Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 08. 29. Csütörtök

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: G. Nagy Lilla Imola, írónő 1. rész

3:00 – Aréna(ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bohumil Hrabal - Macska-maszkabál, avagy gyónás feloldozás nélkül

5:30 – Serkenj fel! – Édes Árpád- Református

6:00 – Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: A balotaszállási kutyakínzás esete nem egyedülálló. Sajnos egyre többször kerül napvilágra, hogy milyen szörnyűségeket csinálnak az emberek, nemcsak a kutyákkal, hanem más állatokkal is. Bíró Brigitta a Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány elnöke elmondta, hogy sok éve küzdenek azért, hogy a kiszabható büntetés maximális értékét kapja az, aki megérdemli. A balotaszállási eset nagy felháborodást keltett, mégis nagyobb összefogásra lenne szükség, hogy az állatvédők  komolyabb eredményt érjenek el. (kép forrása: halasmedia.hu)(szerdai adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00– Babusgató: A könyvtár mindennapi életébe kapunk betekintést, Tóthné Felföldi Zsuzsanna és Pertics Orsolya segítségével. Miért jó olvasni? Talán azért, mert utazásra hív? Lehet. A könyv jó barát. Élményeket, érzéseket, gondolatokat, izgalmakat, örömöt, bánatot, újdonságot ad. Az olvasás által több lesz az ember, gyarapodik, fejlődik. És miért fontos olvasni a gyermekeinknek? Tartsanak velünk és megtudhatják. A Babusgató mai vendégei Tóthné Felföldi Zsuzsanna és Pertics Orsolya a Martonosi Pál Városi Könyvtár dolgozói, akik betekintést nyújtanak a könyvtár mindennapi életébe, sokszínű és színes programjaiba. (ismétlés)

11:00 – Bitmobile: (ismétlés)

12:00 – Retro magazin:Jóllét: Cserediák a családban

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp: Végső István történész országos díjban részesült a Honismereti szövetségtől. Ezúttal Nyíregyházán rendezték meg július 8-12. között, immár 47. alkalommal a Kárpát-medence legnagyobb honismereti-helytörténeti fórumát, az Országos Honismereti Akadémiát, amelyen a kiskunhalasi Végső István történész munkásságát is elismerték. A halasi kutató, honismereti munkáért járó emléklapot kapott. István 18 éve folytat történeti, helytörténeti kutatásokat. Tíz könyve, 60 tudományos publikációja, és közel 150 ismeretterjesztő írása jelent meg eddig. Már 11 évesen elmondta tanárnőjének, hogy történész lesz, amely így is lett. Mesél a kezdetekről, miért is a helytörténet vonzotta leginkább a szakmán belül és arról is, milyen kutatócsoportokban dolgozott és dolgozik ma is. Tartsanak velünk!

14:00 - 153-Lélekmód: Palánta és embergondozás óvodától a nyugdíjig - Csanádi Lajossal és Kammerer Józsival beszélgetünk. Csanádi Lajos a gazdakör elnöke két sikeres kezdeményezésről is beszámol, amely közelebb visz bennünket a természethez és egymáshoz. Palánta akciót hirdettek tavaly az önkormányzattal együtt, melyben kiváló minőségű magokat és palántákat igényelhettek az emberek ingyenesen, sőt szakmai tanácsot is kaptak Lajostól azok felhasználásához időről-időre. Idén ősszel ismét, bővülő körben lehetőség nyílik erre, figyeljék az önkormányzati híreket! Palánták az oviban is. 11 halasi és 4 vidéki óvodában kaptak tavasszal mini parcellát a nagycsoportosok, melyet beültethettek és saját hagymát, retket termeltek és ettek a gyerekek. Mindenkinek a jele ki volt tűzve a kis földdarabra, hisz kis palántájának jóléte az ő személyes felelőssége volt. Ez a program is folytatódni fog ősszel. A tanyagondnoki szolgálat bővült örömünkre, ismét hárman látják el a külterület szociális, testi-lelki, olykor jogi, nevelési, időnként növényvédelmi segítésének széles feladatkörét. Feltétlen tartsanak velünk és felderül a szívük!

15:00 – Délutáni Hazafelé Magazin és Igéző

18:00 – Vedd és olvasd: 5 könyv segítségül az iskolakezdéshez - Tóthné Felföldi Zsuzsannával a Martonosi Pál Városi Könyvtár igazgatóhelyettesével beszélgettünk. Szegedi Katalin: Lenka című kötete a legkisebbeknek szól, ikerkönyve a Palkó szintén az óvodáskorú gyerekeknek segíti a beilleszkedést a történet cselekményével. Illés Györgyi: Beszéd utca 3 című kötetében a szép beszéd kerül előtérbe. A legnehezebb dolgok egyike az iskolába való beilleszkedés, Vadadi Adrienn: Leszel a padtársam? című írásában a kapcsolatok alakulásáról ír. A népmesék is segíthetnek a tanévkezdés nehézségeinek a leküzdésében, Bajzáth Mária válogatása az Így megyek az iskolába címet viseli. Sokszor játékos feladatokkal is lehet oldani a gyerekeket, Deákné Bancsó Katalin: Anya taníts engem! című kötetében rengeteg ötletet találhatnak a szülők. Tóthné Felföldi Zsuzsanna a könyvtár igazgatóhelyettese ajánlja a könyveket.

19:00 – Szép Álmokat: Nemes Nagy Ágnes: Az ​aranyecset

19:15 – Irodalom az Éterben: Móra Ferenc: Nekopogi kovács

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád- Református (ismétlés) és Lélekműhely: A szeretetmohóság. A feltétel nélküli szeretet értelmezései 1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - A király visszatér