Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 09. 14. Szombat

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Káposztássy Zita, mesterszakos pszichológus hallgató

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Szilágyi István - Kő hull apadó kútba

5:30 – Serkenj fel! : Katolikus igehirdetést hallhatnak

6:54 – A Nap Igéje

8:00 – S’örömkonyha: Étel-ital szüreten, fesztiválokon - Kiss Tamás gasztro szakértővel. A pazar Szüreti Fesztivál után, kicsit visszatekintünk, és beszélgetünk a tipikus fesztivál kajákról. Meg persze a sör is visszakerül a terítékre, kicsit régen ejtettünk szót erről, házi sörök, borok. Ismét gasztro-csavargunk. Várjuk Önöket a készülékek elé, vagy online, Kiss Tamás gasztro szakértővel.(ismétlés)

9:00 – Érdekes Emberek: Bemutatkozik a Magyar Borfutár - Bordás Zoltánnal beszélgettünk. 15 évvel ezelőtt hobbiként indított borkereskedést Bordás Zoltán, aki kezdetben saját maga válogatott a borok kínálatából. Az évek és a vásárlók azt igazolták, hogy szükség van a minőségi borokra, folyamatosan változott, fejlődött a borfogyasztási kultúra városunkban. A borbemutatók, a borászok bemutatkozása adta a borudvar ötletét, amely idén már 13. alkalommal nyitotta meg a kapuit. Ahogy telt az idő a hobbiból teljes embert igénylő munka lett, amit a szakma és városunk is elismert, Bordás Zoltánt a Halasi Borrend tagjává választották. A részletekről a Magyar Borfutár tulajdonosával beszélgettünk. (ismétlés)

10:00- Mongying show(ismétlés)

11:00 – 153-Lélekmód: Klímaváltozás vagy klímaválság? Bertalan Gábort kérdeztük. A Szilády földrajz szakos tanárát kérdezve megtudtuk, hogy a globális felmelegedésnek leginkább a gyorsasága aggasztó. Hallhatunk tőle a fő okokról, a legveszélyesebb és legfenyegetőbb következményeiről. Természetesen a megoldási utakról is beszél világ, Európai és hazai viszonylatban. Sok szó esik napelemekről, megújuló energiaforrásokról, klíma menekültekről és természetesen az egyéni felelősségről is szót ejtünk, mit tehetünk mi személy szerint. Hisz nincs időnk tovább a homokba dugni a fejünket! Feltétlen tartsanak velünk! (ismétlés)

14:00-Bitmobile: (ismétlés)

15:00- Királyfik és Királylányok

16:00 – Halasi szószékek

17:00- Klasszikusok órája: Orgonaépítészetünk történetéről szól a Klasszikusok órája. "A hangszer ismerete nélkül nem érthetjük meg igazán a rajtuk játszott zenét sem." Rajeczky Benjamin. Egyes hangszertörténészek szerint az ókor alexandriai görög fizikus mérnöke, Ktészibiosz Kr. e. 250 táján találta fel az orgona ősét, a víziorgonát. Így az ókornak már volt egy olyan fúvós, billentyűs hangszere, amelyen többszólamú zenét lehetett játszani.  Pár száz évvel később, 228-ban kapott ajándékba egy víziorgonát az aquincumi tűzoltótestület. Nagy Lajos régész 1931-ben találta meg és tárta fel ezt a hangszert az egykori tűzoltószékház romjai között, a mai Budapest III. kerületi Szentendrei úti transzformátorház helyén. Az Aquincumi Múzeum ma is őrzi ezt a híres hangszert, amelyet a világ legrégibb orgonájának tartanak.

18:00- Hitvalló

19:00 – Szép Álmokat: Esti mesét hallhatnak

19:15 – Irodalom az Éterben: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk és Gárdonyi Géza: Göre Martsa lakodalma

20:00 – A hit kapuja: Székely János Püspök atya és Kindelmann Győző adása(Mária Rádiótól átvett műsor)

21:00 – Serkenj fel: Katolikus igehirdetést hallhatnak (ismétlés) és Lélekműhely: A sebzettségről 4.  2.rész

22:00 - Éjszakai virrasztó irodalom: Nicholas Sparks: Az utolsó dal