Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 10. 09. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bolesław Prus - A fáraó

5:30 – Serkenj fel – Bödecs Pál - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Ünnepélyes épületátadó a Központi Általános Iskolában- beszélgetés Nagyné Lehoczki Zsuzsanna igazgatónővel. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében közel fél milliárd forintot nyert pályázati úton a KRK Központi Általános Iskola, ebből az összegből közel 1000 négyzetméterrel bővült az iskola. A B épület tervezését, építési folyamatát és az elkészült épület belsejét is megismerhetik. Nemcsak új tantermek, hanem megújult ebédlő, és több sportpálya is várja a tanulókat ettől a tanévtől. Megtudhatják milyen utómunkákra van még szükség a teljes befejezéshez, Nagyné Lehoczki Zsuzsannával a KRK Központi Általános Iskola igazgatónőjével beszélgettünk. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré:A mai vendég, Szentpéteri Csilla. "Egyszer valaki megfogalmazta velem kapcsolatban, hogy ösztönösen tudatos, vagy tudatosan ösztönös vagyok. A szüleim mindketten nagyon határozottak és céltudatosak voltak mindig, ezt láttam otthon, de én inkább emocionális lény vagyok. Lehet, hogy néha védekezésképp vagyok túl határozott, vagy túl erősnek tűnő, mert nem szeretnék erőtlennek, vagy védtelennek látszani. Nem szeretem ha látják az emberek a kudarcaimat, mert jómagam sem szeretem. Kevés volt az életemben, de azok nagy kudarcok voltak. Azt szeretem, ha az emberek jókedvűnek látnak, mediterrán alkatnak, és ha azt mondják, hogy jó ránézni erre a nőre, mert nevet, pozitív a kisugárzása, vagy mert olyan erős, és szereti az életet. Én ezzel szeretnék példát mutatni, és a zenéimből is leginkább ez sugárzik. Mondták már, hogy a hajam szála is porzik a dinamizmustól a színpadon, ugyanakkor pont a koncerteken láthatják az emberek a filozofikus arcomat, a vágyakozót, vagy a titokzatos Csillát, mert ott mesélek is ezekről."

12:00 – Retro magazin: Önindító: A HEAVENHIKE énekesével és gitárosával, Vincze Péterrel és Szolnoki Istvánnal beszélgetünk

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója.Olivier Guez Josef Mengele eltűnése (Ulpius baráti kör 2018) A regény, amiről Franciaország beszél, 1949: Josef Mengele megérkezik Argentínába. Az egykori auschwitzi szörnyeteg orvos azt hiszi, különböző álneveken új életet kezdhet Buenos Airesben. Peron Argentínája befogadó, mindenki el akarja felejteni a nácik rémtetteit. A hajsza azonban folytatódik, az SS orvosnak menekülnie kell, először Paraguayba, majd Brazíliába. Álruhában vándorol rejtekhelyről rejtekhelyre, emészti a félelem, örökre elfelejtheti a nyugalmat, míg csak 1979-ben egy strandon utol nem éri a titokzatos halál. Hogyan tudott az egykori SS orvos harminc éven át mindig kicsúszni a hálóból? A Josef Mengele eltűnése alámerülés az árnyak legmélyére. Egykori nácik, Moszad ügynökök, bűnös asszonyok és operettdiktátorok népesítik be a fanatizmus, a reálpolitika, a pénz és a nagyravágyás uralta világot. Ebben az igaz tényeken alapuló regényben tanúi lehetünk Josef Mengele háború utáni vándorlásainak, dél-amerikai pokoljárásának, és feltárul a náci Németország megannyi titka is. Elgondolkodtató, megrázó olvasmány, alapmű.

14:00 – Önindító: 20. alkalommal került megrendezésre az országos kutatók éjszakája rendezvénnyel összehangolva a Szilády Gimnáziumban is a Kutatók éjszakája. Számos, több, mint 25 helyszínen várta a több, mint 400 rekordszámú látogatót érdekesebbnél érdekesebb természettudományos bemutató. Riportot hallhatnak Dittmayer Péterrel, a kiskunhalasi Semmelweis Kórház ápolási igazgatójával, Farkasné Wodring Zsuzsanna rendőrségi szóvivővel, valamint diákkokal: Balázs Almával, Flaisz Edinával, Tóth Viktóriával, Csizmadia Boglárkával, hunyadi Eszterrel, Szomor Viktóriával, Gajdos Évával, Bak Bálinttal, Gregus Márióval, Lóránt Dominikkal és Pesti Jenő Henrikkel.

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Naprendszerben bujkáló szuperföld létére utalhat egy új felfedezés. Bemutatták az űrhajót, amivel visszatérünk a Holdra. Itt a lakást fűtő falfesték, ráadásul magyar találmány. Lehet, hogy butább a kutyája, mint gondolja. A világon először születtek oroszlánok mesterséges megtermékenyítéssel. Először sikerült hallósejteket létrehozni. Összekötötték három ember agyát, meg tudták osztani telepatikusan a gondolataikat.

19:00  - Szép Álmokat: A császár új ruhája

19:15 - Irodalom az Éterben: J.K.Rowling - Harry Potter és a titkok kamrája

20:30- Hitvalló: Schnell Ádám 2. rész

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád - Református (ismétlés), Lélekműhely: A tudattalan működésmódja 1. 1. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Az ellopott futár