Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 06. 12. Kedd

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Jókai Mór - A Janicsárok végnapjai

5:30 – Serkenj fel – Édes Árpád - Református

6:00 – Halasi Kaleidoszkóp: Beszámoló a Rendőrkapitányság és a Rendészet éves munkájáról, lakossági útépítés és csapadékvíz elvezetés. Farkas Dániel alpolgármesterrel beszélgettünk arról, hogy a bűnmegelőzés és a bűnesetek megoldása mennyivel nőtt az előző évekhez képest. Szó volt arról is, hogy pontosan hány térfigyelő kamera őrzi biztonságunkat Kiskunhalas belterületén. Megtudhatják, hogy miért kell figyelniük a lakossági útépítések befizetési határidejére a lakosoknak és a csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos terv részleteibe is beavatjuk önöket.(ismétlés)

6:54 – A Nap igéje    

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00 – bITmobile: – Informatikai tájékoztató magazin: következő adása lesz hallható, melyben a két műsorvezető kalauzol el bennünket, az informatika világába.

11:00 – Sztárportré: A világ legtávolabbi pontjairól is kapjuk az információkat. Kérdés, hogy szükségünk van erre? Benkő László Kossuth-díjas előadóművész: Csodálkozva nézek olyan ismerősökre, haverokra, akik azt mondják, hogy egyszerűen nem kapcsolják be a rádiót, vagy hetekig nem is nézik a televíziót. Én ezt nem tudom elképzelni. Van ebben egyfajta félelem, hogy ha kimegyek az utcára, és bárkivel találkozom - márpedig nagyon sok emberrel találkozom -, és feltesznek valamilyen kérdést, és nem tudok rá válaszolni, az nagyon zavarna. Van bennem egyfajta állandó megfelelési kényszer, és ez meghatározza a hétköznapokat. Van ebben egyfajta pozitív vonal is, miszerint jó ha tudom, hogy mi történik a világ ilyen meg olyan pontjain. A kérdés csak az, hogy mennyire tudok ezek fölé emelkedni, hogy ne érintsen meg, ne taglózzon le. Praktikusabbnak tűnik... Ha az ember azokkal a hétköznapi dolgokkal tud foglalkozni, amelyek közvetlenül őt érintik, az praktikusabbnak tűnik, mint ha valahogy ráveszik, hogy próbálja áttekinteni az egész világban a különböző indulatokat - ami lehet negatív, pozitív.

12:00 – Retro magazin: Önindító: Pakai Kristóf, volt sziládys diákot ismerjük meg, aki a BME-n tanul jelenleg Energetikai mérnök szakon

13:00 - Tájékoztató rovatunk és Halasi Kaleidoszkóp: Az utolsó császár (The Last Emperor) francia-olasz-angol filmdráma - dr. Téglás Péter könyv- és filmajánlója.  Pu Ji: Az utolsó kínai császár voltam (a könyv 1964. évben jelent meg, Kínában, az utolsó magyar kiadás 1989. évben jelent meg) 1950-ben a kínai-szovjet határállomásra beragasztott ablakú szerelvény gördül be: háborús bűnösöket szállítanak haza. Közöttük van Pu Ji, az utolsó kínai császár, aki uralkodói pályáját a japán bábállam, Mandzsuko névleges uraként fejezte be. Mivel kevés jóra számíthat, a mosdóban fölvágja az ereit - de balszerencséjére megmentik, és egy ideológiai átnevelőtáborba viszik. Ott kezd neki önéletrajzának, amelyből kalandos és vadregényes életút rajzolódik ki. 1908-ban vitték a Tiltott Városba a haldokló császárné parancsára, s hamarosan - még kisgyermekként - ő lesz az új uralkodó. Eunuchok serege neveli, s mivel nem léphet ki a palotából, semmit nem tud a világról - arra is csak évek elmúltával jön rá, hogy becsapták: minden pompa és alázat ellenére Kínában már köztársaság van. Ettől fogva erőt vesz rajta a vágy, és mindenáron ki akar törni aranykalitkájából. Mikor a japánok felajánlják neki a megszállt Mandzsúria trónját, nincs ereje visszautasítani, s ezzel végképp tönkreteszi életét. A film 1988-ban 7 Oscar-díjat kapott a Legjobb film, rendező, operatőr, a Legjobb adaptált forgatókönyv, jelmeztervezés és vágás kategóriában, ezeken kívül pedig 8 David di Donatello-, 4 Golden Globe-, 2 BAFTA-, 1 Cézar-díj és az Európai Filmakadémia különdíjának birtokosa.

14:00 – Önindító: Továbbtanulás, pályaválasztás. Mai adásunkban két vendégünk is van. Beszélünk az iskolaévekről, hobbikról, érettségiről. Vendégeink, Hegyi Violetta és Kurdi Rebeka. (ismétlés)

15:00 – Hazafelé magazin és Igéző

18:00 - Tudomány mai állása: Bizonyítékot találtak arra, hogy élet lehetett a Marson. A tudósok megalkották a szuper fehér anyagot. Jöhet a repülő esernyő. Budapesten járt az embernek látszó beszélő robot. Létre hozták a mesterséges "idegszálat" robotokhoz. Egy alkalmazás segít felismerni a Parkinson-kór jeleit. Váratlan dolog derült ki a placebo hatásról.

19:00  - Szép Álmokat: Tündérsíp

19:15 - Irodalom az Éterben: Gárdonyi Géza - Egri Csillagok

20:30- Hitvalló: Szabó Balázs (Gospel zenész) 2. rész

21:00 – Serkenj fel: Édes Árpád - Református (ismétlés), Lélekműhely: A büntető készenlét-séma 20. - Mit tegyek, ha itt az idő a halaszthatatlan változásra? 3. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: Danielle Steel - Keresztutak