Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2019. 04. 03. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

0:30 – Hitvalló: Sándor József Attila

3:00 – Aréna (ismétlés)

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Alexandre Dumas - Emma Lyonna

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. Hatos Pál: Az elátkozott köztársaság. Hatos Pál könyve egy erős állítással indít: az 1918-as őszirózsás forradalommal kezdődik a modern magyar történelem. Innen jön összes vitánk, jelzőnk, héroszunk és árulónk. Ami előtte volt – már lezárt múlt. Az első világháború négy pusztító évét követően a történelmi Magyarország 1918. október 31-én összeomlott. Győzött az „őszirózsás forradalom”. A régi rendszer jelképét, Tisza István korábbi miniszterelnököt meggyilkolták. Nem sokkal később megszűnt a királyság, és kikiáltották a „népköztársaságot”. Mindaz, ami a Károlyi Mihály nevével fémjelzett forradalom kitörésével elkezdődött, máig sem jutott nyugvópontra a magyar történeti emlékezetben. 1918 őszének lázas időszaka a maga részleteiben, a maga konkrét személyiségeivel és emberi mozgatórugóival mégis feledésbe merült – már csak legendák élnek róla a köztudatban. Ez a könyv ezen a helyzeten változtat. Hatos rendkívüli műveltséggel vezet végig bennünket a háborúvégi Magyarországon, a forradalom hónapjain. Sűrű, de mégis olvasmányos művében utólagos igazságtevés helyett a források izgalmasan sokrétű beszámolóit szembesítve hozza közel hozzánk az események szereplőit, és teszi jól érthetővé a forradalom egyre radikálisabb és anarchikusabb történetét egészen az 1919. március 21-i kommunista hatalomátvételig, elősegítve, hogy árnyaltabban és mélyebben gondolkodjunk azokról a dolgokról is, amelyek azóta történtek velünk. Egy bizonyos: ha évtizedek múltán valamely diák a tanárától azt kérdezi, mit olvasson el 1918-ról, a válasz az lesz: Olvassa Hatost! (A Jaffa kiadó fülszövege) (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Dr. Horváth Gábor egyetemi tanárral beszélgetünk legújabb kutatási eredményeiről. A biológia és fizika területein dolgozó halasi születésű kutatónak már több izgalmas eredményét ismerjük. Tudjuk, hogy a zebra csíkjai nagy védelmet nyújt ezen állatoknak a vérszívók ellen. Most megismerhetjük, vajon hűtő hatásúak-e ezen csíkok, miért festik magukat az afrikai törzsek lakói, milyen pozitív hatással is van ez rájuk nézve. Megtudjuk vajon a festményeken élethűek-e a villámok, és milyen is egy igazi villám alakja. És ami ritkán adatik meg, bepillanthatunk a kulisszák mögé, milyen nehézségekkel küzdenek a kutató csoportok, akár a kísérleti, akár a publikálási szakaszban. Feltétlenül tartsanak velünk! (ismétlés)

11:00 – Jóllét: Hogyan kezdjünk sportolni tavasszal? Igás Andorral beszélgettünk lehetőségekről, stratégiákról, korosztályokról. Amint megérkezik a jó idő, szívesen mozdulunk ki a levegőre, érdemes tudatosan tervezni a mozgásmennyiséget. A fiatalok gyorsabban, az idősebbek fokozatosan alkalmazkodnak a szabadban töltött fizikai megterheléshez. Gyaloglás, kocogás, kerékpározás-ötletek, tippek, motiváció, a Szilády gimnázium testnevelő tanárával Igás Andorral beszélgettünk. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: EU szabályok, károsanyag kibocsátás, fekete doboz, Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk. Az új autók gyártásában komoly szabályozás lép életbe a károsanyag-kibocsátásra vonatkozóan. Az EU rendelet szerint fekete doboz is kerül az újonnan gyártott gépjárművekbe és több közlekedést könnyítő funkció is kötelező lesz. A részletekről Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk.

14:00 – Sztárportré: Várkonyi András színművész a Sztárportréban! "20 évvel ezelőtt sok mindenen felhúztam magam, de most már egy békességes természet uralkodott el rajtam, amit nevezhetünk harmóniának. Az életben valahányszor egy kicsit besokalltam valamitől, azonnal akadt egy másik lehetőség - az egyik ajtó becsukódik, kinyílik a másik. Az igazság az, hogy ez egy olyan pálya, ahol nem nagyon lehet fékezni." Várkonyi András sokat dolgozik, de úgy érzi ez pont így van jól. A színészi feladatok mellett az írás mindig közel állt hozzá: "Mindennek látom egy kicsit a fonákját is, amikor írok, a tollamat ez vezeti." Írt már színdarabot, könyvet, tv sorozat epizódokat, sőt film forgatókönyvet is - ez utóbbi még nem valósult meg. "2-3 éve nagyon benne voltam ebben, egy szatirikus anyagot adtam le a filmalaphoz, nagyon szerettem volna megvalósítani. Akkor ez nem sikerült, úgyhogy gondoltam akkor mást kell csinálni, elkezdtem színházban játszani egy kicsit - nem áll le az ember. Szerintem engem már Vili bácsinak fognak ismerni amíg élek. Sokszor találkozom gyönyörű hölgyekkel, akik közlik velem: magán nőttem fel!" (forrás: https://sztarportre.hu/ )(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Újra itthon Mészáros Blanka színművésznő, aki az egykori gimnáziumában rendezett pódiumbeszélgetés után adott riportot rádiónknak. Hihetetlen energiák, óriási erőbedobás, 14 szerep párhuzamosan, filmek és castingok, így zajlik jelenleg Blanka élete a színész pályán. A Katona József Színház Junior Prima díjas színművésznőjével beszélgettünk a színész létről, a karakterekről, a külföldi színházi szereplésekről. Közönség és közönség között óriási a különbség, a színészek a színfalak mögött, egymást segítve, néha megpörgetik az előadást, ha szükség van rá. Blanka 9 éve dolgozik folyamatosan, fantasztikus sikereket, díjakat tudhat a magáénak. Most nyáron talán egy kis pihenésre is jut ideje. (kép forrása: halasmedia.hu)

19:00 – Szép Álmokat: A három mozdony

19:15 – Irodalom az Éterben: J.K.Rowling: Harry Potter és a halál ereklyéi

20:00 – Aréna

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – Az életünk, hitünk személyessé tétele Carl Rogers gondolatai alapján 2.  3.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Joseph Heller - A 22-es csapdája