Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 06. 19. Péntek

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Szeredai Márta, gyógytornász

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bolesław Prus - A Fáraó

5:30 – Serkenj fel! : Édes Árpád - Református

6:00 -Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: A Halasi Kaleidoszkóp mai adásban Szabó Judit a JuMa kutyaiskola vezető oktatójától kapunk tanácsokat, hogy hogyan tudunk biztonságosan autóban utazni a kedvencünkkel, mit tegyünk ha a kutya rosszul van az autóban, illetve hogyan szoktassuk szállítóboxhoz. Tartsanak velünk.(az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00- Jóllét: Az utolsó néptanítók egyike! - beszélgetés Csordás Tibor tanítóval. 52 esztendőt töltött katedrán, 71 évesen még tanított. Matematika, magyar, politechnika, kémia, testnevelés, rajz - egyformán a kedvence. Táborokat szervezett, versenyekre-, érettségire készített fel. Diószegi Balázzsal es Baráth Józseffel rajzolt, festett együtt. Kézilabda csapata országos sikereket ért el. Ma, 82 évesen is nagyon aktív, vezeti-irányítja a Nyugdíjas Pedagógusok Klubját. Csordás Tibor vitalitása, tevékenysége példaértékű. Tibi bácsit érdemes meghallgatni!(ismétlés)

11:00 – A tudomány mai állása: Most már biztos, hogy Föld-szerű bolygót találtak a legközelebbi csillagnál. Évek óta nem látott méretű kitörést produkált a Nap. Sikeres volt a történelmi űrmisszió legkritikusabb művelete. Tovább bővítették a Starlink hálózatot. A Marsnak is lehetett gyűrűje. Egyre közelebb kerül az újabb Holdra lépés. Az elektromos meghajtású repülők többé nem a sci-fi történetek sajátosságai. Újabb autóipari technológia segíthet a környezetszennyezés csökkentésében. Magyar szakemberek közreműködésével terjedhetnek el a légitaxik. Eddig láthatatlan eseményeket figyelhetnek meg a tudósok. Az árnyék segítségével termel áramot egy új eszköz. Sokkal biztonságosabbá válhat a vulkánok megfigyelése a drónokkal. Minden korábbinál nagyobb ebihalat találtak a biológusok Arizonában. Sokkal mélyebbre képes lemerülni a füles polip, mint eddig vélték. A Nap energiáját hozhatja el a Földre az ITER hamarosan. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Sztárportré: Ihos József

13:00- Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – S’örömkonyha: Nyári, magyaros ételek - Mongyi Marianna a Zöld Híd Egyesület vezetője újabb nyári játékok készítésére bíztat, mellette gyors, magyaros ételek receptjeivel lát el minket. Tartsanak velünk!

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin

18:00- Önindító: Kovács Kriszta riportja Ádám László sziládys öregdiákkal. A 9.-es ma sziládys Kriszta informatika háziként leadott riportja olyan jól sikerült, hogy megosztjuk a veletek is! Megkereste és mikrofonvégre kapta a közel 40 évvel ezelőtt Sziládyba járó Ádám Lászlót, aki ma mérnökként dolgozik. A kedves és lényegre törő kérdések mentén egy rendkívül hálatelt, örömteli élménybeszámolót hallunk az akkori tanulásról, szabadidőről, évekről! Fogadjátok szeretettel, és reméljük legalább akkora örömöt szerez nektek is a riport, mint készítőinek!

A street workout sport sokakat elvarázsol! Így történt ez Molnár Zsolt sziládys 9.c-s tanulóval is. Rendkívül szép eredményeket ért el Zsolti, akinek példaképe Kiss Bence sportoló volt. Az informatika házi feladatként kapott riport elkészítésénél így érthető, hogy megkereste példaképét Kiss Bencét, és vele készített egy fantasztikus riportot. Az ügyesen feltett kérdések mentén egy nagyon izgalmas személyiség bontakozik ki előttünk Kiss Bence személyében. Bence nemcsak a sportban fejlődött nagy ütemben, hanem komoly belső változáson, érésen ment át. Megismerjük azt is a beszélgetésből, hogy életünk hullámvölgyeire hogyan érdemes tekinteni, legyen az sport, vagy bármi egyéb terület! Feltétlen tartsatok velünk a beszélgetésbe! (ismétlés)

19:00  - Szép Álmokat: Beck Andrea: Az osztályfotó

19:15 - Irodalom az éterben: Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

20:00 - Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád – Református és Lélekműhely: Mit tehetünk, milyen válaszokat adhatunk a bennünket ért igazságtalanságokra 4. 1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Albert Schweitzer - Egy orvos az őserdőben