Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 06. 13. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Jókai Mór - A Janicsárok végnapjai

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: dr. Téglás Péter könyv- és filmajánlója.Az utolsó császár (The Last Emperor) francia-olasz-angol filmdráma. Pu Ji: Az utolsó kínai császár voltam (a könyv 1964. évben jelent meg, Kínában, az utolsó magyar kiadás 1989. évben jelent meg) 1950-ben a kínai-szovjet határállomásra beragasztott ablakú szerelvény gördül be: háborús bűnösöket szállítanak haza. Közöttük van Pu Ji, az utolsó kínai császár, aki uralkodói pályáját a japán bábállam, Mandzsuko névleges uraként fejezte be. Mivel kevés jóra számíthat, a mosdóban fölvágja az ereit - de balszerencséjére megmentik, és egy ideológiai átnevelőtáborba viszik. Ott kezd neki önéletrajzának, amelyből kalandos és vadregényes életút rajzolódik ki. 1908-ban vitték a Tiltott Városba a haldokló császárné parancsára, s hamarosan - még kisgyermekként - ő lesz az új uralkodó. Eunuchok serege neveli, s mivel nem léphet ki a palotából, semmit nem tud a világról - arra is csak évek elmúltával jön rá, hogy becsapták: minden pompa és alázat ellenére Kínában már köztársaság van. Ettől fogva erőt vesz rajta a vágy, és mindenáron ki akar törni aranykalitkájából. Mikor a japánok felajánlják neki a megszállt Mandzsúria trónját, nincs ereje visszautasítani, s ezzel végképp tönkreteszi életét. A film 1988-ban 7 Oscar-díjat kapott a Legjobb film, rendező, operatőr, a Legjobb adaptált forgatókönyv, jelmeztervezés és vágás kategóriában, ezeken kívül pedig 8 David di Donatello-, 4 Golden Globe-, 2 BAFTA-, 1 Cézar-díj és az Európai Filmakadémia különdíjának birtokosa.(az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Ausztrál cserediákkal, Bartha Bíborkával és segítőjével Péter Imréné Anival beszélgetünk. Két év után ismét magyar származású ausztrál cserediákkal beszélgethetünk, Bogi után itt a tesó városunkban. A magyar származású család minden gyermekét küldi az anyaországba, nyelvet és kultúrát, szokásokat tanulni. Bíborka fél évet töltött a Bibó gimnáziumban. Mesél az ausztrál tanulási szokásokról, céljairól itt Magyarországon. Megismerjük általa milyen is egy nyitott szellemű, ám őshazája kincseit tanuló és megbecsülő fiatal lány élete napjainkban. Feltétlenül tartsanak velünk!

11:00 – Szépítők:

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Balesetek és okaik, mobiltelefon és vezetés. Miért gondoljuk úgy, hogy gyorsabban vezethetünk, ha az útburkolat megújul? A facebook használata a gépjárművezetés közben tragédiához vezethet, mégis tíz emberből minden harmadik vezetés közben is használja a mobiltelefonját. Knezsik István az Autós Nagykoalíció elnöke beszél arról, hogy mit kellene tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a baleseteket.

14:00 – Sztárportré: A világ legtávolabbi pontjairól is kapjuk az információkat. Kérdés, hogy szükségünk van erre? Benkő László Kossuth-díjas előadóművész: Csodálkozva nézek olyan ismerősökre, haverokra, akik azt mondják, hogy egyszerűen nem kapcsolják be a rádiót, vagy hetekig nem is nézik a televíziót. Én ezt nem tudom elképzelni. Van ebben egyfajta félelem, hogy ha kimegyek az utcára, és bárkivel találkozom - márpedig nagyon sok emberrel találkozom -, és feltesznek valamilyen kérdést, és nem tudok rá válaszolni, az nagyon zavarna. Van bennem egyfajta állandó megfelelési kényszer, és ez meghatározza a hétköznapokat. Van ebben egyfajta pozitív vonal is, miszerint jó ha tudom, hogy mi történik a világ ilyen meg olyan pontjain. A kérdés csak az, hogy mennyire tudok ezek fölé emelkedni, hogy ne érintsen meg, ne taglózzon le. Praktikusabbnak tűnik... Ha az ember azokkal a hétköznapi dolgokkal tud foglalkozni, amelyek közvetlenül őt érintik, az praktikusabbnak tűnik, mint ha valahogy ráveszik, hogy próbálja áttekinteni az egész világban a különböző indulatokat - ami lehet negatív, pozitív. (ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: Hambalkó Magdolna babakészítő művész legújabb első helyéről, életéről beszélgetünk. Magdi halasi büszkeségünk, hisz közel 12 éve versenyez ebben a művészeti ágban, s eddig minden alkalommal elvitte a pálmát, ahogyan idén is. Alkotni, pedig kora gyermekkora óta alkot! Mik is ezek a "babák", manók és tündérek? Hogy indult az életében ez a történet, mennyi ideig is tart egy ilyen alkotás elkészítése? Tippeljenek, s a válaszokat riportunkban megtalálják! (ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: Pinocchio

19: 15 – Irodalom az Éterben: Gárdonyi Géza - Egri Csillagok

20:30 – Hitvalló:Stadler László

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – A büntető készenlét-séma 21. - Hogy szabaduljunk ki a problémáink csapdájából? 1. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Danielle Steel - Keresztutak