Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 10. 02. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bolesław Prus - A fáraó

5:30 – Serkenj fel – Édes Árpád - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Női börtön, Szélmalom, Halasi Mozi-beszélgetés Farkas Dániel alpolgármesterrel. Február 1-jén új intézmény nyílik meg Kiskunhalason, ennek a részleteiről tudhatnak meg többet a beszélgetésből. A Tanyagondnoki Szolgálat technikai változásáról, a Szélmalom felújításának terveiről és szükségszerű módosításáról, illetve a Halasi Mozi üzemeltetésének folytatásáról is szó volt, Farkas Dániel alpolgármesterrel beszélgettünk. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Közös élmények kellenek! Béres Alexandra: "Az odafigyelés a másik szeretetén alapul, hogy észrevesszük az ő rezdüléseit. Sokszor azt veszem észre, hogy a hölgyek is, urak is belekerülnek egy monoton körforgásba, ahol már csak mennek a hétköznapok. Egy nőnek például érdemes hétvégére is szépen megcsinálni a haját, és zuhannyal indítani a napot, hogy friss illata legyen, nem meghagyni ezeket hétfőre a munkahelyre. Ahhoz, hogy a monoton körforgásból ki tudjunk törni, élményekre van szükség! A hétköznapokon folyton ugyanazt csináljuk, és közben az ember a legjobbat akarja a gyerekeinek, mindenkinek, csinálja-csinálja, és elvész az a vágya, hogy bármi is történjen vele. Ha viszont vannak élményeink, amik egészen apró dolgok lehetnek: egy kavicsdobálás a Dunába, egy őszi séta az erdőben, amit nem mindennap teszünk meg, vagy elmenni meginni egy forró teát együtt, akkor ezek feldobják a hétköznapokat. Ezek az élmények azok, amik alatt elkezdünk beszélgetni. Gyermekkoromból nekem azok az élmények maradtak meg, amikor a szüleim kirándulni vittek, együtt voltunk, sátoroztunk... Én is azt szeretném, hogy minél több közös élményt tudjak adni a gyerekeknek. Amikor a férjemmel ketten megyünk el valahova, az is egy teljes feltöltődés mindkettőnknek. Ilyenkor lehet kibeszélni témákat, amikor a hangulat is olyan körülöttünk, hogy meg tudunk nyílni. Pár perc alatt nem lehet megbeszélni dolgokat amik fontosak, arra idő kell, hogy az ember el tudja mondani hogyan érez, hogyan élte meg..."

12:00 – Retro magazin: Önindító: Tősmagi Klaudiával és Nasz Dániellel a videózásról

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója.Maureen Lindley Keleti Ékkő titkos emlékiratai Peking, 1914. A nyolcéves mandzsu hercegnő, Keleti ékkő egy paraván mögül nézi végig, amint apja közösül egy elkötött lábú kínai szolgálólánnyal. A kislány tettére fény derül, és élete örökre megpecsételődik: Japánba küldik egy távoli rokonhoz. Soha többé nem tér vissza a szülőházába. A "keleti Mata Hari"-ként is emlegetett Josiko Kavasima élettörténetén alapuló regény egy olyan nő sorsát mutatja be, aki kora szokásaira fittyet hányva a kalandos életet választja. Különleges adottságait, tehetségét és szépségét kihasználva a második kínai-japán háború idején kémnőnek áll. Prostituáltakat megszégyenítő szerelmi kalandjai révén kapcsolatba kerül az alvilággal, a legfelsőbb társadalmi rétegekkel, sőt még a császári családdal is. Azonban az okos, bátor, ugyanakkor érzékeny nő a történelmi események hatására menekülni kényszerül. Miközben bujdosni próbál üldözői és rossz lelkiismerete elől, rádöbben, hogy a sorsát ő sem kerülheti el.

14:00 – Önindító: Iskolakezdésről, évszakokról, mobilozásról beszélgettünk Szanyi Zsanett, Szilágyi Gabriella, Nagy Andor, Koller Szilárd és Csányi Csenge diákokkal. Ismét a Sziládyból jelentkezünk diákokkal, akikkel őszről, iskolakezdésről és a mai gyerekek mobilozási szokásairól beszélgetünk. Ha középiskolás vagy és szívesen nyilatkoznál a rádióban írj a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre és megoldjuk! Tartsatok velünk!

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Fantomok utaznak egy kísérleti űrhajó fedélzetén. Bemutatták a kiépítendő Mars-bázist.  Megalkották az ultraibolya, vagy ultraviola sugárzás mérő karkötőt. 160 éves matematikai problémát oldhattak meg. Látványos kísérlettel mutatták be, mit tesznek a növények, ha megsebesítik őket. Miért rázkódik meg a testünk, mielőtt elalszunk? Áttörés a rákdiagnosztikában: már műtét közben elkészülhet a szövettan. Megtalálták a szert, amelytől visszanő a fog.

19:00  - Szép Álmokat: Berg Judit - Mesék a Tejúton túlról, felolvasta Kelemen Kata Szilády-s tanuló

19:15 - Irodalom az Éterben: J.K. Rowling - Harry Potter és a Bölcsek köve

20:30- Hitvalló: Oláh Éva

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád - Református (ismétlés), Lélekműhely: Hogyan tesszük fel a kérdéseket 2. 3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - A három testőr Afrikában