Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 09. 28. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Wittner Lúcia Dr. kutató biológus, a PPKE Információs Technológiai és Bionikai Kara munkatársa

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom:

5:30 – Serkenj fel! – Bödecs Pál - Református

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Csák Jázmin és Csapi Vanda mesélnek tervekről, digitális és offline tanulásról. A Szilády 11-es diákjaival beszélgetünk az újrainduló oktatás öröméről, hasznáról, szokatlanságáról. Természetesen szót ejtünk a digitális oktatás és időszak nehézségéről, és hasznáról. Mindkettőjüknek több szabadideje maradt, így teljesen új és élvezetes hobbikra tettek szert. S hogy mik ezek, mik a további terveik? Tartsatok velünk a részletekért! (ismétlés)

11:00 – Érdekes emberek: Küzdelem az életért. Egy közelmúltban megjelent angol regényről, Stacey Halls: Familiárisok-A Pendle-dombi boszorkányok c. félig igaz, félig a képzelet világában született (és játszódó) könyvéről beszélgetünk Beke Bettyvel. És hogy miért került az a műsor az Érdekes emberekről szóló magazinba? Nos, ha meghallgatnak bennünket, tudni és érteni is fogják! Ez a könyv jóval több, mint egy regény! Bemutatja azt a küzdelmet, amely egy asszony önmaga, a körülmények, elnyomás és erőszak felett arat győzelmet.(ismétlés)

12:00- Retro magazin: Babusgató: Fogápolás kisgyermekkorban

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója. Lauren Belfer És a tűz után (Park Könyvkiadó 2019.) Berlin, 1783 Egy fényűző szalonban, ahol arisztokraták és polgárok, keresztények és zsidók keveredtek, Sara Itzig Levy, a korszak egyik legbefolyásosabb zsidó bankárának lánya, nem mellesleg kiváló zongorista, különös ajándékot kap zongoratanárától, Johann Sebastian Bach legidősebb fiától: egy zsidógyűlölő szöveget feldolgozó kantáta kéziratát, a nagy Bach egyik ismeretlen művét. A kompozíció és zavarba ejtő üzenete végigkíséri nemcsak Sara, hanem a család utána következő nemzedékeinek életét is.

14:00 – A tudomány mai állása: Rengeteg barna törpét fedeztek fel amatőr csillagászok a Nap körül. A Jupiter megfigyelésével derül ki a kutatók számára, hogy mit hozhatnak ki pontosan a James Webb-űrteleszkópból. Izmosak maradtak a genetikailag módosított egerek a világűrben. A földrengést is jelezhetik az okostelefonok. Szokatlan forrásból származott az energia. A fogak és így az egész szervezet egészsége érdekében fontos a napi többszöri alapos fogmosás, de nem mindegy, hogy mikor. Soha olyan gyors nem volt még az internet, mint amit japán és brit kutatók értek el. Kiderült, hogy a pengék valójában nem kopnak el, hanem megrepedeznek. Ősi építmények titkára derült fény. Még a kutatók is meglepődtek, hogy mennyire hasonlít az emberek és a krokodilok könnye. Ugyanazok a folyamatok játszódnak le az agyunkban, amikor egy ember arcát nézzük, mint amikor egy élettelen tárgyon veszünk észre egy arcot. Könnyedén átrepülnek a vízesésen a kolibrik. Mint a lufi tű hegyén, úgy szakad apró részekre a vízcsepp a pillangók szárnyán. Megfejtették a sáskarák különleges képességének titkát. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból. (forrás: sztarportre.hu) (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat:

19:15 - Irodalom az Éterben:

 20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel! -Bödecs Pál - Református és Lélekműhely: A férfiak eredetileg negatív anyakomplexusa: Istenkapcsolat A nők eredetileg negatív anyakomplexusa 1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - A gyűrű szövetsége