Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 08. 12. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 - Hitvalló: Szalka Mihály atya

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Wass Albert - A funtineli boszorkány

5:30 – Serkenj fel! -  Szabóné Kovács Teodóra - Református

6:54 – A Nap igéje      

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – Önindító: Kaszap Bianka számol be, mint friss közgazdász HR-es diplomás. Bius a Bibó gimnáziumban végzett, majd a Corvinuson kezdte meg tanulmányait. Mit is tanult, hogyan szokott bele villámgyorsan a főváros életébe, ezekről faggattuk. Sok hasznos tanácsot hallhattok tőle, hol és hogyan érdemes albérletet keresni, szabadidőt eltölteni Budapesten. No és természetesen a suliról is, arról hogyan szerette meg a történelem mellett a matematikát az egyetemen. Feltétlen tartsatok velünk! (ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: Pyraminx, rubik kocka, mesteri gyorsaság - Kapás Richárddal a Bibó gimnázium 10. osztályos tanulójával beszélgettünk. Kapás Richárd négy évvel ezelőtt próbált kirakni egy rubik kockát, innen indult a hobbi, ami ma már országos harmadik helyet jelent számára. Megtudhatják, hogy rubik kockából mekkora a legnagyobb számú kocka, igaz, már a 9x9-est is nehéz kézbe fogni a méretei miatt. Létezik egykezes és vakon kirakás is, sőt vannak, akik lábbal rakják ki a kockát. A versenyeken a Pyraminx a kedvence Richárdnak, de folyamatosan több kategóriában is kipróbálja magát. (ismétlés)

12:00- Retro magazin: 153-Lélekmód: Svájcból haza - Paor - Smolc Bernadett életútja

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp: Országos Minősítő és GP augusztus 16-19-ig a Hirling József Lovasparkban, Rózsahegyi Róbert a Kiskunhalasi Lovasbandérium elnöke, a versenyigazgató beszél a részletekről. Augusztus 16-án 9 órától kezdődik meg az Országos Minősítő és Grand Prix díjugrató lovasverseny a Hirling József Lovasparkban. Gyermek, ifjúsági, utánpótlás, felnőtt és amatőr kategóriában indulnak a lovasok, hogy összemérjék a tudásukat. A lovassport szépsége és nehézsége is egyben, hogy nemcsak a lovas ügyességétől függ az eredmény, hanem attól is, hogy a versenylovak hogyan viselkednek és reagálnak az utasításokra. Sok kiváló halasi lovas is indul a megméretésen, lesz kiért szorítani a lelátókon. A lovasok mellett a lovak is minősülnek majd, a részletekről Rózsahegyi Róberttel a Kiskunhalasi Lovasbandérium elnökével, a verseny igazgatójával beszélgettünk.

14:00 – A tudomány mai állása: A világ lassan kifogy a homokból. Új fehérjét találtak a világ legerősebb pókháló anyagában.  Három új bolygót fedeztek fel. Kibontotta vitorláját a jövő űrhajója. Kifejlesztették az elektronikus bőrt. Megalkották a pislogásra fókuszáló kontaktlencsét. Korábban felismerhetjük az autizmust. Öt intő jel, ami az idő előtti öregedésre figyelmeztet. Sikeresen szétválasztották a magyar orvosok a fejüknél összenőtt sziámi ikreket. Gátolja a növények növekedését a cigarettacsikk.(előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Katus Attila a Sztárportréban! Az egészség nem magánügy! Katus Attila: "Az ember a környezetére is hatással van, tehát egy rosszkedvű, morózus, rászoruló ember, sokkal kevesebb örömet és szépséget talál az életben. Meg kell tanulni jó döntéseket hozni! Mindenkinek volt már ezer olyan döntése, amiről a mai fejével már egészen másképp gondolkozik. Sokszor egóból döntünk valahogyan, és utána ezen nem változtatunk, mert azt mondjuk, hogy mi ilyenek vagyunk. Pedig bizonyos dolgokhoz egyáltalán nem kellene ragaszkodni. Mindenki tudja, hogy mi az ami megöl, mert rá is van írva. Akkor legalább ezeket az alap dolgokat ne csináljuk. Ne igyunk alkoholt, ne cigarettázzunk, hanem helyette próbáljunk meg olyan dolgokat keresni, ami boldogsággal tölt el, és nem öl meg, sőt megerősít! Ebből is bőven van, én ebből a zsákból kotorászok." Az aerobik világbajnok, életmód tanácsadó a saját testével kapcsolatban elmondta: "Keményen kizsákmányolom, tehát nagy teljesítménnyel használom, de rendszeresen szervizelem, figyelek rá. Nézem az igényeit, és visszaadom neki azt, amire szüksége van, hogy minden nap magas szinten tudjon teljesíteni. Az élet mindig küzdelmes lesz, legyünk olyan erősek, hogy meg tudjunk küzdeni! 17 palacsinta: Gyerek fejjel volt olyan, hogy megettem 17 palacsintát. Ma már ilyet elképzelhetetlennek tartok. Minél hamarabb megtanuljuk a jó döntések készségét, annál több kijön az életből. Lehet nagyon fiatalosnak maradni sokáig. Lehet nagyon jó állapotban, energikusan, boldogan élni."(előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat:Varázscipellő

19:15 - Irodalom az Éterben: Jonathan Swift - Gulliver utazásai és Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Szabóné Kovács Teodóra - Református (ismétlés) és Lélekműhely:A tanult tehetetlenség irodalmi ábrázolása 1.  2.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J.R.R. Tolkien - A Gyűrűk Ura - A két torony