Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 09. 25. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Bolesław Prus - A fáraó

5:30 – Serkenj fel – Dányi-Nagy Márió- Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Őszi kézműves foglalkozások - beszélgetés Kovás Ibolyával a Kiskun Népművészeti Egyesület Motolla Kézműves Műhelyének vezetőjével. A Motolla Kézműves Műhely történeti hátteréről, és jelenéről beszélgettünk Kovács Ibolyával, a műhely vezetőjével. Idén több helyszínen és több időpontban is van lehetőségük kézműveskedni az érdeklődőknek, nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is. A családokat váró szombati alkalmakon tűzzománcolás, őszi díszek készítése is szerepel, majd az ünnepre való készüléssel folytatódik. Az első alkalom szept. 29 - én szombaton lesz, a beszélgetésből az is kiderül, hogy miért olyan fontos a kézműveskedés, az alkotás az életünk folyamán. (ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: Molnár Szabolcs (mentalista, bűvész) "A lebegés nekem mindig is az egyik legvarázslatosabb illúziók közé tartozott. Van egy olyan elméletem, hogy szerintem a jó mutatvány olyan, ahol a közönség kvázi látja, hogy mi történik. Nem a trükk részére gondolok, hanem amit a bűvész állít. Ha például azt mondom, hogy itt van a bűvész asszisztense, aki fekszik egy asztalon, a bűvész koncentrál, és az asszisztens egyszer csak felemelkedik, akkor te láttad amit ő ígért. Nem tudod, hogy hogyan csinálta, de láttad. Ellenben, ha egy másik mutatványban az asszisztens bemászik egy dobozba, a bűvész becsukja az ajtaját, hókuszpókusz, te kinyitod a dobozt, és már nincs ott az asszisztens, akkor nem igazán láttad, hogy hogyan tűnt el, csak a végeredményét láttad a varázslatnak. Szerintem a jó mutatványnak még az is a kulcsa, hogy a nézőt el kell tudnom annyira varázsolni, hogy ne is igazán érdekelje, hogy hogyan történik ami történik, hanem csak élvezze a mutatványt - ez a cél igazából."

12:00 – Retro magazin: Önindító: Lakó Eszter - Zene vagy tanítás?

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter ajánlója.Andrzej Wajda Katyn /Katyň/ lengyel történelmi filmdráma, 117 perc, 2007 - Allen Paul Katyń A sztálini vérengzés és a lengyel feltámadás ígérete (dokumentum feldolgozás - magyarul 2009-ben megjelent könyv) A 81 éves Andrzej Wajda rendező Katyn című alkotása egyike annak az öt filmnek, amit a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra jelöltek 2008-ban. Wajda filmje a második világháború alatt történt katyni mészárlás történetét meséli el, amikor a szovjetek több mint tizenötezer elfogott lengyel tisztet és civilt - köztük Wajda édesapját - ölték meg egy erdőben. Allen Paul angol író Katyn című dokumentum regényében, mesterien szövi egybe Lengyelország második világháború alatti makrotörténelmét a huszadik század megpróbáltatásai által elsodort családok sorsának mikrotörténelmével. A sztálini vérengzés és a lengyel feltámadás ígérete hézagpótló ismereteket kínál mindazoknak, akik nem akarják elfeledni, a kegyetlenségekben bővelkedő XX. század, egyik kirívóan kegyetlen és értelmetlen epizódját. A film forgatásakor és a könyv megírásakor a szerzők nem sejthették, hogy a katyni tragédiának még koránt sincs vége. 2010. április 10-én, a lengyel kormány egy utasszállító repülőgéppel Oroszországba utazott, azzal a szándékkal, hogy részt vegyenek a katyni vérengzés 70. évfordulójának rendezvényén. A szmolenszki katonai repülőtér leszállópályája közelében, egy szerencsétlen manőver miatt a gép a földhöz csapódott. Katyntól néhány kilométerre tehát, a lengyel politikai elit jelentős csoportja (96 ember) ismét elpusztult.

14:00 – Önindító: Szilágyi Gabriella, Mák Fruzsi és Nagy Andor mesélnek a sziládys gólyatáborról, gólyaavatásról. 9.-es évfolyam mindhárom diák, mégis ketten gólyák, azaz kezdők, ám Andor már régi motoros a Sziládyban. Milyen is volt búcsú a régi osztálytól és milyen új és izgalmas élményeket élnek át az új suliban, erről mesélnek Gabi és Fruzsi. Ám a Sziládyban a régi diákoknak is sok újdonság van idén, megtudjuk milyen is star wars zenére becsöngőre menni és az over the rainbow zenére befejezni az órákat :) Mindannyian egyetértenek abban, hogy az ebédóra nagyszerű újítás. A nap közepén igazán nyugodtan enni és pihenni, beszélgetni egy nagyot, ezt nagyon élvezik mindannyian! Feltétlenül tartsatok velünk!

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Gyógyulni kezdett az ausztráliai Nagy-korallzátony. Meglepő felfedezés derült ki az antarktiszi óceánról, ami alapjaiban változtatja meg a tudományt. Megtalálták a Föld legöregebb gerinces állatát. Először figyeltek meg eszközhasználó madarakat a vadonban. Áttörést értek el a

skizofrénia kutatásában. 20 éven belül választ kaphatunk arra, vannak-e földönkívüliek. Egy távoli neutroncsillag olyan lassan forog, hogy az ellentmond az eddigi ismereteknek. Tesztelték a hálót, amellyel begyűjtenék a szemetet az űrben. Több mint kétszeresére lehetne növelni a csapadék mennyiségét a Szaharában nagy kiterjedésű napelem- és szélfarmok kiépítésével.

19:00  - Szép Álmokat: Szerencse és bölcsesség

19:15 - Irodalom az Éterben: Móra Ferenc - Rab ember fiai

20:30- Hitvalló: Keppel Dániel

21:00 – Serkenj fel: Bödecs Pál - Református (ismétlés), Lélekműhely: Szeptember 11.-ről - rosszul feltett kérdések 1. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Rejtő Jenő - Piszkos Fred, a kapitány