Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2020. 03. 18. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Tóth Gergely Dr.

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Paulo Coelho - A Portobelloi Boszorkány

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Vedd és olvasd: Zárójelentés magyar filmdráma. Szabó István nagyjátékfilmjét, a Zárójelentés-t, 2020. február 25-én, díszbemutatón ismerhették meg az érdeklődők, a szélesebb publikum számára a mozik - így a kiskunhalasi is - február 27-től vetítették. Egy fővárosi kórház bezárásakor nyugdíjazzák a neves kardiológus professzort, Stephanus doktort. A munka nélkül maradt orvos nem kilincsel új állásért, őt pedig kiváló szaktudása ellenére senki sem hívja dolgozni. Az egyik napról a másikra dologtalanná váló orvos eleinte élvezi a kötetlenséget, lefoglalja magát szórakozással, ám csakhamar rájön, ez számára nem elég, valamit kezdenie kell magával. Szülőfalujába utazva megtudja, hogy több mint egy éve nincs háziorvosa a településnek, mert az előző orvos Svédországba, a sarkkörön túlra ment gyógyítani. Stephanus doktor – a helyiek nagy örömére – úgy dönt, elvállalja a praxist, márcsak azért is, mert apja korábban hosszú évtizedeken át volt a falu megbecsült orvosa, akiről éppen akkor neveznek el egy falubeli utcát, amikor fia megkezdi a munkát. Az új szakmai feladat ismét értelmet ad a nemrég nyugdíjazott, ám elhivatott orvosnak, aki megpróbálja a legtöbbet kihozni a helyzetből. Csakhogy a községben uralkodó áldatlan állapotok és társadalmi viszonyok, a kisstílű, de rendkívül ártalmas politikai csatározások, amelyekbe ő maga is belekeveredik, hamar rádöbbentik: gyerekkora meghitt helyszíne mégsem teremthet olyan kereteket életének, amilyenre az új élet reményében vágyott. Saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz a jelennel. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – Ziccer:

11:00 – Vedd és olvasd: Válogatós, Apám kakasa, Mesék a teljességhez, És boldogan éltek?, A fák gyógyító ereje - könyvek, válogatások Tóthné Felföldi Zsuzsanna könyvtáros ajánlásával. Kortárs és klasszikus versek egy teljes év történéseihez illesztve, ez a Válogatós vers antológia. Mesék a teljességhez, Tamás Zsuzsa tollából, egy olyan meséskönyv, amelyben a szülők éppúgy megtalálják majd az üzenetet, mint a gyermekek. Tréfás, mosolyt hozó, igényes és frappáns versátdolgozásokat olvashatunk az Apám kakasa című verseskötetben. Az élményt Lackfi János és Vörös István biztosítja, hozzájuk méltó magas irodalmi színvonalon. És boldogan éltek? - most választ kaphatunk, hiszen ez a kötet a mesehősnők életének a folytatását mutatja be. Irány a természet! A fák gyógyító ereje című kötet segítségével sokkal tudatosabban és hatékonyabban pihenhetünk az erdei utak során - Tóthné Felföldi Zsuzsannával beszélgettünk a könyvekről.(ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Kinyírja a közösséget a jövedelemkülönbség - Kohout Zoltán a vendégünk. Miért kommunistázzuk azt, aki jószívű a dolgozóival, és miért sírjuk vissza a szörnyű Kádár-rendszert? Mi történik egy közösségben, ha súlyos és nyilvánvalóan igazságtalan jövedelmi különbségek alakulnak ki?

14:00 – Sztárportré: A Sztárportréban Kecskés Karina színművész, drámapedagógus, mesemondó! Mesékbe zárt titkok: "Amikor egy történetet mesélünk, akkor látjuk a lelki szemeinkkel azokat a képeket, amiket szeretnénk átadni. A népek meséi ősképeket tartalmaznak szavak formájában, szimbolikus nyelven. Ezek a kódok megnyithatóak. A mesékből mindenki annyit ért meg, ahol éppen tart. Ez egy önismereti, önfejlesztő út, a meséken keresztül kapott kódokon sokat kell gondolkozni. A gyerekek tudják, hogy melyik mese gyógyítja őket, és azt kérik újra, meg újra. A mesék mindig egy problémát dolgoznak fel. Van egy gond, egy rendetlenség, amit rendbe kell tenni, és ez történik meg a mese végén. Nagyon sok én-erősítő mese is van. Készítettem egy CD-t, amiben olyan emberi értékekre kerestem meséket, amiket én fontosnak tartok megerősíteni egy gyermeki lélekben: barátság, szeretet, segítségnyújtás, bátorság, belső erő... Milyen korosztálynak, milyen mesét válasszon az ember? Én azt gondolom, hogy kis korban nagyon klassz, ha szép képekkel támogatja meg az ember a könyvet. Szerintem nagyon jó, ha sok természeti könyvet néz a gyermek erdőről, virágokról, fákról, bokrokról. Utána, 4-5 éves kortól már szerintem mehetnek a rövidebb-hosszabb népmesék." Kecskés Karina: Mesékbe zárt titkok című lemeze megrendelhető Karinánál a facebookon. (forrás: sztarportre.hu) (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes emberek: Hogy micsoda?! Ha azt mondom: slam poetry, az nem sokat jelent a magamfajta, ötvenen túlinak. Az sem nagyon tiszta első hallásra, hogy ki is az a slammer. Persze, egy másik korosztálynak teljesen tiszta, érthető, vannak akik rajongásig szeretik mind  a műfajt, mind annak sztárjait. Ismerjék meg Varga Vencelt, aki az ELTE politológus hallgatója, közben pedig járja az ország iskoláit és népszerűsíti a slam poetryt. Az adásban elhangzik egy verse is; fogadják szeretettel!

19:00 – Szép Álmokat: Beck Andrea: A titoktündér - A titok klub

19:15 – Irodalom az Éterben: Hegedűs Géza: A milétoszi hajós

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak és Lélekműhely –Az intimitás témakörének összefoglalása 1. 3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Piszkos Fred közbelép