Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 06. 02. Vasárnap

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Zelei József a világkerékpáros békenagykövete

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 - Hajnali virrasztó irodalom: Thomas Mann - A varázshegy

5:30 – Serkenj fel!-  Katolikus igehirdetést hallhatnak

5:54 – A Nap Igéje

7: 00 – Halasi Kaleidoszkóp (hétfői, keddi adás ismétlése)

9:00- 153-Lélekmód: Erasmus tanártovábbképzésben résztvevő kollégák meséltek az észt és finn oktatási rendszerről. Szinte a kezdetektől vesz részt az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium az Erasmus pályázati projektekben sikeresen és egyre növekvő létszámmal. A 2017/2018-as képzések keretében utazó Szentiványi Szeles-Beáta, Sárkány Anna, Takács Judit és Gombos Tünde pedagógusokkal beszélgettünk tapasztalataikról, melyet a Szilády gimnázium tanáraival osztottak meg 2019 május 21-én kedden. A finn és észt oktatási rendszer a legkiválóbb eredményekkel működik Európában. Nyilván az oktatási csodára voltunk kíváncsiak elsődlegesen.  Az új és modern pedagógiai módszerek mellett mindkét országban tanáraik erkölcsi és anyagi megbecsülésnek is jelentős szerepe lehet a kimagasló eredményekben. Finnországban 4 ezer, Észtországban 1200 euró az átlagfizetése a pedagógusoknak. Hogyan tudják a megszerzett tudást kamatoztatni iskolájukban az utazó budapesti pedagógusok, erről hallanak riportunkban! (ismétlés)

10:00 – Református Istentisztelet

11:00 – Klasszikusok órája: Victor Hugo drámája, a Le roi s'amuse (A király mulat) bemutatója az 1830-as évek elején Párizsban botrányba fulladt. A francia kormány teljesítette a konzervatív körök kívánságát és Hugo műve többé nem szólalhatott meg a párizsi színpadokon. A királypártiak és a klerikálisok valójában persze nem a felhozott indokok miatt támadták a szerzőt. A koronás főket állította pellengérre, akik könyörtelenül eltipornak minden ellenvéleményt, a nép érdekeit feláldozzák, csakhogy saját bűnös vágyaikat kielégíthessék. A felség – Victor Hugo forradalmi erejű írásában – sima, finom modorú gavallér, valóságos lovag: táncban, bajvívásban, széptevésben legelső. A király figurája mellett ott áll Triboulet (a megzenésített változatban Rigoletto), az udvari bolond. A költő éles fénnyel világít rá a szolgára, akit a hajbókolás, hízelgés, alázatoskodás hitvány emberré tesz, farkassá, aki önnön társaiba, a többi udvaroncba is belemar. Emberek, akiket egyetlen cél hevít: minél közelebb kerülni a hatalom dúsan terített asztalához, minél többet markolni az odavetett koncból és eltiporni a versenytársakat, akik veszélyeztetik a rablott zsákmányt. Verdi Rigoletto-jából hallhatnak részleteket ismét. (ismétlés)

12:00 -Halasi Kaleidoszkóp (szerdai és csütörtöki adás ismétlése)               

14:00 – Királyfik és Királylányok

15:00 – Hitvalló (ismétlés)

17:00 – Halasi Kaleidoszkóp (pénteki adás ismétlése)

18:00 – Katolikus istentisztelet

19:00 – Szép álmokat: Kolin Péter: A középső fiúk

19:15 – Irodalom az éterben: Tamási Áron: Ábel Amerikában

20:00 – Kommcast: Kommcast, szegedi egyetemisták adása, vasárnap este 20 órától a Halas Rádióban! Milyen az élet kisebbségben? Van-e felelőssége a médiának? – eköré a két kérdés köré fonódik a szegedi egyetemisták műsora. Kisebbségek és média – ezzel a két fogalommal töltöttük meg a Kommcast következő adását, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és médiatudományi tanszékének műsorát. Szó lesz arról, hogy hogy romának lenni nem betegség, aztán Szegeden tanuló vajdasági hallgatók mesélnek arról, hogy milyen negatív és pozitív élmények érték őket csak azért, mert határon túli magyarok. Megismerhetnek még egy zentai kerámiaművészt, aki Párizs helyett szülővárosában nyitotta meg műhelyét. Végül a média szerepével is foglalkozunk: hol a felelőssége az újságíróknak a mentális betegségek ábrázolásában, és egyébként is, tanulható-e az újságírás? Tartsanak a Kommcasttel, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és médiatudomány Tanszékének rádiós magazinjával!

21:00 – Serkenj fel: Katolikus igehirdetést hallhatnak (ismétlés) és Lélekműhely: A család és a bizalom kapcsolata 3.  3.rész

22:00 -  Éjszakai virrasztó irodalom: Shaw Irwin - Oroszlánkölykök