Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 12. 19. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Karinthy Frigyes: Így írtok ti

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. A közelgő ünnepekre ajánlott könyvek:

Gárdos Péter: Hét mocskos nap(Libri 2018.) Mekkora hullámokat vethet egy apró rezdülés a történelem folyamán? Miként kapcsolódhat össze egymást nem is ismerő emberek sorsa? Hét nap, három család és egy viharos évszázad története tárul elénk Gárdos Péter új regényében. Vajon mi köze egymáshoz a Berlinben tanuló ifjú Szende Pálnak ahhoz a Szvetlana Tureckajához, aki a ’30-as évek Moszkvájában egy végzetes estén éppen a szovjet titkosszolgálatot vezető Berija autójába szállt be? Hogyan kapcsolódik az életük a zsidó Bódai Eszterhez, aki ’45-ben a budapesti gettóban próbálja túlélni a II. világháború borzalmait? Gárdos Péter sok szálon futó és több idősíkon játszódó regényéből kiderül, hogyan függnek össze egymással a bagatell jellemhibák és a végletes emberi aljasság, az ártatlan erotikus vágy és a szexuális szadizmus, a kisemberek hétköznapjai és a mindent uralni akaró hatalom törekvései. A Hét mocskos nap az élet apró esetlegességeiről és brutális szörnyűségeiről mesél, miközben azt kutatja, mi mindenen múlhat egy ember élete.

Brewster Ralph: Hontalanul Budapesten1940-1944 (Corvina Kiadó 2018.)  Ralph Brewster könyve négy háborús év krónikája egy rejtőzni kényszerülő, a kultúra és művészetek iránt mélyen érdeklődő amerikai szemszögéből. Brewster, az olasz útlevéllel rendelkező amerikai világpolgár hontalanná válik, mert nem kíván Mussolini oldalán harcolni. A különleges utazó magyarországi bujkálásának dokumentum értékű története az 1940-és évek magyar társadalmának eddig még fel nem tárt, ismeretlen szeletével ismertet meg.

Viet Thanh Nguyen: A szimpatizáns(Alexandra kiadó 2018.) 1975 áprilisában Saigonban teljes a káosz. Az utcán a kijárási tilalom ellenére emberek rohangálnak, mindenki elkeseredetten próbál menekülni, mielőtt végképp elszabadulna a pokol. Eközben pazar villájában a dél-vietnami hadsereg egyik tábornoka whiskyt tölt magának, és hűséges századosa segítségével összeállítanak egy listát, amely sokak számára az életet jelentheti: egy listát azokról, akik felkerülhetnek az utolsó repülőgépre, amely elhagyja Saigont. Az évtizedes harcokban megedződött tábornoknak fogalma sincs arról, hogy a menekültek között egy kém is velük tart, a vietkongok kettős ügynöke, aki minden lépéséről informálja az ellenséget. Azt pedig végképp nem sejti, hogy ez az ember pont az, akit mindenkinél lojálisabbnak hitt. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Kammerer József tanyagondnokkal beszélgetünk nehézségekről, örömökről. Közel 4 ezer fő él Kiskunhalas külterületén, általában nehéz anyagi és szociális körülmények között. Jelenleg 3 tanyagondnok az, aki napi életüket, gyakorlati, anyagi, jogi, egészségügyi és igen sokszor lelki gondjaikat segíti. Hatalmas feladat ez, hisz a fiatal gyerekektől, a most családot alapító párokon át a sokszor magányos és beteg idősekig mindenkire figyelni kell. Kammerer Józsi szívvel és lélekkel, nemritkán munkaidőn túl is ahol és amiben tud segít. Mindennapi hihetetlen tapasztalatait, történeteit osztja meg velünk. S ráláthatunk, hogy a reményt adó beszélgetés és segítség, hogyan menthet többkörösen életet. Igazi karácsonyi, fájdalmas, ugyanakkor lélekmelegítő riport, feltétlen tartsanak velünk! (ismétlés)

11:00 – Talpig Civilben: Öregdiákok Halasi Egyesülete - beszélgetés Kovács Sándorral, az egyesület elnökével. Idén öt éve, hogy az Öregdiákok Halasi Egyesülete létrejött, egy legendás tanítónő emlékének a tiszteletére. Az egyesület célja és feladata, hogy minden évben egy olyan pedagógust tüntessenek ki a Cum Gratia díjjal, akit volt tanítványai tartanak érdemesnek erre a díjra. A pedagógus munka elismerése sokszor csak évek múltán kerül az ember gondolkodásának középpontjába, ezért is fontos, hogy a díjra csak 30 évnél idősebbek adhatnak le jelölést. A jelenlegi működésről, a díjjal járó faültetésről, az eddigi díjazottakról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk Kovács Sándorral, az egyesület elnökével.(kép forrása: halasmedia.hu)(ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: AMTS, Magyarok a világ járműgyártásában 2019-Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk. Új tematikával várja 2019-ben az Automobil és Tuning Show az érdeklődőket. 7 kiállítás lesz egy területen, erről is megtudhatnak majd részleteket. A magyarok a világ járműgyártásában élen járnak, kivételes szakemberek, tehetségek mutatkoznak majd be a nagyközönség előtt. Knezsik Istvánnal, az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk a részletekről.

14:00 – Sztárportré: Üzleti és magánélet, zenei és életút: Leltár a Sztárportréban! Kecskés Tibor Kefir: "Érzékeny ember vagyok, de nem mutatom, úgyhogy nem sokan veszik észre. Ha valami jól esik, azt sem tudom igazán kimutatni. Ezért van az, hogy például nem szeretek ajándékot kapni, mert zavarba jövök tőle. Egy mosoly nem hagyja el az arcomat, ha örülök akkor sem. Nővérem szerint még nem vagyok felkészülve az apaságra, de én szerintem igen. Nagyon vágyom arra, hogy legyen, akit magam elé helyezhetek, aki fontosabb mint én, és lehet vele foglalkozni reggeltől estig, mert most már lassan 40 éve csak magammal foglalkozom." A zeneszerző, előadó elmondta egyáltalán nem fél a változástól, amit egy gyermek érkezése hozhat az életben. Az utóbbi években a dalok is sorban születtek, legutóbb az Elmúlt már című, amelynek klipjében Kefir a szerelmével, Mariannal együtt szerepel.(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Lélekszínek - Balázs Hajnalka művésztanárral beszélgettünk. Megismerhetik Balázs Hajnalka művésztanár jelenlegi kiállítását, amely a Berki Galériában látható. Lélekszínek címet adott a munkáinak, amelyek friss színeket, portrékat, tájképeket tartalmaznak. Hajnalka beszél a rajzolásról, a grafikáról, a gyerekkoráról, ahonnan elindult a művészi pályafutása. A képzőművészeti egyetemen töltött előkészítő időszak is sokat tett hozzá a látásmódjához, és az indiai művésztábor alatt is formálódott az alkotó munkája. A festés mellett a tanítás is helyet kap az életében, ezt a két munkát tartja egyensúlyban.

19:00 – Szép Álmokat: Noddy megmenti a karácsonyt

19:15 – Irodalom az Éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és A főnix rendje

20:30 – Hitvalló:Nádasdy Borbála 3. rész

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – Téves érzések: mit kezdjünk velük? Évad végi kérdések 3. rész 

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom:Frank W. Abagnale: Kapj el, ha tudsz