Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 08. 31. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Antal István

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bohumil Hrabal - Macska-maszkabál, avagy gyónás feloldozás nélkül

5:30 – Serkenj fel!

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Nagy Sándor szoftverfejlesztővel beszélgetünk. Halasi legényként már gyermekkorban is érdekelte a műszaki terület Sanyit, repülők, autók működése. A BME mérnök informatikus szakán végezve valóban műszaki területre is került. Az újrainduló Református Szilády gimnázium második évfolyama voltak, sok szép élményről mesél ezekből az időkből. Az ötéves egyetemet öt év alatt végezte, ami az egyik legnívósabb műszaki egyetem esetén kifejezetten ritka érdem! 15 éve űzi a szakmát, a kezdeti betanuló időszakról is hallunk tőle, amikor már valódi felhasználó, emberek ültek az általuk kódolt programok elé. Ahogyan a ma szoftverfejlesztéseiről is mesél, ami nagyrészt csapatmunkában, egyeztetéssel történik. És természetesen a hibakezelésről, teszt adatállományok létrehozásáról, egy-egy új projekt tervezéséről, bevezetéséről is sokat megtudhatunk a beszélgetésből. A munkatársi csapat nemcsak dolgozik, de sportol is együtt, illetve a jégkorongozás előnyeit is megismerhetitek! Feltétlen tartsatok velünk! (ismétlés)

11:00 – Érdekes emberek: Majdnem a világ végén. Sokszor vagyunk úgy egy helyen, hogy az a világ vége. Olykor a hangulatunk is ilyen, de az egy másik dimenzió. Szűcsné Gáspár Ida viszont ténylegesen ott járt, ahol az ég a földdel összeér; messze fönn, északon, ahol a titokzatos sarkvidék terül el, ahol végtelen a fehérség, ameddig a szem ellát. De élet itt is van: emberek, fókák, medvék, szánhúzó kutyák, és persze a tenger mélye is sűrűn lakott. Az itt tapasztalt és látott élményekről, érzésekről, gondolatokról hallunk őszinte vallomást. (ismétlés)

12:00- Retro magazin: Babusgató: Gyökerek és szárnyak - Nevelési modellek

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója.

14:00 – A tudomány mai állása: Plazmaeső hullik a Jupiter egyik holdján. A következő időszakban egyre több tudományos munkát végeznek el a Marson. Régi-új megoldást használ a NASA a csillagászati megfigyelésekhez. A csillagos égbolt háromnegyedét térképezte fel eddig TESS, a NASA exobolygóvadász űrszondája. Mozgássérültek számára építettek rámpákat az ókori görögök. Elkészült a legújabb ornithopter drón, ami tulajdonképpen egy siklóernyő, repülőgép és helikopter kombinációja. Ananászlevélre cserélték a műanyagot. Rendkívüli sebességgel dolgozik egy kőműves robot. Minden korábbinál nagyobb kutatóállomást építenek a víz alatt. Európa legnagyobb zöldhidrogén-beruházását indítja el egy spanyol áramtermelő-szolgáltató. Kevés feketébb dolog létezik a világon, a fényt csaknem teljesen elnyelő mélytengeri halaknál. Felfedeztek egy új csigafajt Hawaii-n. Mesterséges atomok felhasználásával forradalmasíthatják a kvantumszámítógépeket magyar kutatók. Fénysebességgel tanulhatnak a jövő gépei. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból. (forrás: sztarportre.hu) (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat:

19:15 - Irodalom az Éterben: Gárdonyi Géza: Kék pille

 20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel! -Édes Árpád - Református és Lélekműhely: Az eredetileg pozitív apakomplexusú férfi 2. – Az eredetileg pozitív apakomplexusú nő 1. 3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J.R.R. Tolkien - A hobbit