Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 07. 10. Péntek

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Szeredai Márta, gyógytornász

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - A funtineli boszorkány

5:30 – Serkenj fel! : Édes Árpád - Református

6:00 -Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: Az új családtag, azaz kölyök kutya a családban. A Halasi Kaleidoszkóp mai adásában Szabó Judittól a JuMa kutyaiskola vezető oktatójától kapunk tanácsokat, hogy hogyan válasszunk kis kutyát, mire figyeljünk. Mi a különbség a szaporító és a tenyésztő között, hogyan tudjuk laikusként megkülönböztetni a kettőt. Hogyan tudjuk komfortossá tenni az első napokat az új családtaggal. Tartsanak velünk! Ha a témában valakinek kérdése van akkor azt küldje el az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és következő adásban Judit igyekszik megválaszolni. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00- Jóllét: Még sasok is vannak! - beszélgetés Greguss Viktor természetvédővel, a Zöld Közösségért Egyesület elnökével. Hogyan kerülnek ékszerteknősök a Sóstóba? Milyen sas párok találtak ideális élőhelyet maguknak városunk környékén? Madármentés, madáretetés - dilemmák és tények tudományos igényességgel. Gyalogtúrák különlegességekkel, védett és fokozottan védett természeti értékekkel Halas közvetlen szomszédságában. Ötletek, tervek, egyedi történetek Greguss Viktor tolmácsolásában. Érdemes meghallgatni!(ismétlés)

11:00 – A tudomány mai állása: Minden korábbinál pontosabban sikerült rekonstruálni a görögországi Szantorini szigetét. Ásatás nélkül sikerült feltárni egy teljes ókori római várost. Különleges növényt fedeztek fel ausztrál kutatók. Nemcsak a tojó döntésén múlik, hogy melyik hímet választja. Napelemes repülő csónakot készítettek orosz mérnökök. Megdöbbentően kevés színt érzékel az agyunk. Rendkívül ritka barlangi vakgőték jöttek világra Szlovéniában. A világ leggyorsabb mobiltelefonos billentyűzetét alkotta meg egy magyar-belga-amerikai vállalkozás. Az űridőjárást vizsgálhatják magyar kutatók. Mesterséges korallzátonyokkal állítanák helyre az atlanti óceán partvidékét. A világpiacon is egyedülálló bioinformatikai elemző programcsomagot fejleszt egy magyar vállalat. Bezöldült a Mars légkörének egy része. Az emberek értik a csimpánzok hangját. Meglehetősen szokatlan felhasználási módot találtak a levágott hajnak. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból.

13:00- Halasi Kaleidoszkóp: Takarítás természetesen - Homolya Borbála tanácsai. A legtermészetesebb természetes varázslat, ha rendet teremtünk a rendetlenségben, tisztaságot a tisztátlanságban. Ezt tehetjük kívül, az hat a lelkünkre, tehetjük belül, az hatni fog a külső részünkre, lakásunkra, házunkra is. Bölcs tanácsokat hallhatunk Borbálától, aki sokat tapasztalt élete során, sokszor a háború embertelen körülményei között tett rendet önagában, és környezetében. Sok gyakorlatias ötlettel segít ma nekünk a 'takarításban. Feltétlen tartsanak velünk!

14:00 – Babusgató: XXI. századi gyerekek! Gyerekek a XXI. században! – Lengyel Erika, óvodapedagógus a vendégünk. Gyermekeink egy szédítő tempót diktáló évezredbe születtek bele. Ebben a gyors, felfokozott világban kell megtalálniuk magukat a gyermekeinknek és nekünk szülőknek, nevelőknek. Milyen feladatokat, buktatókat, nehézségeket, örömöket rejt a XXI. század gyereknek, felnőttnek egyaránt? A válaszokat Lengyel Erikától, a kiskunhalasi Bóbita Óvoda és bölcsőde óvodapedagógusától halljuk. (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin

18:00- Önindító: A tudatosság felfedezése - Vas Luca úszó, gyógytornász hallgató mesél. Luca hatévesen kezdett úszni és ott is maradt versenyzőként a Kiskunhalasi Úszó Egyesületben több mint tíz éven át Novotny Attila szárnyai alatt. Az álom négyes tagjaként hozták az országos eredményeket a lányok, többek között a magyar bajnoki címet. A sok edzés, kitartás és komoly szakmai munka gyümölcse meglett. Ám eljött az a pillanat, amikor belefásult Luca a szigorú és monoton edzésekbe, az úszásba, amit egyébként imádott. Maga sem vette észre eleinte, csak a család és barátok érzékelték, hogy egyre kedvetlenebb és keserűbb az egyébként vidám leányzó. Azután egy nyugalmas nyaraláson maga is rálátott mi is történik benne, vele. Sokunkkal megtörténhet a kiégés, de kevés emberben tudatosul, még kevesebb ember képes tenni ellene. Ma ismét elégedett és vidám, gyógytornásznak tanul Szegeden, tele van örömmel, életkedvvel, ismét úszik, és tudatosan tervezi a napjait, céljait. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan lábalt ki Luca a fásult állapotból, feltétlen tartsatok velünk a beszélgetésbe! (ismétlés)

19:00  - Szép Álmokat: Maren von Klitzing: A plüssállatgyűjtemény; Éjszaka a játszótéren; Látogatás a tyúkolba

19:15 - Irodalom az éterben: Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

20:00 - Aréna

21:00 – Serkenj fel!: Édes Árpád – Református és Lélekműhely: A helyes önbecsülés építőkövei 4. - Az önbecsülés összefüggései a spiritualitással, kultúrkereszténységgel 1. 2.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Robert Merle - A sziget