes emberek: Homok és tenger. Ha játszani akarunk a szavakkal, akkor homoktengert is mondhatnék, de így ez ebben a formában nem igaz. Mert az Egyesült Arab Emírségekről szólva tenger és a homok két különálló jelenség. A csodálatosan csillogó tenger és a végtelen sivatag egyaránt meghatározó eleme ennek a sokarcú világnak. Szűcsné Gáspár Ida ma ide vezet el bennünket; tartsanak velünk! (ismétlés)

11:00 – 153-Lélekmód: OKTONDI - Oktatás. Online. Digitálisan. - Savanya Csenge mesél a szervezet céljáról, történetérő. 2020 tavaszán születtünk! Ahogy indult a járvány és hirtelen kényszerültek a tanárok, diákok online oktatásba - meséli a volt sziládys diák Csenge, aki egyik motorja lett néhány hét múlva a szervezetnek. Az egyetemisták, főként a tanárszakosok összefogtak, közel 4000 fő, és olyan gyűjtőoldalt készítettek általános és középiskolai diákok, tanárok és szülők számára, mely a jól használható digitális oktatási tartalmakat rendszerezi, gyűjti össze egy helyre, az oktondi.hu oldalra. Természetesen minden virtuális platformon ott vannak, instagram, tiktok, facebook, hogy minél szélesebb körben használhatók legyenek a tartalmak. Sokan tették ezt szabadidejükben, a segíteni akarással a szívükben. Az ötlet bejött, használják és népszerű. Sőt fejlődik! Csenge a gazdája annak a pályaorientációt segítő projektnek az oktondi szárnyai alatt, egy youtube listának, amely 20 perc együtt! - címet viseli. Ebben felsőoktatásban tanuló egyetemisták mutatják be egy 20 perces beszélgetésben, milyen tapasztalatokat szereztek, mire is számíthatnak majd az oda felvételizők. Tartsanak velünk a beszélgetésbe, és ámuljunk együtt, milyen csodákra képes a mai generáció, ha itt az ideje az összefogásnak és segítségnek! (ismétlés)

14:00-Bitmobile (ismétlés)

15:00- Királyfik és Királylányok

16:00 – Halasi szószékek

17:00 – Klasszikusok órája: A VII. szimfónia Beethoven zenéjében minőségi ugrás, olyan, mint a III. szimfónia volt, és lesz majd a IX. szimfónia. Európai hírneve nő, mely növeli önbizalmát, alkotókedvét. Ekkor negyvenhárom éves. Még saját maga vezényli a zenekart, de fülbaja miatt hamarosan kénytelen visszavonulni a nyilvános szerepléstől, s kizárólag az alkotásnak él. A szimfónia első bemutatója 1813. december 8.-án volt a bécsi egyetem nagytermében; nagy sikere volt. Egy későbbi időpontban, 1814. február 27.-én megtartott hangversenyről Schindler, Anton (1798 – 1864) német zeneíró és karmester – Beethoven „fizetés nélküli magántitkára” – így ír: „A tetszésnyilvánítás tombolása felülmúlt mindent, amit addig hangversenyteremben valaha is hallani lehetett.”

18:00- Halas anno: A C-vitamin gyógyszer Halasról származik? Ha a kiskunhalasi katolikus temető főbejáratnál belépünk rögtön egy szívbemarkoló síremlékkel találkozunk. Czurda Vilmos és szeretett kisfia Lacika sírkertjét láthatjuk. De kik is ők? Czurda Vilmos (1861-1919) gyógyszerész országos hírű szakember volt. Halason, a Mátyás téren, majd a Bethlen Gábor téren zöldpaprika kivonatot forgalmazott, mint sok betegségre jó C vitamin-gyógyszert. Erről beszélgetünk Végső István történésszel.

19:00 – Szép Álmokat: G. Joó Katalin: A néma hercegnő

19:15 – Irodalom az Éterben: Alexandre Dumas: Emma Lyonna

20:00 – A hit kapuja: Székely János Püspök atya és Kindelmann Győző adása(Mária Rádiótól átvett műsor)

21:00 – Serkenj fel! : Katolikus igehirdetést hallhatnak és Lélekműhely: Férfi archetípusok: a szerelmes 2.rész

22:00 - Éjszakai virrasztó irodalom: Jack Higgins: A sas leszállt