Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 12. 18. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Karinthy Frigyes: Így írtok ti

5:30 – Serkenj fel – Szabóné Kovács Teodóra- Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Adventi hangverseny az Alsóvárosi Római Katolikus templomban-beszélgetés Kovács Mihály ének-zene, hittan szakos tanárral. A Szent József Katolikus Általános Iskolában évek óta hagyomány az adventi teaház megszervezése. Ezen a rendezvényen a nyolcadik osztályos diákok készítik a süteményeket, a teát és ők végzik a felszolgálást is. A programon az iskola diákjai és pedagógus kórusa is fellépnek, adventi és karácsonyi dallamok előadásával. A pedagógus kórus a december 22-i adventi hangversenyen is szerepel majd Gál Gabi énekművész mellett. A koncerten fellépőkről és a részletekről beszélgettünk Kovács Mihállyal, a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda ének-zene, hittan szakos tanárával. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré:Üzleti és magánélet, zenei és életút: Leltár a Sztárportréban! Kecskés Tibor Kefir: "Érzékeny ember vagyok, de nem mutatom, úgyhogy nem sokan veszik észre. Ha valami jól esik, azt sem tudom igazán kimutatni. Ezért van az, hogy például nem szeretek ajándékot kapni, mert zavarba jövök tőle. Egy mosoly nem hagyja el az arcomat, ha örülök akkor sem. Nővérem szerint még nem vagyok felkészülve az apaságra, de én szerintem igen. Nagyon vágyom arra, hogy legyen, akit magam elé helyezhetek, aki fontosabb mint én, és lehet vele foglalkozni reggeltől estig, mert most már lassan 40 éve csak magammal foglalkozom." A zeneszerző, előadó elmondta egyáltalán nem fél a változástól, amit egy gyermek érkezése hozhat az életben. Az utóbbi években a dalok is sorban születtek, legutóbb az Elmúlt már című, amelynek klipjében Kefir a szerelmével, Mariannal együtt szerepel.

12:00 – Retro magazin: Önindító: Beszélgetés Forgács Bencével

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. A közelgő ünnepekre ajánlott könyvek: 

Gárdos Péter: Hét mocskos nap(Libri 2018.) Mekkora hullámokat vethet egy apró rezdülés a történelem folyamán? Miként kapcsolódhat össze egymást nem is ismerő emberek sorsa? Hét nap, három család és egy viharos évszázad története tárul elénk Gárdos Péter új regényében. Vajon mi köze egymáshoz a Berlinben tanuló ifjú Szende Pálnak ahhoz a Szvetlana Tureckajához, aki a ’30-as évek Moszkvájában egy végzetes estén éppen a szovjet titkosszolgálatot vezető Berija autójába szállt be? Hogyan kapcsolódik az életük a zsidó Bódai Eszterhez, aki ’45-ben a budapesti gettóban próbálja túlélni a II. világháború borzalmait? Gárdos Péter sok szálon futó és több idősíkon játszódó regényéből kiderül, hogyan függnek össze egymással a bagatell jellemhibák és a végletes emberi aljasság, az ártatlan erotikus vágy és a szexuális szadizmus, a kisemberek hétköznapjai és a mindent uralni akaró hatalom törekvései. A Hét mocskos nap az élet apró esetlegességeiről és brutális szörnyűségeiről mesél, miközben azt kutatja, mi mindenen múlhat egy ember élete.

Brewster Ralph: Hontalanul Budapesten1940-1944 (Corvina Kiadó 2018.) Ralph Brewster könyve négy háborús év krónikája egy rejtőzni kényszerülő, a kultúra és művészetek iránt mélyen érdeklődő amerikai szemszögéből. Brewster, az olasz útlevéllel rendelkező amerikai világpolgár hontalanná válik, mert nem kíván Mussolini oldalán harcolni. A különleges utazó magyarországi bujkálásának dokumentum értékű története az 1940-és évek magyar társadalmának eddig még fel nem tárt, ismeretlen szeletével ismertet meg.

Viet Thanh Nguyen: A szimpatizáns(Alexandra kiadó 2018.) 1975 áprilisában Saigonban teljes a káosz. Az utcán a kijárási tilalom ellenére emberek rohangálnak, mindenki elkeseredetten próbál menekülni, mielőtt végképp elszabadulna a pokol. Eközben pazar villájában a dél-vietnami hadsereg egyik tábornoka whiskyt tölt magának, és hűséges századosa segítségével összeállítanak egy listát, amely sokak számára az életet jelentheti: egy listát azokról, akik felkerülhetnek az utolsó repülőgépre, amely elhagyja Saigont. Az évtizedes harcokban megedződött tábornoknak fogalma sincs arról, hogy a menekültek között egy kém is velük tart, a vietkongok kettős ügynöke, aki minden lépéséről informálja az ellenséget. Azt pedig végképp nem sejti, hogy ez az ember pont az, akit mindenkinél lojálisabbnak hitt.

14:00 – Önindító: Kiss Tímeával, Budai Kingával és László Mátéval beszélgettünk a Bibó Gimnáziumból. A bibós végzős diákok szalagavatós táncukról, és a díszletként elkészítette orosz tankról mesélnek. Persze csak többek között. Hisz megtudjuk milyen pályára is készülnek, mióta és mennyit sportolnak. A középiskolások nem túl sok szabadidejét pedig megtudjuk hogyan és mivel töltik:) Tartsatok velünk!

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Rendkívül magas a Föld mélyének biodiverzitása, vagyis biológiai sokfélesége. A korallok felvették a harcot a melegedéssel szemben. Magyar felfedezés: univerzális védekező eszköz a baktériumok ellen. A narancslé lehet az elbutulás ellenszere. Változhat a gyerekek agyának szerkezete, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt. A tesztoszteronkezelés csökkentheti a depressziós tüneteket. Jöhetnek az új generációs akkumulátorok.

19:00  - Szép Álmokat: Karácsonyi Ének

19:15 - Irodalom az Éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és A főnix rendje

 20:30- Hitvalló: Nádasdy Borbála 2. rész

21:00 – Serkenj fel:Szabóné Kovács Teodóra- Református (ismétlés), Lélekműhely: Téves érzések: mit kezdjünk velük? Évad végi kérdések 2. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Frank W. Abagnale: Kapj el, ha tudsz