Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 06. 05. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Udvardy Márton 2. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann - A varázshegy

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00 Vedd és olvasd: dr. Téglás Péter ajánlója. A számolás joga /Hidden Figures / amerikai film, 127 perc, a bemutató éve: 2016.Az ötvenes évek vége: az Egyesült Államok elképesztő hajszával igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. De már úgy tűnik, pénz, ész és elszántság mind kevés lehet... amikor találnak néhány kiaknázatlan, kihasználatlan lángeszűt, akiket addig senkinek nem jutott eszébe használni. Hiszen többszörösen gyanúsak: nők és feketék. A három nő igazi emberi kompjúter: senki nem érti, hogyan képesek megcsinálni azokat a számításokat, amiket végeznek, de rakétasebességgel emelkednek a NASA ranglétráján, ott, ahol a kor legnagyobb tudósai dolgoznak. A cél: John Glennt feljuttatni az űrbe... és azután haza is hozni. Bemutató dátuma Magyarországon 2017. január 19. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Erasmus tanártovábbképzésben résztvevő kollégák meséltek az észt és finn oktatási rendszerről. Szinte a kezdetektől vesz részt az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium az Erasmus pályázati projektekben sikeresen és egyre növekvő létszámmal. A 2017/2018-as képzések keretében utazó Szentiványi Szeles-Beáta, Sárkány Anna, Takács Judit és Gombos Tünde pedagógusokkal beszélgettünk tapasztalataikról, melyet a Szilády gimnázium tanáraival osztottak meg 2019 május 21-én kedden. A finn és észt oktatási rendszer a legkiválóbb eredményekkel működik Európában. Nyilván az oktatási csodára voltunk kíváncsiak elsődlegesen.  Az új és modern pedagógiai módszerek mellett mindkét országban tanáraik erkölcsi és anyagi megbecsülésnek is jelentős szerepe lehet a kimagasló eredményekben. Finnországban 4 ezer, Észtországban 1200 euró az átlagfizetése a pedagógusoknak. Hogyan tudják a megszerzett tudást kamatoztatni iskolájukban az utazó budapesti pedagógusok, erről hallanak riportunkban! (ismétlés)

11:00 – Jóllét: Teljesítménynövelés, idényzöldségek, receptek - Nagy-Kumich Nikolett edző és fitt életmód blogger tanácsai. A tavaszi edzésláz után elkezdhetjük az igazi teljesítménynövelést, hogy hogyan és mit kell változtatnunk, az kiderül a beszélgetésből. A fürdőruhás időszakra persze mindenki szeretne bomba formába kerülni, ennek azonban nagy az ára, mégis érdemes megfizetni. Az idényzöldségekből könnyed menüt dobhatunk össze, a feldolgozottsági fokra kell vigyáznunk. Egy kiváló epres túrótorta receptet is ajánlunk a szamóca szerelmeseinek, Nagy-Kumich Nikolett edző és fitt életmód blogger segítségével. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Jön az EU-ban a füstadó, cél a tudatos gazdaság, a globális felhasználás kialakítása - részletekről Knezsik Istvánnal, az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk. Újabb szabályozások várhatók az EU-ban, cél a tudatos gazdaság kialakítása. A gépjárművekre vonatkozó károsanyag kibocsátás mértéke eltörpül az ipari környezetszennyezés mellett. Mi magyarok nem járunk élen a gépjárműbirtoklás felelősségteljes szintjével, a nézőpontunk és a gyakorlati élet is változásokat igényel. A fiatalok jelenléte a közlekedésben sajnos komoly aggodalomra ad okot, a részleteket Knezsik Istvántól, az Autós Nagykoalíció elnökétől hallhatják.

14:00 – Sztárportré: Pataki Zita a Sztárportréban! "Nagy felelőssége van a szülőknek, akiknek huszonéves gyermekeik vannak. Beszélgessenek a jövőről! Szeretnél-e kisfiam családot? Milyen legyen az a feleség? Egy nő életében egy gyermek teljesen megváltoztatja az élete addigi folyását. A nőnek nagyon biztosnak kell lennie a férfiban. És akkor most már a férfiakról beszélünk: mennyire határozottak, és mennyire akarnak huszonévesen családot? Elsősorban azért mégiscsak a férfi lesz a családfenntartó, a nőnek nagyon nagy biztonságra van szüksége. Nagyon sok nő ezt keresi a férfiakban: el tud-e majd engem, bennünket tartani? Amikor harmincas korúak találkoznak, ott a férfinak már komoly felelőssége van: ha nem gondolja komolyan azzal a harmincas nővel, akkor engedje el. 35 fölött radikálisan visszaesik egy nő termékenysége. Ma Magyarországon ha egy nő betölti a 38-at, azonnal mehet lombikra, és a kora miatt előre is veszik." "Azért csináltuk a férjemmel az Utolsó lombik című video sorozatot, mert segíteni szeretnénk. Amikor egészséges huszonévesek vagy harmincévesek szeretnének babát, várják hogy majd talán ebben a hónapban sikerül, és nem jön, már az is nagyon nehéz. Azok a hölgyek, akik egyetemre mennek, 23-24 évesek mire végeznek, és ha szakvizsgáznak, akkor még több év elmegy. Ezután indul a küzdelem azért, hogy legyen egy jó lakás, munkahely, és ha utána végre megtalálod a társad, akkor nála is ugyanez a helyzet. Vársz, hogy majd eljön a megfelelő pillanat, és közben telik az idő."(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Az álmoktól a világ tetejéig - Döme Gábor világbajnok sporthorgásszal beszélgettünk.  Nem sok ember mondhatja el magáról, hogy amit 14 évesen megálmodott és célul tűzött ki maga elé, azt sikerült is megvalósítania. Döme Gáborban olyan kitartás, szívósság és horgászat iránti szeretet lüktet, ami 34 éven át vezette álmai elérése felé. Már egészen fiatalon megmutatkozott a tehetsége a horgászatban, amit folyamatosan kiegészített a szakmai kíváncsiság útján szerzett tapasztalatokkal. A nagy kérdés éveken át az volt, hogy hogyan tud megélni abból a hobbiból, ami a kedvenc időtöltése. Jó időben, jó helyen, jó döntéseket hozott, így jelenleg Európában egyedülálló szolgáltatással és termékcsaláddal áll a horgászni vágyók rendelkezésére a Haldorádó Centrum, amelyet Pintér Zoltánnal közösen hoztak létre. Idén a IX. Feeder Horgász Világbajnokságon a magyar csapattal - a horgásztörténelemben először - a dobogó legfelső fokára állhatott. Igazi álma, hogy egyéniben is világbajnoki címet szerezzen, szorítunk neki! A részletekről Döme Gábor világbajnok sporthorgásszal beszélgettünk.

19:00 – Szép Álmokat: A kék madár

19:15 – Irodalom az Éterben: Mikszáth Kálmán: A fekete város

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – A méltányos igazságosság, s ezáltal a bizalom megvalósulásának elősegítése 1.  3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom:Shaw Irwin - Oroszlánkölykök