Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 10. 30. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Fegyó Béla, ráckevei festőművész  2. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Jókai Mór - A gazdag szegények

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója - Illyés Gyula Puszták népe (Az alábbi szöveg forrása: Varga Zsuzsanna: Házi dolgozatok könyve – A 20. század irodalmából 59-61. old. – Szerk.: Maczák Edit – ITEM Könyvkiadó) Illyés Gyula már ifjú korától kezdve sikeres költő, de legfőbb művei mégis azok a prózai írások, amelyekben sajátosan és igen költői nyelven elegyíti az önéletrajzot, a társadalomrajzot, a regényes emberábrázolást és a nép, a „puszták népé”-nek igazát kifejtő publicisztikát. A társadalmi mélységeket feltáró és politikailag vádló művei közt kétségtelenül az irodalmi fő mű a Puszták népe (1936). Ez a könyv annak az évtizednek talán a legnagyobb hazai könyvsikere volt. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: A Halasi Birkózó Klub edzőivel, Csapi Antallal és ifj. Csapi Antallal beszélgetünk. Fantasztikus új edzőteremben folyhat tovább a munka a 6 éve töretlenül és nagy sikerrel működő sportközösségben. Szinte családi vállalkozás, hisz apa két fia vezeti és edzi hihetetlen lelkiismeretesen és nagy szakértelemmel a fiatalokat, idősebbeket egyaránt. Sokat mesélnek apa és fia a mozgás fejlesztés szerepéről, melyet óvodában már elkezdenek Antiék és Gergő. A bukfenc, általában a mozgás koordináció óriási jelentőségű, nem érdemes sportág specifikusan edzeni a legelején, egyszerűen nem hasznos. Viszont utána, ha van egy jó mozgás alap, sokkal eredményesebben lehet bármilyen sportágat ráépíteni. Szinte példa nélküli Halason, amit Felhő Viki birkózónk letett az asztalra, mesélik nagy büszkeséggel és örömmel. Európa és világbajnokságok szép eredményeit hozta haza. Bár az igazi nagy dobás az olimpia lehet, melyre elképesztő szorgalommal és sérüléseken átívelő hittel készül Viki, és egy-két napja edzőként is működik a klubban. A többi versenyzőnk is igen szép eredményeket hoz, de a kondizás, erősítésre is lehetőség van felnőttek, fiatalok számára egyaránt a csodás új edzőteremben, elhivatott és nagy tudású edzőkkel. Feltétlen tartsanak velünk a részletekért! (ismétlés)

11:00 – Jóllét:18+-os kérdésekről, 18 alattiaknak! A gyermeknevelés csupa móka és kacagás; a mesék világában. A sok-sok öröm mellett, komoly fejtörést is jelent szülőnek lenni, főként akkor, amikor váratlanul, látszólag a semmiből, orvul támad a KÉRDÉS! Pedig csak a gyermekünk kérdez, mert nálunk sejti a választ! Mit mondjunk, hogy mondjunk? Ebben segít Péterné Sztanik Nikolett iskolavédőnő. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Elveszi-e a robot a jövőnket? Amin régen több tucat ember napokig dolgozott - aratás, gépszerelés, kútásás, gyümölcsválogatás -, azt ma egy-egy robot percek vagy órák alatt elvégzi pontatlanság, kimerülés, baleset-biztonsági aggályok nélkül. A statisztikák - ma még - azt mutatják, hogy ahol robot van, ott több munkahely is teremtődik, igaz: csak a magasan képzett szakembereknek. Mi vár ránk? Erről szól Csányi Ágnes műsora.

14:00 – Sztárportré: A Sztárportréban: Takács Nikolas! Hosszabb Los Angelesi tartózkodás után újra itthon! Takács Nikolas: "Az én lelkemnek szükséges az, hogy lássak, tapasztaljak, nem elég az online világ. Nálam ez az egész Amerika történet gyermekkorban kezdődött. Vágytam arra, hogy személyesen is találkozhassak azzal a zenével, zenészekkel." Nikolas az elmúlt hónapokban egyrészt igyekezett felfedezni a környéket, ahol élt (Panorama City városrész - Hollywood belvárosától 20 percre) másrészt zenészekkel próbált kapcsolatba kerülni, akik sokszor nagyon nyitottak voltak erre. Nikolasnak évek óta van egy ottani mentora is, aki segít amiben tud. "Aki követett engem januártól, az láthatta, hogy a közösségi oldalon a rajongóim számára igyekeztem mindig elmondani, hogy ők mennyire fontosak nekem. Nem akartam, hogy azt érezzék, hogy elmentem egy másik világba, és ennyi volt... Nagyon jó tanulópénz volt nekem Amerika, mert láttam, hogy az ottani zenészeknek ugyanúgy nem könnyű. Én már megkaptam az élettől azt az ajándékot, hogy abból élhetek itthon amit a legjobban szeretek." Nikolas idén már itthon lesz, és a jövőre nézve is azt tervezi, hogy rövidebb időszakokat tölt csak majd távol. Az énekes a magánéletével kapcsolatban azt is elmondta, hogy éppen otthonteremtésben van, és mivel a jövőben aktívabb közösségi életet tervez, egy budapesti lakásba költözik.  (Takács Nikolas 33 lemezbemutató koncert december 21. 20:00 Budapest Music Center.) (forrás: sztarportre.hu) (forrás: sztarportre.hu) (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: II. Rákóczi Ferenc Emlékkonferencia. Október 26-án, szombaton, a Szilády Áron Társaság által szervezett, a Rákóczi emlékévhez kapcsolódó program zajlott a Szilády Áron Ref. Gimn. dísztermében. Ennek az alkalomnak volt vendég előadója Dr. Mészáros Kálmán történész, a Hadtörténeti Intézet munkatársa. Már egészen fiatalon elkötelezte magát a kuruc korszak kutatása mellett, és azt mondhatom, igazán érdekes, gyakran meglepő eredményekre jutott. Köszönjük, ha Önök is érdeklődve hallgatnak bennünket!

19:00 – Szép Álmokat: Aladdin csodalámpája

19:15 – Irodalom az Éterben: James Herriot: Egy állatorvos történetei

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak(ismétlés), Lélekműhely – A csúcsélmény 1. 3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Agatha Christie - Tizenhárom rejtély