Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 08. 25. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: György-Rózsa Sándor, színművész

3:00 – Aréna(ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bohumil Hrabal - Macska-maszkabál, avagy gyónás feloldozás nélkül

5:30 – Serkenj fel –Bödecs Pál - Református

6:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója - Isten hozta, őrnagy úr! magyar film 1969. A film egy mátrai kis faluban játszódik a második világháború idején. A tűzoltóparancsnok fia levelet ír szüleinek, mert idegösszeomlás szélén álló parancsnoka szívesen elmenne hozzájuk szabadságra, hogy egy kissé kipihenje magát. Tóték, akik azt remélik, hogy a fronton levő fiúk sorsa jobbra fordul majd, ha az álmatlanságban szenvedő őrnagy minden szeszélyét teljesítik, önfeláldozóan igyekeznek a kedvében járni… Örkény István művét Fábri Zoltán rendezte, a főszerepekben pedig olyan színészóriásokat láthatunk, mint Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Fónay Márta, Venczel Vera. Fábri Zoltán a XX. század közepének egyik legfontosabb magyar rendezője. A magyar lélek nagy ismerője a Körhinta korszakokat átívelő tragikuma, a Hannibál tanár úr kisemberének tragikomédiája, és az Édes Anna egzisztenciális iszonyata után a kispolgár naiv világát állítja szembe a zsarnokokkal és parancsot teljesítő robotokkal teli háború világával. És bár sokat kacagunk közben, érdemes szem előtt tartani, hogy amúgy ez rohadtul nem vicces. Mégis kacagunk. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból.(forrás: sztarportre.hu)

12:00 – Retro magazin: Önindító: Laczkó Renivel ismerkedhettek meg aki Erdélyből érkezett Kiskunhalasra

13:00 – Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – Önindító: Nagy Sándor szoftverfejlesztővel beszélgetünk. Halasi legényként már gyermekkorban is érdekelte a műszaki terület Sanyit, repülők, autók működése. A BME mérnök informatikus szakán végezve valóban műszaki területre is került. Az újrainduló Református Szilády gimnázium második évfolyama voltak, sok szép élményről mesél ezekből az időkből. Az ötéves egyetemet öt év alatt végezte, ami az egyik legnívósabb műszaki egyetem esetén kifejezetten ritka érdem! 15 éve űzi a szakmát, a kezdeti betanuló időszakról is hallunk tőle, amikor már valódi felhasználó, emberek ültek az általuk kódolt programok elé. Ahogyan a ma szoftverfejlesztéseiről is mesél, ami nagyrészt csapatmunkában, egyeztetéssel történik. És természetesen a hibakezelésről, teszt adatállományok létrehozásáról, egy-egy új projekt tervezéséről, bevezetéséről is sokat megtudhatunk a beszélgetésből. A munkatársi csapat nemcsak dolgozik, de sportol is együtt, illetve a jégkorongozás előnyeit is megismerhetitek! Feltétlen tartsatok velünk! (ismétlés)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Plazmaeső hullik a Jupiter egyik holdján. A következő időszakban egyre több tudományos munkát végeznek el a Marson. Régi-új megoldást használ a NASA a csillagászati megfigyelésekhez. A csillagos égbolt háromnegyedét térképezte fel eddig TESS, a NASA exobolygóvadász űrszondája. Mozgássérültek számára építettek rámpákat az ókori görögök. Elkészült a legújabb ornithopter drón, ami tulajdonképpen egy siklóernyő, repülőgép és helikopter kombinációja. Ananászlevélre cserélték a műanyagot. Rendkívüli sebességgel dolgozik egy kőműves robot. Minden korábbinál nagyobb kutatóállomást építenek a víz alatt. Európa legnagyobb zöldhidrogén-beruházását indítja el egy spanyol áramtermelő-szolgáltató. Kevés feketébb dolog létezik a világon, a fényt csaknem teljesen elnyelő mélytengeri halaknál. Felfedeztek egy új csigafajt Hawaii-n. Mesterséges atomok felhasználásával forradalmasíthatják a kvantumszámítógépeket magyar kutatók. Fénysebességgel tanulhatnak a jövő gépei.

19:00  - Szép Álmokat:

19:15 - Irodalom az Éterben: Gárdonyi Géza: Kék pille

 20:00- Aréna

21:00 – Serkenj fel: Bödecs Pál - Református(ismétlés), Lélekműhely: Az eredetileg pozitív anyakomplexusú férfi – Az eredetileg pozitív anyakomplexusú nő 3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: