Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 08. 21. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Seidl Ágoston vegyészmérnök, ökumenikus általános iskola alapítója - működtetője

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bohumil Hrabal - Macska-maszkabál, avagy gyónás feloldozás nélkül

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter filmajánlója: Karády Katalin, a díva emlékére - dr. Téglás Péter ajánlója. Mihalicza Tamás, 1990-ben írt méltatása Karády Katalinról: Egy fájón búgó hang valahonnan az Égből. A szívre helyezett parázs pergő hamuja. Akinek lábánál a tenger álmodott. Dizőz és nemzeti intézmény: Karády Katalin. Olyan gyémántragyogású csillag volt, amit itthon és a halált süvöltő orosz hómezőn ugyanúgy látni lehetett. Mert a legszebb csók volt, amit meg nem adott az élet. Égve dobták el, mert mindig izzott valami jéghideg forrósággal. Nem volt jó színésznő, csupán elhitető színésznő volt. Szögletes mozgású, tündéri trampli. Mégis talán maga Ady Endre is beleszeretett volna. Dalaival az emberek szívét csókolta meg, hogy tovább tudjanak dobogni... A háta volt zseniális, ahogy elmenni tudott. Elvitte vállán az időt, a filmjeit, a legendáját... Az ítéletet, a rá mért titokzatos büntetést kutatta, a Labirintus bejáratát. A bűnös nő, aki elkárhozni nem tud, s ezért a férfiak végzetévé lesz. De ez a végzet mindig közös. Elment, elrohant, mert elégett a szíve. Játszott a történelemmel, játszott és énekelt. Majd odahagyott huszonvalahány filmet, sikert, álmokat, s egy elveszített háborút. Átkelt az óceánon, hogy kalaposnő legyen. "Ne kérdezd, ki voltam, / A csókodat én akartam, / ha majd egyszer megsokalltad, / azt mondom - agyő!" Lehullott a parázs a hamvadó cigarettavégről. Végigszívták. Ő vissza sem nézett, és nem mondhatta senki, hogy AGYŐ. (Mihalicza Tamás, 1990) (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: A számok szimbolikus üzeneteiről halljuk Fónyad Csabát. Csaba teológiát végzett, bár nem lelkészként dolgozik. Érdekli a filozófia és vallás történet, no és szinte minden terület. Mai beszélgetésünkben a számok csodálatos üzeneteiről, jelentéséről mesél, mely megjelenik a bibliában, szólásainkban, közmondásainkban és népmeséinkben is. Tartsanak velünk!(ismétlés)

11:00 – Jóllét: A terhesség 3. trimesztere - beszélgetés Palásti Róbertné védőnővel. A terhesség 3. trimeszterében a magzat még sokat fejlődik, megérik a tüdő, fejlődik az idegrendszer, kialakul a tapintás. Nagymértékű súlynövekedéssel is jár ez az időszak, a kismamák számára ez egy nagyon boldog időszak, hiszen ilyenkor már igazi kapcsolatba tudnak kerülni a születendő gyermekükkel. A koraszülésről, a szülésre való felkészítésről, a 3. trimeszter orvosi vizsgálatairól és a szülési tervről is beszélgettünk Palásti Róbertné védőnővel. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – Sztárportré: Hevesi Tamás a Sztárportréban! Soha nem tudnám elhagyni a hazámat! Hevesi Tamás: "Ha az ember megteheti, hogy elmegy világot látni, akkor szerintem tegye meg! Én kipróbáltam életvitelszerűen is az életet itt-ott külföldön, de én soha nem tudnám elhagyni a hazámat. Most már 106 ország van mögöttem, de akárhonnan hazajövök, amikor a Liszt Ferenc repülőtéren landol a gép, kinyílik az ajtó, beleszippantok a levegőbe, és a saját anyanyelvemen beszélhetek, azt az érzést egyetlen ország sem tudta visszaadni. Úgy gondolom jól beszélek angolul, és más nyelven is, de mégis hiányérzetem van, szegénynek érzem magam ha nem az anyanyelvemen szólalok meg, mert sokkal színesebb, gazdagabb a mi nyelvünk. Nagyon sok hazánkból kiszakadt magyart ismerek, rengeteg barátom van köztük. Talán nem sértődnek meg azon, hogy én úgy gondolom a 99 százalékuk igazából nem találta meg önmagát kint. Talán nem akarják önmaguknak sem beismerni, és nehéz lenne mások előtt is felvállalni azt a véleményüket, hogy nem érte meg elmenni. Ha egy ember bármit dolgozik a nyugati világban, egzisztenciálisan valóban jobb életszínvonalat tud elérni mint Magyarországon, de ez az olló már szűkül! Tíz éve óriási különbség volt, öt éve különbség volt, és én azt gondolom, hogy ez az olló lényegesen szűkül.Olyan tehetséges nemzet a magyar, hogy én ilyennel sehol nem találkoztam. Annyi csodálatos ember van előttünk, akikre példaképként fölnézhetünk! Ha belegondolunk, minden területen zsenik voltak, vannak és lesznek. Ez a hihetetlen szerencsés keveredés, ami ebben a magyar nemzetben van, nem jellemző a világra." (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Irodalmi egyenlet: kiskunhalasi kultúra=Rémán János. Pedagógusként kezdte a pályafutását Rémán János, akit aztán a felkérések a kultúra, a programszervezés és ötletelés, illetve a zene irányába vezettek. Akinek a munkája a hobbija, annak sohasem kell dolgoznia, ezt vallja és a vitalitásából látszik, hogy ez igaz is rá élete minden percében. Kalandos utak, fordulatos események, Kiskunhalas kulturális életének változásai Rémán János szemével.(ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: Pamela Lyndon Travers: A csudálatos Mary

19:15 – Irodalom az Éterben: Lewis Carroll: Alice Csodaországban

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak(ismétlés), Lélekműhely – Az egészséges "szívós" személyiség jellemzői 2.  2.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - A két torony