Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 09. 26. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bolesław Prus - A fáraó

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója. Andrzej Wajda Katyn /Katyň/ lengyel történelmi filmdráma, 117 perc, 2007 - Allen Paul Katyń A sztálini vérengzés és a lengyel feltámadás ígérete (dokumentum feldolgozás - magyarul 2009-ben megjelent könyv) A 81 éves Andrzej Wajda rendező Katyn című alkotása egyike annak az öt filmnek, amit a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra jelöltek 2008-ban. Wajda filmje a második világháború alatt történt katyni mészárlás történetét meséli el, amikor a szovjetek több mint tizenötezer elfogott lengyel tisztet és civilt - köztük Wajda édesapját - ölték meg egy erdőben. Allen Paul angol író Katyn című dokumentum regényében, mesterien szövi egybe Lengyelország második világháború alatti makrotörténelmét a huszadik század megpróbáltatásai által elsodort családok sorsának mikrotörténelmével. A sztálini vérengzés és a lengyel feltámadás ígérete hézagpótló ismereteket kínál mindazoknak, akik nem akarják elfeledni, a kegyetlenségekben bővelkedő XX. század, egyik kirívóan kegyetlen és értelmetlen epizódját. A film forgatásakor és a könyv megírásakor a szerzők nem sejthették, hogy a katyni tragédiának még koránt sincs vége. 2010. április 10-én, a lengyel kormány egy utasszállító repülőgéppel Oroszországba utazott, azzal a szándékkal, hogy részt vegyenek a katyni vérengzés 70. évfordulójának rendezvényén. A szmolenszki katonai repülőtér leszállópályája közelében, egy szerencsétlen manőver miatt a gép a földhöz csapódott. Katyntól néhány kilométerre tehát, a lengyel politikai elit jelentős csoportja (96 ember) ismét elpusztult. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Rákász Gergely orgonaművész Halason szept. 30-án LORDS of the ORGAN műsorával. Rákász Gergely energikusan, közel 20 kilóval könnyebben, nyilatkozik közelgő fellépéséről városunkban. Ahogy megszokhattuk tőle a műsorról mesélve pillanatok alatt az élet nagy kérdéseinél tartunk vele a beszélgetésben. Nemrég született második fiáról mesélve megismerjük szülői szerepben és természetesen faggatjuk őt új étkezési szokásairól is. Műsoráról: A Lords of the Organ sorozat a hangszer legnagyobb szerzőit és örökéletű műalkotásaikat állítja színpadra a következő években. Az Orgona Lordjai olyanok a hangszer történetében, mint egy-egy bíbor színű könyvjelző az örökkévalóság enciklopédiájában. A kötet Bachnál természetesen minden évben kinyílik, majd jobban és kevésbé ismert mesterművek között lapozgatunk, a bravúros orgona átiratok pedig mindig más, nem orgona szerzőt emelnek a Lordok közé. A koncert tehát egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket, és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából. (ismétlés)

11:00 – Talpig Civilben: Halasi Napsólyom Íjászegyesület-beszélgetés Törteli Imre elnökkel és Nagy-Kálozi József alelnökkel. Megismerhetik a Halasi Napsólyom Íjászegyesület megalakulásának és működésének a történetét. Több korosztály edz együtt, a legnagyobb kihívás a játékos versengések alatt az edzők legyőzése. Új gyakorlóhelyre várnak az egyesület tagjai, de ennek ellenére is remek eredményeket értek el a legutóbbi régiós versenyen. A részletekről Törteli Imrével, az egyesület elnökével és Nagy-Kálozi Józseffel, az egyesület alelnökével beszélgettünk.(ismétlés)

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Új szemszögből egy új megközelítés, a közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében - beszélgetés Knezsik Istvánnal az Autós Nagykoalíció elnökével. Reggel úgy kell elindulni, hogy mindenki épségben haza is érjen-érzelmi megközelítéssel próbál az Autós Nagykoalíció hatást gyakorolni a közlekedésben résztvevők gondolkodására, viselkedésére. Fontos, hogy mindenkit úgy tekintsünk az utakon, mintha saját gyermekünk, rokonunk, barátunk volna. Igyekezzünk a szabálytalanságokat elkerülni, a gyerekeinknek jó példát adni és mutatni, hogy valódi változás tanúi lehessünk, ebben a felgyorsult világban - Knezsik István az Autós Nagykoalíció elnökével beszélgettünk.

14:00 – Sztárportré: Molnár Szabolcs (mentalista, bűvész) "A lebegés nekem mindig is az egyik legvarázslatosabb illúziók közé tartozott. Van egy olyan elméletem, hogy szerintem a jó mutatvány olyan, ahol a közönség kvázi látja, hogy mi történik. Nem a trükk részére gondolok, hanem amit a bűvész állít. Ha például azt mondom, hogy itt van a bűvész asszisztense, aki fekszik egy asztalon, a bűvész koncentrál, és az asszisztens egyszer csak felemelkedik, akkor te láttad amit ő ígért. Nem tudod, hogy hogyan csinálta, de láttad. Ellenben, ha egy másik mutatványban az asszisztens bemászik egy dobozba, a bűvész becsukja az ajtaját, hókuszpókusz, te kinyitod a dobozt, és már nincs ott az asszisztens, akkor nem igazán láttad, hogy hogyan tűnt el, csak a végeredményét láttad a varázslatnak. Szerintem a jó mutatványnak még az is a kulcsa, hogy a nézőt el kell tudnom annyira varázsolni, hogy ne is igazán érdekelje, hogy hogyan történik ami történik, hanem csak élvezze a mutatványt - ez a cél igazából."(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Erasmus+Anglia-Németh István matematika-informatika szakos tanárral beszélgettünk. Németh István a Szilády gimnázium matematika-informatika szakos tanára beszélt angliai útjáról. Az utazás, a szállásadó család és a továbbképzést tartó intézményről is megtudhatnak részleteket. A CLIL program egy egészen új megközelítésben támogatja az idegen nyelv oktatást, figyelembe véve a mai diákok eltérő adottságait is. Módszerek, ötletek, fejlesztések a hatékony oktatás szolgálatában. Egy angol középiskola a Balcarras szokásaiba, rendjébe és működésébe is bepillantást nyernek, ha velünk tartanak.

19:00 – Szép Álmokat: Berg Judit - Mesék a Tejúton túlról, felolvasta Kelemen Kata Szilády-s tanuló

19:15 – Irodalom az Éterben: J.K. Rowling - Harry Potter és a Bölcsek köve

20:30 – Hitvalló: dr. Viczián Miklós

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – Szeptember 11.-ről - rosszul feltett kérdések 3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Piszkos Fred, a kapitány