Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 04. 30. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Bolyki Balázs 2. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

5:30 – Serkenj fel – Édes Árpád - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Szakmavilág kamionos roadshow a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvodában - riport Dózsáné Mohos Mónika igazgatónővel, Bársony Istvánnal a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadójával és négy diákkal Banka Dorinával, Sója Titanillával és Hirkó Jázminnal. A pályaválasztás ma is sok fejtörést okoz a diákoknak, a döntésben nyújtott segítséget a pénteki nap, a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda területére felállított standok segítségével. Az udvaron a szakmavilág kamionos roadshow, a tornateremben pedig a Dékáni szakoktatói tartottak bemutatót. Dózsáné Mohos Mónika igazgatónő és Bársony István a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója szerint is fontosak ezek a lehetőségek, amikor a diákok ízelítőt kapnak egy-egy szakma gyakorlati területeiről. A kamionban VR szemüveggel lehetett több szakmát is kipróbálni, virtuális feladatok segítségével, az élményekről Banka Dorina, Sója Titanilla és Hirkó Jázmin a Központi Általános Iskola hetedik évfolyamos diákjai számoltak be. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: A Sztárportréban Torres Dani zenész, dalszerző! A beszélgetésben feltártuk az ecuadori gyermekéveket, a túrázásokat világszerte, és a dal+színjátszást Dani életében. A műsorban egy különösen mély dalról is beszélgettünk, amelynek címe Fátyol: "Mindannyian átéltük már, hogy egyszerűen elegünk van, nem bírjuk tovább. Találkoztam már nagyon sok emberrel, akik átélték, hogy nagyon nagy nehézségek vannak, és már többször gondoltak arra, hogy mi lenne, ha az egésznek vége lenne. Ekkor az emberen átszalad, hogy tulajdonképpen mit is veszítene el, hogyha feladná. Én abszolút a művészetből élek, és ott amikor az ember a padlón fekszik, még onnan is fel kell állni. Ha már a sírban, még onnan is. Ezt a folyamatot próbáltam meg dalba foglalni. De nem csak ezt, mert a Fátyol arról az örök kérdésről szól, amit mindenki feltesz, hogy mi van a halál után. Ezt a kérdéskört dalban nagyon ritkán szokták elővenni. A halál tulajdonképpen egy változás, egy alapvető változás. Volt már szerencsém találkozni olyannal, aki meghalt és visszajött. Én úgy tekintek a halálra, mint egy változásra, amit egyáltalán nem kell siettetni, úgyis utol fog érni. Addig viszont hozzuk ki a maximumot abból, amiben most éppen vagyunk, annak ellenére, hogy néha vannak pillanatok és pontok az ember életében, amikor úgy érzi végképp nem bírja." A Fátyol című dal csak 1 azok közül, amelyeket hallhatunk. Torres Dani június 29-én a TNT vendége lesz a Budapest Parkban. A koncertek mellett Danit jelenleg a Bűnbánat, főnév című színműben, és a Mézga Család című zenés színpadi vígjátékban is láthatjuk. "Amikor csak tehetem, azonnal megyek a Budai hegyekbe: Nem is tudom elmondani, hogy mennyire szeretek túrázni. Ilyenkor elengedi az ember azokat a dolgokat, amik az élet nyűgjei, bajai, és csak arra koncentrálok, hogy egyik lépésről a másikra. Élvezem a környezetet, a levegőt, a napsütést. Amikor csak tehetem, azonnal fel a Budai hegyekbe, mert az van most legközelebb, és járom az erdőt." (forrás: sztarportre.hu)

12:00 – Retro magazin: Önindító: Párkapcsolatokról, pályaválasztási tervekről beszélgettünk Lukács Orsival, Lajkó Laurával, Kovács Timivel és Gere Felíciával

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. Stefan Zweig: A változás mámora - A regényt az író 1934-ben kezdte el, majd félbehagyta, később filmforgatókönyvet írt belőle, elbeszéléssé is átalakította, végül hosszú évek múlva fejezte be, de csak halála után jelent meg. Christine Hoflehner klein-reiflingi postáskisasszony története az első világháború után felnőtt generáció tiltakozása a tönkretettek, szegénységbe taszítottak, rosszul fizetett és értelmetlen munkát végzők nevében. Tiltakozás az örök igazságtalanság ellen, hogy értékes, becsületes emberek dohos szobákban, rosszul öltözötten kénytelenek élni, míg mások, náluk sokkal méltatlanabbak dőzsölnek. Christine erre akkor döbben rá, amikor gazdag amerikai nagynénje néhány napra meghívja egy előkelő nyaralóhelyre. A fény, a csillogás, a könnyed, vidám élet persze elbűvöli Christinét, s amikor visszalökik a klein-reiflingi, háború utáni osztrák nyomorúságba, ebbe nem tud beletörődni. Orosz hadifogságból hazatért, hozzá hasonlóan nyomorult szeretőjével kétségbeesett lépésre szánják el magukat, s Zweig az olvasóra bízza, gondolja-írja tovább a regényt: gazdagság vagy börtön vár-e erre a két emberre, akik csak jogos jussukat akarják kicsikarni az élettől.

14:00 – Önindító:

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Ehető csomagolással rukkolt elő egy sörgyár. Soha nem látott, titokzatos delfinfajt fedezhettek fel a tudósok.  Kutatóállomást építene Kína a Hold déli sarkvidékén. Elkészítették a Jenga-bajnok robotot, ami nem tud hibázni.  Nem tesz jót a gyerekeknek, ha sokat nézik a képernyőt.  27 év után ébredt fel egy beteg a kómából.  A szívverés energiájával működik a legújabb pacemaker.  A mesterséges intelligencia 3 perc alatt diagnosztizálja a Parkinson-kórt. Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében.

19:00  - Szép Álmokat: Karel Capek: A jól nevelt rabló

19:15 - Irodalom az Éterben: Moldova György: A "Lakinger Béla" zsebcirkáló és Babits Mihály: Hatholdas rózsakert

20:00- Aréna

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád - Református (ismétlés), Lélekműhely: Rogers empátiával, hitelességgel, elfogadással/tisztelettel kapcsolatos kérdései a hit és a lemondás felőli megközelítésben 1.  3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Robert Merle - A sziget