Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 08. 17. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Vető Anna, Nemadomfel Alapítvány Léleköntő program vezetője

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - A funtineli boszorkány

5:30 – Serkenj fel! – Édes Árpád - Református

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Czagányné Pásztor Anikóval és Szarvas Evelinnel beszélgetünk az országos kozmetikus versenyen elért első helyezésről és minden másról. A KSZC Dékáni Szakgimnázium kozmetikus tanulói idén rendkívül szépen szerepeltek a 2020-as kozmetikus országos szakmai versenyen. Szarvas Evelin I.hely, Varga Zsuzsanna Napsugár II.hely, valamint Szögi Szixtina szintén nagyon szép eredménnyel szerepeltek. Mint megtudjuk a riportból Czagányné Pásztor Anikó szépészeti tagozatvezetőtől, közel egy éve kezdtek országos szakmai versenyre járni a tanulókkal. Voltak már Székesfehérváron, Győrben, ahol sok tapasztalatot és már szép eredményeket hoztak magukkal haza. Evelintől megtudjuk hogyan is zajlott az idei verseny, megismerjük azokat a pedagógusokat, szakmai felkészítőket, Gál-Perjési Katalint, Brassóné Szanyiszló Csillát és Tóth Zoltánnét, akik a szorgalmas diákokat segítették ebben a fantasztikus eredmény elérésében. Betekintést nyerünk abba, hogyan is zajlik egy kozmetikus verseny a gyakorlatban, és abba is, mik az idei smink divatok. Természeten megismerjük, hogyan zajlik az oktatás a szépészeti tagozaton, különösen a kozmetikus szakon. Tartsatok velünk a részletekért! (ismétlés)

11:00 – Érdekes emberek: Három év alatt hét határon is túl. Mi indít arra egy fiatalembert, hogy az életéből éveket szánjon arra, hogy bejárja a világot? A kérdésre biztosan több válasz is adódik, de műsorunkban most Péter Szabó László mondja el, hogy ő miért is vette nyakába a vándortarisznyát. Beszél arról is, hogy mennyi szerencse és leleményesség kell ahhoz, hogy útiköltség és a mindennapi betevő falat se legyen megoldhatatlan probléma! Köszönjük, hogy hallgatják adásunkat!(ismétlés)

12:00- Retro magazin: Babusgató: Gyermekkori hiszti – beszélgetés Gyuriczáné Botka Emőkével, a szegedi Bölcsődék szakmai vezetőjével

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója. Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek (Maxim Könyvkiadó 2016.) A háború a végéhez közeledik Kelet-Poroszországban. Több ezer kétségbeesett menekült igyekszik a szabadság felé. Viszik magukkal a szenvedés és megpróbáltatás terhét, remélve, hogy egy jobb élet vár rájuk. De vannak páran, akik rejtegetnek valamit. Három élet, három sors keresztezi egymást: Joanáé, a szép és segítőkész litván nővéré, aki súlyos bűntudattal küzd; Floriané, a titokzatos fiatalemberé, aki mindenáron szeretné eltitkolni valódi kilétét, és Emiliáé, a várandós lengyel lányé. Egyetlen közös van bennük: menekülniük kell. Joana, Florian és Emilia úti célja a kikötő, ahol a Wilhelm Gustloff hajóra akarnak feljutni, amely civileket és sebesült katonákat menekít a front elől. A biztonság felé megtett minden lépéssel egyre erősebbek, bátrabbak és egyre jobban bíznak egymásban. A szerelem, az összetartozás és az emberség érzéseibe kapaszkodnak. De ezzel együtt egyre sebezhetőbbé is válnak. Már úgy tűnik, hogy közel járnak a szabadsághoz, amikor megtörténik a tragédia. Nem számít sem nemzetiségi hovatartozás, sem kultúra, sem rang; a fedélzeten lévő mind a tízezer embernek felnőtteknek, gyerekeknek ugyanazért kell harcolni: a túlélésért.

14:00 – A tudomány mai állása: Listába szedik a Föld összes ismert faját. Az emberekhez hasonlóan viselkednek a patkányok, ha egy társuk bajba kerül. Egy különleges ragtapasz hozhat forradalmi megoldást az operációkban. A jövő városainak alkalmasnak kell lenni a drónközlekedésre. Sokkal kevesebb helyet foglalhatnak el a nagyfelbontású videók a jövőben. Minden korábbinál kényelmesebb lehet a bevásárlás egy új bevásárlókocsinak köszönhetően. A női hangban jobban bíznak a magyarok. Zajszűrős ablakot készítettek szingapúri kutatók. Vörös fénnyel a romló látás ellen. Minden korábbinál nagyobb háromdimenziós térkép készült a világegyetemről. A világ legkisebb tükrét készítették el a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézetben. Kifejlesztettek egy akkumulátort, ami a napelemek által megtermelt energiát képes eltárolni, méghozzá rendkívüli hatásfokkal. Bogarak hátára szerelhető kamerát készítettek a Washingtoni Egyetem kutatóit. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból. (forrás: sztarportre.hu) (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat:

19:15 - Irodalom az Éterben: Gárdonyi Géza: Kék pille

 20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel! - Édes Árpád - Református és Lélekműhely: A nő szülőkomplexusa, kérdések és feleletek 1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Agatha Christie - Gyilkosság az Orient expresszen