Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 10. 15. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Juhász Laczik Albin, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója  1. rész

3:00 – Aréna(ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Palotai Boris - Keserű mandula

5:30 – Serkenj fel – Édes Árpád - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Francia-magyar diákutazás és kutatómunka Európai Unió témában - Forczekné Lány Tünde sziládys tanárnővel beszélgetünk. Október 11-én egy főtéri flashmob nyitotta meg ezt az izgalmas és rendkívül hasznos, a szilády által frissen megnyert Erasmus pályázati programot. Nyilván a témavállalásunk is szimpatikus volt a döntőknek, - meséli a főszervező tanárnő - mivel igen magas pontszámmal nyertük meg a pályázatot. A kétéves projekt keretében a szilády franciául tanuló diákjai egy francia középiskola diákjaival karöltve az Európai Unió működését vizsgálják és járják körbe. A megnyert közel húsz milliós összegben három utazás is szerepel, egy-egy hét erejéig. Elsőként a francia középiskolába mennek a magyar diákok, majd Brüsszelben az Eu parlament székhelyén együtt tapasztalnak és tanulnak, végül a francia diákok Sziládyban tett látogatása fejezi be az utazások sorát. Ezen hetek alatt, illetve folyamatosan a virtuális térben zajlik a feltáró és kutató munka, valamint 1-1 hatalmas közös mozaik kép létrehozása. A nehéz előkészítő munkában Jeremy francia lektor volt nagy segítségemre, meséli Tünde, de látva a diákok lelkesedését és a nagyobb közösségnek is átadható tudás és tapasztalat megszerzése miatt abszolút megéri! Tartsanak velünk a részletekért! (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje      

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: A Sztárportréban: Johnny K. Palmer (énekes, dalszerző). "Két éve kezdtem el többet járni külföldre, és kinti előadókkal dolgozni (songwriting camp) Spanyolországban, Lengyelországban, Csehországban, Angliában, Franciaországban, Ausztriában, Németországban... Bármerre jártam, mindenhol azt láttam, hogy az adott ország saját nyelvén éneklő előadók voltak azok, akik stadionokat töltöttek meg, és akik a nagy zenei díjakat nyerték. Van néhány olyan előadó, amelyik középkategóriában eredményes úgy, hogy angolul énekel, de az igazán nagy sikerűek azok, akik az ország saját nyelvén írtak dalokat, és adták elő. Úgyhogy idén elhatároztam, hogy mivel már beszélem ezt a gyönyörű nyelvet, én is írok magyar dalokat." "A zenéhez nekem egészen fiatal koromtól kapcsolódik a hit. Az első pár dal amit írtam, dicsőítő dal volt. A zenén túl nekem fontosak azok az értékek, amiket a  szülői házban és az Istentiszteleteken kaptam. Nyilván senki nem tökéletes, de igyekezni kell!" A Sztárportréban Johnny egy megragadó példával szemlélteti, hogy jó ha az ember csak olyat tesz, amivel tud azonosulni. Az énekes-dalszerző filmszerepekben is megjelenik időnként. A Colette című filmet a magyar mozik is vetítették, amelyben Johnny saját magát szinkronizálta magyarul.(forrás: sztarportre.hu)

12:00 – Retro magazin: Önindító: A Sziládys legények kórusa tarolt, az élményekről Tóth Patrik és Kumich Áron mesélt

13:00 – Vedd és olvasd:dr. Téglás Péter ajánlója. Nagy Katalin a HBO saját gyártású filmsorozata (2019.) A HBO/Sky négyrészes drámasorozata Nagy Katalin, a 18. századi Oroszországot nagyhatalmi pozícióba emelő cárnő uralkodásának kései szakaszára összpontosít. Hangsúlyos szerepet kap az uralkodónő románca Patyomkinnal (Clarke), aki Katalin kegyenceként töretlen hatalmat tudhatott magáénak a cári udvarban. A mindennapokat átható ármánykodás és viszály, politikai játszmák és egy erős, modern ország születésének története vár a nézőkre. Főszerepben Helen Mirren és Jason Clarke. A Nagy Katalin című minisorozatot Philip Martin rendezte, Nigel Williams írta, executive producerként közreműködött benne Helen Mirren, Philip Martin, Nigel Williams, az Origin Pictures részéről David Thompson és Charlie Pattinson, a New Pictures részéről Christine Healy.

14:00 – Önindító: Kertész leszek, fát nevelek... Nagy Máté kedvenc hobbijáról vall. Mátéval és anyujával riportoztunk egy manapság szokatlan diák hobbiról, a kertészkedésről. Apu is csinálta, megtetszett és először csak keveset, ma már igen sok mindent magam is kertészkedek - meséli Máté. Nagyon örülök, hogy ez a hobbija, vallja meg anyukája Adri. Így sokkal többet van friss levegőn, nyugodtabb, felelősségteljes lett és a mobil is csak ritkán kerül a kezébe. Nyáron magától ébred a korai órákban és megy locsolni - hisz akkor logikus. Nem mindennap hallotok ilyesmit, feltétlen tartsatok velünk riportunkba a részletekért!

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Fény derülhet a 2000 éves papirusztekercsek titkára, egy részecskegyorsító segíthet megfejteni. Nem jó ötlet, hogy egy másik bolygóra költözünk, egy friss a fizikai Nobel-díjas tudós szerint.  Lenyűgöző videók mutatják, milyen gyors a fénysebesség. Egy tanulmány szerint tovább él, akinek kutyája van. Naponta pár szál cigaretta elszívása is elég ahhoz, hogy tönkretegyük a tüdőnket. Egy alkalmazás fotó alapján megmondja a szembetegséget. Őssejt-transzplantációval visszafordítottak egy autoimmun betegséget. Robot segítségével sikerült újra megmozdítani egy lebénult beteget. Okos fehérbot segíthet a látássérülteknek.

19:00  - Szép Álmokat: A tündérsíp

19:15 - Irodalom az Éterben: Fekete István: Téli berek

20:00- Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád - Református(ismétlés), Lélekműhely: Az istenkapcsolat kialakulásának három szintje  3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Csontbrigád