Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 04. 29. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 -  Hitvalló: Bolyki Balázs 1. rész

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

5:30 – Serkenj fel! - Bödecs Pál - Református

6:54 – A Nap igéje      

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Tóbiás Annával a költészetnapi Szilády kávéház keretű színdarabról beszélgetünk. Egy rendhagyó programot szervezett a Nemora Heliconis önképzőkör a költészet napjához kapcsolódóan. Egy XX. század eleji  irodalmi kávéház elevenedett meg  az önképzőkörösök előadásában a gimnázium díszteremében:  ismert versek, dalok hangzottak el, s érdekességeket is megtudhattak  a korabeli hírességekről. A darabot Tóbiás Anna rendezte, a diákszínjátszók munkáját Lázár Erika és Dr. Szabó Ferenc tanárok segítették. Anna végzős diák, mesél az önképzőkörről. Teljesen más pályára készül, mégis szakít időt a művészetre, az önképzőkörre. S hogy milyen pótolhatatlan szerepet is tölt be a művészet az életünkben, erről hallhatunk a fiatal forgatókönyvírótól. Tartsatok velünk! (ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: Bemutatkozik a Református EGYMI Kiskunhalasi Tagintézménye, a vezetőkkel Gyulai Ildikóval és Molnár Józseffel beszélgettünk. A Református EGYMI Kiskunhalasi Tagintézményének egyik vezetője Gyulai Ildikó, aki a szakszolgálatot és az utazó gyógypedagógiai hálózatot irányítja. Városunkban több intézményben látnak el feladatokat szakembereikkel, többek között a pszichológia, logopédia és a gyógytestnevelés területén. Nagy hangsúlyt helyeznek a prevencióra is, igény szerint különböző csoportos foglalkozást is biztosítanak. Molnár József a Református EGYMI Gyógypedagógiai Óvodájának és a Fejlesztő Nevelést Oktatást végző Általános Iskolájának a vezetője. Bemutatja mindkét oktatási intézmény működését, a csoportokat és a folyamatos pedagógiai munkát, ami a maximálisan igazodik a fejlesztésre szoruló gyermekek igényeihez. (ismétlés)

12:00- Retro magazin: Babusgató: Aktív kismama - Péterné Sztanik Nikivel hallhatnak beszélgetést

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – A tudomány mai állása: Olajfaló létformákra bukkantak az óceán mélyén. Csak látszatra környezetbarát az elektromos autó. Sci-fibe illő eszközöket fejleszt a NASA. Vízpárát figyeltek meg a Holdon. Világrekordot állít fel egy női űrhajós. Nem károsítja tartósan az asztronauták egészségét a hosszú tartózkodás az űrben. A mesterséges intelligencia pontosabban felismeri a bőrrákot, mint az orvosok. Nyomtatással készítettek szívet izraeli tudósok. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré:Sztárportré kedden 11 és szerdán 14 órától a Halas Rádió műsorán! Varga Viktor énekes, alkotó a Sztárportréban! "Az emberek általában nem érnek rá saját magukat vizsgálni és fejleszteni. Pedig ott a lehetőség mindenkinek, hogy olvasson, filmeket nézzen, gondolkozzon! Ha napi fél órát gondolkoznánk mindannyian, akkor egy csomó mindenre rájöhetnénk. Aki itt él, annak minden megadatik. Az már más kérdés, hogy rabszolgasorba helyezed saját magad. Nyilván sokkal nehezebb egy olyannak, akinek már családja van, és gyermekei, de én most azokról beszélek, akik korombeliek, vagy még fiatalabbak, akiknek még meg van a lehetősége mindenre. Mindig azt kapjuk, amire szükségünk van, csak sokszor nagyon nehéz szembenézni ezzel."

Az új dalok kapcsán: "Nekem ezek a dalok segítettek abban, hogy minden a helyére kerüljön. Ez körülbelül három év anyaga, ami azután még két évig készült - tehát egy elég nagy nagy projektről van szó, ami nem csak a dalokat foglalja egybe. Minden dalhoz készítettem egy képet is, ami azt mutatja, hogy mennyiféle hatás éri az embert egy kapcsolatban. Nekem az alkotás, a művészet az, amiben ki tudok teljesedni.Engem is érnek olyan hatások, hogy égnek áll a hajam, de csak az segíthet ha lecsendesedsz. Ha ütöd a hangtáladat, és kikapcsol az agyad, vagy csak zenét hallgatsz, vagy elmész futni, vagy rajzolsz a kisfiadnak valamit, ami kicsit hosszabb ideig tart... Hallod ahogy a ceruzának a hegye hozzáér a papírhoz, kialakul a forma - ez el fog vinni egy olyan koncentrációba, ami kizárja az összes többi dolgot, amivel nem kellene foglalkozni. Ezt szerintem mindenkinek meg kellene élni majdnem minden nap, és akkor boldogabbak lennénk." (forrás: https://sztarportre.hu/)(előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Karel Capek: A jól nevelt rabló

19:15 - Irodalom az Éterben: Moldova György: A "Lakinger Béla" zsebcirkáló

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Bödecs Pál – Református és Lélekműhely: Rogers empátiával, hitelességgel, elfogadással/tisztelettel kapcsolatos kérdései a hit és a lemondás felőli megközelítésben 1.  2. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Robert Merle - A sziget