Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 08. 24. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 - Hitvalló: Grendorf- Balogh Melinda, evangélikus lelkész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bohumil Hrabal - Macska-maszkabál, avagy gyónás feloldozás nélkül

5:30 – Serkenj fel! -  Édes Árpád - Református

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – Önindító: Koleszár Péter ipari alpinista, építőmérnök hallgató mesél. Ritka fordulatokkal teljes Péter életútja, pedig még az elején jár. A soproni család Ausztriába költözik, mivel itthon nincs megfelelő munka. Ekkor Péter 11.-es. Az új osztályközösség miatt, illetve a leginkább a közösség hiánya miatt Péter szíve visszahúz régi iskolájába, így 18 évet betöltve egyedül a családból hazaköltözik. A fordulatoknak nincs vége, egy hibás felvételi lap kitöltése miatt nem veszik fel gépészmérnöknek, így munkába áll. Először marketing szakmában tevékenykedik, majd egy váratlan fordulat, és ipari alpinista lesz. Mit is jelent ez a szakma, milyen módon lehet kezelni a félelmet, no és milyen 40 méter magasból nézni a naplementét? - megismerjük Péter beszámolójából. Az is tanulságos, hogy bár négy évet tölt el mielőtt az Ybl Miklós Építőmérnöki kar hallgatója lesz, de nem bánja. Szerint legalább két évet érdemes lenne továbbtanulás előtt munkában tölteni, kipróbálva az életet, a munka világát, és megismerni önmagát minden fiatalnak. Megéri! Tartsatok velünk ebbe a az igazi kaland(park)os életút beszámolóba! (ismétlés)

11:00 – Érdekes emberek: Hazai tájakon. Az Érdekes Emberek mai adásában a kiskunsági Tartós szegfű élőhelyétől elindulva, Magyarország számos pontjára látogatunk el. Útba ejtjük többek között Tatát, ahol a tó és a vár felejthetetlen együttesében gyönyörködhetünk. Szűcsné Gáspár Ida, aki már a fél világot (vagy majd' az egészet) bejárta, ezúttal hazai tájakkal ismertet meg bennünket. Ajánlom, hogy egy műsor erejéig (de ha megtehetik, valóságosan is) járják végig az adásban említett helyeket! Nem fogják megbánni! Jó szórakozást kívánunk! (ismétlés)

12:00- Retro magazin: 153-Lélekmód: "Mindenkinek jár egy esély!" - Dr. Dobos András állatorvosi szemspecialista életútriportja

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója -

14:00 – A tudomány mai állása: Elkezdődött az arab nemzetek első bolygóközi küldetése. Ismét elkezdte a tudományos munkát a NASA geológiai robot űrszondája. Elkezdődött az ITER összeszerelése. Új, energiahatékonyabb eljárással lehetne előállítani a benzint. Széllel termelik a gázt, amivel lakásokat fűtenek Skóciában. Rengeteg szén-dioxidot lehetne kivonni a légkörből egy egyszerű változtatással. Elkészült az anyag, amit nem lehet elvágni. Kockákból felépülő világban élünk Erre jött rá a Műegyetem kutatói által vezetett magyar-amerikai kutatócsoport. Fémevő baktériumot fedeztek fel amerikai tudósok. Egy-egy tárgy méretét és elhelyezkedését minden ember másként látja. Kihasználják egymást a delfinek. Cement nélkül építenek toronyházat Sydneyben. Mesterséges intelligenciával verték át a megrendelőket, de senkinek nem származott belőle kára. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból. (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat:

19:15 - Irodalom az Éterben: Gárdonyi Géza: Kék pille

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád - Református (ismétlés) és Lélekműhely: Az eredetileg pozitív anyakomplexusú férfi – Az eredetileg pozitív anyakomplexusú nő 3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - A megkerült cirkáló