Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 07. 27. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 - Hitvalló: Kunszabó Zoltán, katolikus diakónus, újságíró 1. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - A funtineli boszorkány

5:30 – Serkenj fel! -  Édes Árpád- Református

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – Önindító: Tajti Denisz nyári önkéntesünk mesél. Denisz a Tekó 11.-es tanulója volt, és a nyarat önkéntes közszolgálati tevékenységgel végzi, örömünkre rádiónkban! Mesél gyermekkori terveiről, mi is szeretett volna lenni, no és persze arról is, most mik a tervei. A középiskolai tanulmányairól is beszámol, különösen a programozás tanulásról, hisz továbbtanulni az SZTE informatikus szakán szeretne. Karatézott hajdanán és épp tervezi, hogy ismét belevág a rendszeres edzésekbe. Tartsatok velünk a részletekért! (ismétlés)

11:00 – Érdekes emberek: MesÉLJÜNK együtt! Bajzáth Mária mesepedagógus volt a Martonosi Pál Városi Könyvtár, a Szilády Áron Gimnázium és a Zöld-híd Egyesület vendége március 2-án. Délelőtt két előadást, délután mesefoglalkozást tartott és zsűrizést vállalt az óvodások városi szavalóversenyén. A mesehallgatás és a mesélés fontosságára hívta fel a figyelmet. Fontos szerepe van az élet dolgairól való gondolkodásban: ifjúságról, szerelemről, halálról, de mindenképpen rólunk szól a mese. Találjuk meg magunkat a mesében! (ismétlés)

12:00- Retro magazin: 153-Lélekmód: Sáli Levente festőművész, homokanimátor életútja 2.rész

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója - Bereményi Géza Magyar Copperfield (életregény - Magvető kiadó 2020.) Bereményi Géza régóta várt önéletrajzi regénye elsősorban a gyermek- és ifjúkorral foglalkozik. Ismerős lehet nekünk ez a világ csodálatos filmjéből, az Eldorádóból, és Cseh Tamásnak írt dalaiból is. A második világháború után a Teleki téren felnövő gyereket nagyszülei és a Teleki téri piac nevelték. 1956-ban tízévesen éli át a forradalom fordulatait, hogy kamaszkori lázadása és ifjúkori indulása egybeessen a Kádár-rendszer megszilárdulásával. Bereményi önéletírásában sorra veszi és ragyogó portrékban örökíti meg élete meghatározó figuráit és találkozásait. Ez a memoár magyar történelem krónikája emberközelből, emellett egy érzékeny művész vallomása. Bereményi Géza 1946-ban született Budapesten. Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. Eldorádó című filmje 1989-ben a legjobb európai film díját nyerte el. Forgatókönyveivel (Veri az ördög a feleségét, Megáll az idő) és Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel a magyar kultúra egyik legfontosabb alkotója lett.

14:00 – A tudomány mai állása: Az emberek számára elképzelhetetlen színeket is látnak a madarak. Legalábbis a kolibrik biztosan. Szokatlan módon terjedt el egy dal a kanadai fehértorkú verébsármányoknál. Öngyógyító utakon gördülhetnek a jövő autói. Fontos szerepet játszik a déli-sarki jég zsugorodásában a jégtakaró alatt rejtőző óriási víztömeg. Pozitív hatásai vannak a kutyatartásnak a gyerekek fejlődésére. GPS-szel ellátott PET palackokat indítottak el a Felső-Tiszán, hogy nyomon kövessék a folyón sodródó hulladék útját. Műanyag helyett papírflakonokba tölthetnék a jövőben az üdítőket, alkoholos italokat. Elkészült a világ legerősebb kvantumszámítógépe, de valószínűleg nem lesz sokáig a dobogó legfelső fokán. Jelentős fejlesztés lesz idén a magyarországi vasúthálózaton. Minden korábbinál parányibb motort készítettek svájci kutatók. Az eddigieknél egyszerűbb, ráadásul olcsóbb lehet az arany kinyerése az elektronikai hulladékokból. A cetcápának még a szemén is fogak vannak. Úgy tűnt el egy óriási csillag, hogy észre sem lehetett venni. Lehet, hogy mégsem létezik a Naprendszer titokzatos kilencedik bolygója. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból. (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Tony Wolf: Mesél az erdő - A kövér fürj

19:15 - Irodalom az Éterben: Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád- Református (ismétlés) és Lélekműhely: Hamis Istenképzetek 6. 1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Martin Andersen - Ditte, az ember lánya