Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 04. 20. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 - Hitvalló: Virágh József atya 1. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom:Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

5:30 – Serkenj fel! - Bödecs Pál - Református

6:54 – A Nap igéje        

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – Önindító: Rajky Roland a Dékáni rendészeti hallgatója mesél az online tanulásról. A Dékáni 10.-es tanulója egyszerre látja előnyét és hátrányait is a helyzetnek. Hiányoznak a diáktársak és a tanárok, nehezebb személyes magyarázat nélkül elsajátítani az anyagot bevallása szerint. Ugyanakkor nagyon hamar és ügyesen megtalálták diákok és tanárok azokat az utakat, amiken keresztül feladatot lehet ki és beadni, illetve videó beszélgetésben találkozni diákokkal, tanárokkal. A szabadidejében a street workout sportot űzi már régóta, ami ebben az otthon maradós helyzetben is kiválóan működik. Tartsatok velünk a riportba! (ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: Nem "menetrend szerint". Nincs jobb annál, mint amikor az útitervétől elkanyarodva váratlan öröm éri az embert. Lehet, ezt gondolta Bata Viola is, aki egy sikeres érettségivel és egy eredményes ELTE-felvételivel a zsebében, mégis inkább nekivágott a nagyvilágnak, meg sem állva Londonig. Nem volt könnyű az az időszak, amit egy ottani családnál töltött, mégis élményekkel megrakodva, sok-sok tapasztalattal gazdagodva, és az életcélok tisztázásának birtokában érkezett haza. Élményeinek egy kis részletét osztja most meg a hallgatókkal; fogadják szeretettel! (ismétlés)

12:00- Retro magazin: 153-Lélekmód: Zöldi Nikolett, a zeneművészeti egyetem opera szakos hallgatója mesél

13:00 – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója - A lövés utáni csend, német-francia filmdráma, 98 perc, 1999. A film Rita Vogt történetét meséli el, aki otthagyja vidéki életét, és a városba költözik. A vidám anarchia légkörében, a szerelem és igazságérzetének hatására úgy dönt, hogy beáll a terroristák közé. Amikor azonban rájön, hogy a Vörös Hadsereg Frakció elbukott,, átszökik az NDK-ba, a Föld Alatti Mozgalomba. A Stasi kreál neki egy "legendát" - azaz új nevet és új életrajzot kap - a többi viszont az ő dolga. Kezdetben egyszerű rolilányként él, eleinte magányosan, de hamarosan talál barátokat is. Egyik ifjú kolléganője nagyon szeretne nyugatra menni. Rita minden vágya pedig, hogy otthonra leljen. Egymásba szeretnek. Nem sokkal ezután Ritát felismerik. Egyik napról a másikra el kell tűnnie - és muszáj feladnia barátnőjét. Kap egy újabb "legendát", és új életet kezd egy másik városban. Újból szerelmes lesz. Talán még gyermeket is vár. Aztán hirtelen leomlik a Fal. A Rita legendája egy fiatal nő története - egy történet, mely csak Németországban eshetett meg.

14:00 – A tudomány mai állása: Magyar találmányok, amelyek megváltoztatták a világot. Rekordot döntött egy amerikai űrhajósnő, valamint egy alacsony, Föld körüli pályán keringő műhold. A kutyák megérzik, hogy ki nem megbízható ember. Nem gyógyítja, hanem táplálja a rákos daganatot a citrom. A mesterséges intelligencia pontosabban szűri a mellrákot, mint egy orvos. Sok betegség elkerülhető megfelelő kézmosással. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Mahó Andrea a Sztárportréban! Rengetegszer férjhez mentem... „Nagyon sok darabban a szerelmi drámákat éltem meg, hiszen a naivák a szerelmet hordozzák. Egyszer nekiálltam megszámolni, hogy hány darabban vettek már el engem a színpadon, és nyolc-kilencet számoltam. Ezek csak a darabok, amelyeket nagyon sokszor játszottunk, úgyhogy én rengetegszer férjhez mentem, nagyon sokszor volt rajtam menyasszonyi ruha - azt hiszem, hogy már lassan az összes fazont kipróbáltam. Ésszel legyünk őrültek! Azt hiszem, hogy a korral talán azt tanulja meg az ember, hogy ne legyen annyira őrült. Ésszel legyünk őrültek! Ezt hozza talán a kor, hogy már tudjuk: a rózsaszín köd egyszer csak fel fog szállni. Mindannyian formálódunk az életben, és ott szokott lenni konfliktus, amikor nem egyformán fejlődik a két ember, akik egy párt alkotnak. Azt lehet csinálni, hogy tudatosan megpróbálunk felzárkózni a másikhoz, vagy ha a másik van lemaradva, akkor tudatosan megpróbáljuk magunkhoz húzni, vagy segíteni neki a fejlődésben. Persze határokon belül, ameddig a másik ezt engedi, mert erőszakoskodni sohasem szabad, hiszen mindenkinek saját magának kell eljutni bizonyos fejlődési szintekre. Nem lehet a másikat rákényszeríteni arra, hogy fejlődjön, hogyha egyszer nem akar. Jól kell választani: Itt vissza tudunk kanyarodni a rózsaszín ködhöz - amikor az ember se nem lát, se nem hall. Amikor már az ember eljut érettségben egy bizonyos szintre, akkor valahogy kizárja ezt, vagy megpróbálja kizárni, és mögé néz a dolgoknak. Meg kell vizsgálni, hogy valójában milyen ember az, aki iránt én úgy érzem, hogy szerelmet tudnék érezni. Új ködök mással? Nagyon sok embernél előfordul ez, de én azt vallom, hogy mérlegelni kell ilyenkor, hiszen az ember, ha már eljut egy bizonyos korba, és ha jól mennek a dolgok, akkor már nemcsak magáért felel, hanem másokért is felel. Hozni kell ilyenkor egy meglehetősen bölcs döntést, és ehhez érzelmileg is hozzá tud idomulni az ember.(előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat:Janikovszky Éva: Égigérő ​fű

19:15 - Irodalom az Éterben: Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Bödecs Pál - Református (ismétlés) és Lélekműhely: A hit félreértelmezései. Tanulás személyiségtípusok szerint. A tapasztalati tanulás spirálja 1. 3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - A láthatatlan légió