Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 10. 03. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bolesław Prus - A fáraó

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. Maureen Lindley Keleti Ékkő titkos emlékiratai Peking, 1914. A nyolcéves mandzsu hercegnő, Keleti ékkő egy paraván mögül nézi végig, amint apja közösül egy elkötött lábú kínai szolgálólánnyal. A kislány tettére fény derül, és élete örökre megpecsételődik: Japánba küldik egy távoli rokonhoz. Soha többé nem tér vissza a szülőházába. A "keleti Mata Hari"-ként is emlegetett Josiko Kavasima élettörténetén alapuló regény egy olyan nő sorsát mutatja be, aki kora szokásaira fittyet hányva a kalandos életet választja. Különleges adottságait, tehetségét és szépségét kihasználva a második kínai-japán háború idején kémnőnek áll. Prostituáltakat megszégyenítő szerelmi kalandjai révén kapcsolatba kerül az alvilággal, a legfelsőbb társadalmi rétegekkel, sőt még a császári családdal is. Azonban az okos, bátor, ugyanakkor érzékeny nő a történelmi események hatására menekülni kényszerül. Miközben bujdosni próbál üldözői és rossz lelkiismerete elől, rádöbben, hogy a sorsát ő sem kerülheti el. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Savanya Csenge sziládys diákkal, mint AFS cserediák résztvevővel, koordinátorral beszélgetünk. Csenge évek óta van kapcsolatban az AFS cserediák központtal. Eleinte, mint fogadó család, majd kiutazóként élvezte számtalan előnyét és fejlesztő hatását ennek a dolognak. Megtanult olaszul, spanyolul, fejlődött problémamegoldási képessége, önbizalma és még sorolhatnánk... Ma már szervezőként vesz részt a végzős sziládys diák, csoportokat vezet, komoly feladatokat lát el a szervezetben. A nyitottság mindennek a lelke és az elfogadás, vallja, no és a bátorság. S mindezért cserébe egy világot kapunk, melyben otthon érezhetjük magunkat! Tartsanak velünk a részletekért!(ismétlés)

11:00 – Szépítők: Stílusműfajok, ötletek a harmonikus öltözködéshez - Tóth Edit stílustanácsadóval beszélgettünk. Megtudhatják, hogy melyik stílusműfajba tartoznak, így könnyebben választhatnak maguknak ruhát a hétköznapokban. A harmonikus öltözködéshez jó tudni, hogy mit célszerű viselni, ha magasak, alacsonyak, teltek vagyunk, illetve dús vagy kicsi keblekkel rendelkezünk. Az ötleteket és a tanácsokat Tóth Edit stílustanácsadó mondja el. (ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Járműveink az utakon, járműgyártás, új autógyár-beszélgetés Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével. Érdemes az ősz kezdetével legális szervizben átnézetni gépjárművünket, hihetetlen átveréseknek lehetünk áldozatai, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A járműgyártásban és az iparban kevés tanuló van, de sok fiatal tehetség dolgozik a fejlesztéseken. Új autógyár is épül nemsokára Magyarországon, ez is azt bizonyítja, hogy megbízható, mi több, kiemelkedő színvonalat képvisel országunk ebben az iparágban. Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk ezekről a témákról.

14:00 – Sztárportré: Közös élmények kellenek! Béres Alexandra: "Az odafigyelés a másik szeretetén alapul, hogy észrevesszük az ő rezdüléseit. Sokszor azt veszem észre, hogy a hölgyek is, urak is belekerülnek egy monoton körforgásba, ahol már csak mennek a hétköznapok. Egy nőnek például érdemes hétvégére is szépen megcsinálni a haját, és zuhannyal indítani a napot, hogy friss illata legyen, nem meghagyni ezeket hétfőre a munkahelyre. Ahhoz, hogy a monoton körforgásból ki tudjunk törni, élményekre van szükség! A hétköznapokon folyton ugyanazt csináljuk, és közben az ember a legjobbat akarja a gyerekeinek, mindenkinek, csinálja-csinálja, és elvész az a vágya, hogy bármi is történjen vele. Ha viszont vannak élményeink, amik egészen apró dolgok lehetnek: egy kavicsdobálás a Dunába, egy őszi séta az erdőben, amit nem mindennap teszünk meg, vagy elmenni meginni egy forró teát együtt, akkor ezek feldobják a hétköznapokat. Ezek az élmények azok, amik alatt elkezdünk beszélgetni. Gyermekkoromból nekem azok az élmények maradtak meg, amikor a szüleim kirándulni vittek, együtt voltunk, sátoroztunk... Én is azt szeretném, hogy minél több közös élményt tudjak adni a gyerekeknek. Amikor a férjemmel ketten megyünk el valahova, az is egy teljes feltöltődés mindkettőnknek. Ilyenkor lehet kibeszélni témákat, amikor a hangulat is olyan körülöttünk, hogy meg tudunk nyílni. Pár perc alatt nem lehet megbeszélni dolgokat amik fontosak, arra idő kell, hogy az ember el tudja mondani hogyan érez, hogyan élte meg..."(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Oxford-Kreatív oktatás a középiskolában-beszélgetés Nagy Brigittával a Szilády gimnázium angol szakos tanárával. Az Erasmus+ program keretében Oxfordba utazott Nagy Brigitta angol szakos tanár, akinek már az utazása is meglepetéseket tartogatott. Megismerhetik az egyetemi város különleges helyszíneit, hangulatát, forgatagát. A képzés, amelyben Brigitta részt vett, számos szórakoztató, kreatív, jól megtervezett feladatot és új ötletet tartalmazott, amelyet érdemes a nyelvoktatásban is alkalmazni. A nemzetközi tanár csapat tagjai hasonló tanítási nehézségekről számoltak be, ezekben a kérdésekben is sokat tudott segíteni nekik a kurzus walesi előadója.

19:00 – Szép Álmokat: A hercegnő és a kobold

19:15 – Irodalom az Éterben: J.K. Rowling - Harry Potter és a Bölcsek köve

20:30 – Hitvalló: Balogh Péter

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – A hitről 1. 1.rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - A három testőr Afrikában