Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 10. 01. Hétfő

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bolesław Prus - A fáraó

5:30 – Serkenj fel! -  Bödecs Pál - Református

6:54 – A Nap igéje                             

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 –Önindító: Szilágyi Gabriella, Mák Fruzsi és Nagy Andor mesélnek a sziládys gólyatáborról, gólyaavatásról. 9.-es évfolyam mindhárom diák, mégis ketten gólyák, azaz kezdők, ám Andor már régi motoros a Sziládyban. Milyen is volt búcsú a régi osztálytól és milyen új és izgalmas élményeket élnek át az új suliban, erről mesélnek Gabi és Fruzsi. Ám a Sziládyban a régi diákoknak is sok újdonság van idén, megtudjuk milyen is star wars zenére becsöngőre menni és az over the rainbow zenére befejezni az órákat:) Mindannyian egyetértenek abban, hogy az ebédóra nagyszerű újítás. A nap közepén igazán nyugodtan enni és pihenni beszélgetni egy nagyot, ezt nagyon élvezik mindannyian! Feltétlenül tartsatok velünk!(ismétlés)

11:00 – Érdekes Emberek: Erasmus+Anglia-Németh István matematika-informatika szakos tanárral beszélgettünk. Németh István a Szilády gimnázium matematika-informatika szakos tanára beszélt angliai útjáról. Az utazás, a szállásadó család és a továbbképzést tartó intézményről is megtudhatnak részleteket. A CLIL program egy egészen új megközelítésben támogatja az idegen nyelv oktatást, figyelembe véve a mai diákok eltérő adottságait is. Módszerek, ötletek, fejlesztések a hatékony oktatás szolgálatában. Egy angol középiskola a Balcarras szokásaiba, rendjébe és működésébe is bepillantást nyernek, ha velünk tartanak.(ismétlés)

12:00- Retro magazin: Babusgató: Vendégünk dr. Petrekánits Zsuzsanna gyermek háziorvos

13:00 - Halasi Kaleidoszkóp:

14:00 – A tudomány mai állása: Gyógyulni kezdett az ausztráliai Nagy-korallzátony. Meglepő felfedezés derült ki az antarktiszi óceánról, ami alapjaiban változtatja meg a tudományt. Megtalálták a Föld legöregebb gerinces állatát. Először figyeltek meg eszközhasználó madarakat a vadonban. Áttörést értek el a skizofrénia kutatásában. 20 éven belül választ kaphatunk arra, vannak-e földönkívüliek. Egy távoli neutroncsillag olyan lassan forog, hogy az ellentmond az eddigi ismereteknek. Tesztelték a hálót, amellyel begyűjtenék a szemetet az űrben. Több mint kétszeresére lehetne növelni a csapadék mennyiségét a Szaharában nagy kiterjedésű napelem- és szélfarmok kiépítésével. (előző heti adás ismétlése)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Sztárportré: Molnár Szabolcs (mentalista, bűvész) "A lebegés nekem mindig is az egyik legvarázslatosabb illúziók közé tartozott. Van egy olyan elméletem, hogy szerintem a jó mutatvány olyan, ahol a közönség kvázi látja, hogy mi történik. Nem a trükk részére gondolok, hanem amit a bűvész állít. Ha például azt mondom, hogy itt van a bűvész asszisztense, aki fekszik egy asztalon, a bűvész koncentrál, és az asszisztens egyszer csak felemelkedik, akkor te láttad amit ő ígért. Nem tudod, hogy hogyan csinálta, de láttad. Ellenben, ha egy másik mutatványban az asszisztens bemászik egy dobozba, a bűvész becsukja az ajtaját, hókuszpókusz, te kinyitod a dobozt, és már nincs ott az asszisztens, akkor nem igazán láttad, hogy hogyan tűnt el, csak a végeredményét láttad a varázslatnak. Szerintem a jó mutatványnak még az is a kulcsa, hogy a nézőt el kell tudnom annyira varázsolni, hogy ne is igazán érdekelje, hogy hogyan történik ami történik, hanem csak élvezze a mutatványt - ez a cél igazából." (előző heti adás ismétlése)

19:00  - Szép Álmokat: Berg Judit - Mesék a Tejúton túlról, felolvasta Kelemen Kata Szilády-s tanuló

19:15 - Irodalom az Éterben: J.K. Rowling - Harry Potter és a Bölcsek köve

 20:30 – Hitvalló:Bocsa József Scp.P.

21:00 – Serkenj fel: Bödecs Pál - Református (ismétlés) és Lélekműhely: Hogyan tesszük fel a kérdéseket 2. 2. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - A három testőr Afrikában