Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 07. 20. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Kunszabó Zoltán, katolikus diakónus, újságíró  1. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - A funtineli boszorkány

5:30 – Serkenj fel! – Szabóné Kovács Teodóra - Református

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Knáb Zsófi tapasztalatai a Corvinusról, Észt országról. Zsófi városunk szülötte korán önállósodott, hisz már 9.-ként egy győri középsuliba került, ráadásul lány koliba! Csodás élményei vannak ezekből az évekből, itt szerette meg igazán a matekot is, ami aztán a továbbtanulását is meghatározta. A Corvinusra kerülve, hamar, már 2. évesként Erasmus ösztöndíjra jelentkezett Észtországba. Vonzotta az északi népek világa, az példaértékű fejlődés, amin az észtek keresztül mentek az elmúlt évtizedekben! Az oktatás előretörése, a digitális ügyintézés a bürokrácia helyett, a fejlődés és szépség mindenütt tetten érthető ebben bájos kis országban. Tartsatok velünk a beszélgetésbe, hogy ragadjon ránk Zsófi tudatossága és pozitív életszemlélete!(ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: Ezerarcú birodalom. Kínáról készült háromrészes sorozatunk végén az ország déli, délkeleti részére látogatunk. Hong Kong, Makaó, Kínán belül is egészen egyedi látnivalókat kínál az odalátogatónak. Vezetőnk most is Szűcsné Gáspár Ida, aki szerint a számos ország közül, amelyben eddig járt, Kína az első helyen van. Tartsanak velünk, nem bánják meg! (ismétlés)

12:00- Retro magazin: Babusgató: Élsportoló a családban - Lászlóné Piszmán Ildikó avat be bennünket a témába

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója. Ljudmila Pavlicsenko A halál asszonya Sztálin mesterlövésze voltam (Kossuth Kiadó: 2020. február 25.) Ljudmila Pavlicsenko (1916-1974) a II. világháború egyik legeredményesebb szovjet mesterlövésze volt: 309 igazolt találat fűződik a nevéhez, mintegy száz német tisztet és 29 mesterlövészt lőtt le. Amikor Hitler megindította a Barbarossa-hadműveletet, abbahagyta tanulmányait, és jelentkezett a Vörös Hadseregbe. Nem fogadta el a felajánlott ápolónői beosztást, ehelyett a szovjet hadseregben harcoló 2000 női mesterlövész egyike lett. Miután egy gránátszilánk megsebesítette, Moszkvába helyezték, ahol a mesterlövészek kiképzésében vett részt, emellett a háborús erőfeszítések érdekében kampányolt az USA-ban, Kanadában és Angliában. Ő volt az első szovjet állampolgár, aki járt a Fehér Házban, ahol tartós barátságot kötött Eleanor Roosevelttel. Emlékirata első kézből nyújt képet a nagy honvédő háború mesterlövészeinek sorsáról, a hadjáratokról, amelyekben részt vett, és bepillantást enged a háború politikai háttérébe is.

14:00 – A tudomány mai állása: A világ leghíresebb elmélete 115 éves. Hamarosan elindulhat a NASA történelmi Mars-missziója. Privát, kereskedelmi űrállomás épülhet a világűrben. Különleges bolygókat fedeztek fel az űrkutatók. Egyre több jel utal arra, hogy kialakulhatott az élet a Jupiter egyik holdján. Fókáknak köszönhetően fedeztek fel eddig ismeretlen tengeráramlatokat a Göteborgi Egyetem munkatársai. Folyamatosan bővül az óceánok mélyéről készülő térkép. Hatalmas, az újkőkorban készült tárnarendszert fedeztek fel a régészek a Stonehenge közelében. Földtörténeti jelentőségű a verpeléti magyar vulkán. A mesterséges intelligencia a vadlovak megfigyelésében is nagy segítséget jelenthet. Minden korábbinál jobban utánozzák a madárrajok repülését a dróncsapatok. Nem egymásnak, hanem a dolgozóknak hápognak és tülkölnek a méhkirálynők. Alternatív lehetőségeket keresnek a beporzásra japán tudósok. Hatalmas, minden korábbinál magasabb szélturbinákat lehet gyártani a jövőben. Nemcsak a pillanatnak élnek a kutyák, hanem nagyon is tudják, hogy mikor mit csinálnak és emlékeznek is arra. Fontos szerepet szántak az M86-os út egy szakaszának. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból. (forrás: sztarportre.hu) (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat:

19:15 - Irodalom az Éterben: Dávid Antal: A szolgadiák

 20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel! - Szabóné Kovács Teodóra – Református és Lélekműhely: Hamis Istenképzetek 3. 3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Martin Andersen - Ditte, az ember lánya