Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 04. 27. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Marton Zsolt váci megyéspüspök 1.rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

5:30 – Serkenj fel! – Édes Árpád - Református

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Csamangó Bence, a Dékáni rendészeti tanulója mesél a digitális tanulásról. Bence 10.-es tanuló, és már kisgyermekkorától rendőr, vagy katona szeretne lenni. A családban többen is vannak ezen a pályán, és nagyon örülnek Bence választásának. Az online tanulást közel egy hét alatt szokta meg, s mint mondja, van előnye és hátránya is a dolognak. A szabad idejében futni szokott, lévén a foci most nem igazán ajánlott. Jobban kiveszi a részét a házimunkából, mint eddig, és több idő jut a családban a beszélgetésre. Nyilván a barátokkal lehet online játszani ebben a helyzetben is, de érdemes a mértéket nagyon figyelni. Tartsatok velünk a beszélgetésbe! (ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: Hogy micsoda?! Ha azt mondom: slam poetry, az nem sokat jelent a magamfajta, ötvenen túlinak. Az sem nagyon tiszta első hallásra, hogy ki is az a slammer. Persze, egy másik korosztálynak teljesen tiszta, érthető, vannak akik rajongásig szeretik mind  a műfajt, mind annak sztárjait. Ismerjék meg Varga Vencelt, aki az ELTE politológus hallgatója, közben pedig járja az ország iskoláit és népszerűsíti a slam poetryt. Az adásban elhangzik egy verse is; fogadják szeretettel! (ismétlés)

12:00- Retro magazin: Babusgató: "Legyen a zene mindenkié!"- Feketéné Dánfi Krisztinával a Központi Református Általános Iskola zenetanárával beszélgetünk

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója - Deborah Feldman: Unortodox - A másik út - Hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek - A külvilágtól mereven elzárkózó szatmári zsidó közösség tagjaként Deborah Feldman szigorú szabályok szerint nevelkedett Brooklynban. Előírták számára, mit viselhet, kivel beszélhet, mit olvashat. Az oktatásával alig törődtek, az egyetlen elvárás vele szemben az volt, hogy engedelmes lány és jó feleség váljon belőle. Mindössze tizenhét éves volt, amikor hozzáment a családja által kiválasztott férfihoz, akit alig ismert. Deborah fuldoklott a mind érzelmi, mind testi értelemben diszfunkcionális házasságban, és a közösségben, amely nagyon szűk teret hagy a nőknek, legyenek bármennyire tehetségesek. Deborah-t pánikrohamok gyötörték, és elképzelése sem volt arról, hogyan enyhíthetne szorongásán. Kilátástalan helyzetében fokozatosan találta meg a kiutat: miután megszületett a fia, egyre világosabbá vált számára, hogy képtelen megfelelni a haszid zsidó közösség elvárásainak, és maga mögött kell hagynia addigi életét. Egy bátor elhatározással feláldozott hát mindent, amit addig ismert, hogy szabad lehessen, és gyermekét is szabad embernek nevelhesse. Deborah Feldman kötetének megjelenése óriási vihart kavart, korábbi közössége üldözte és számtalan alkalommal megfenyegette. Ő mégsem bánja, hogy mindenki számára elérhetővé tette történetét, mivel hisz abban, hogy könyvével párbeszédet kezdeményezhet a zárt vallási közösségekben tapasztalható gyakori elnyomásról és bántalmazásról, és hangot adhat azoknak, akikre korábban senki sem figyelt. A könyv alapján készült sorozat 2020 márciusától látható a Netflixen.(libri.hu)

14:00 – A tudomány mai állása: Érdekesség a mobilhasználóknak - Jön a Super SIM-kártya! Az ELTE Természettudományi Karának kutatói az eddigieknél több tízezerszer pontosabban mérték meg a vízmolekula színképvonalait. Az új módszer segíti a fizikai világ működésének megértését. Elkészült az emberi test fehérjéinek eddigi legnagyobb kapcsolati térképe. Madarak figyelmeztetik az orrszarvúakat az orvvadászok közeledésére ausztrál és amerikai kutatók megfigyelései szerint. Német tudósoknak sikerült először bizonyítaniuk, hogy az egerek "arca" érzelmeket fejez ki. Elektromos sugárút Londonban! Lámpaoszlopokról lehet tölteni a villanyautókat. Járkálhat az utcán az önvezető csomagszállító az Egyesült Államokban. Bonyolult agyműtét nyomait fedezték fel egy kora középkori görögországi leletegyüttesen amerikai tudósok. Egyesülő galaxisokat kaptak lencsevégre a kutatók. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Válogatást hallhatnak az előző adások riportjaiból. (forrás: sztarportre.hu) (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Bartos Erika: Babóca virágai

19:15 - Irodalom az Éterben: James Herriot: A repülő állatorvos

 20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel! Édes Árpád – Református- és Lélekműhely: A Jézus feltámadásában és az üdvösségbe vetett hit 1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Frank W. Abagnale: Kapj el, ha tudsz