Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

2018. 05. 30. Szerda

Írta: Békési-Mészáros Ágnes

4:30 – Hajnali virrasztó irodalom: Howard Spring - Tövis és borostyán

5:30 – Serkenj fel!- Baptista igehirdetést hallhatnak

6:00Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: A tanú - film (1969.) - Bacsó Péter könyv (2012.) - dr. Téglás Péter könyv- és filmajánlója. A Magyar Nemzeti Filmalap bejelentette, hogy ettől az évtől kezdve április 30-án ünnepeljük a Magyar film napját. Ennek apropója, hogy az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 117 évvel ezelőtt 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a mai Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelynek tetőterasza volt a forgatás helyszíne is egyben. Ennek kapcsán megemlékezhetünk arról, hogy a minden idők egyik legjobb, és legnépszerűbb magyar filmje A tanú. A tanú Bacsó Péter által 1969-ben rendezett egész estés magyar film. Elkészülte után – bár a Rákosi-rendszerről szól, mégis túl korainak tűnt – azonnal betiltották. Tíz évig dobozban volt, és 1979-ben is csak azért mutathatták be, mert külföldön a Betiltott Filmek Fesztiváljára készültek. 1981-ben még a XXIV. cannes-i filmfesztiválon is szerepelt, de nem versenyfilmként. A tanú évek alatt kultuszfilmmé érett. A hazai első legális vetítések egyike az 1977-es Bacsó-vígjátékszemle keretében zajlott, a József körút 63. szám alatti Bányász moziban. 1979. június 6-ától a Nagymező utcai Tinódiban vetítették hosszú hetekig, hónapokig. A  mozifilm  a  Mafilm gyártásában  készült,  a  MOKÉP forgalmazásába jelent meg. Műfaját tekintve filmszatíra, filmdráma, filmvígjáték, politikai film és kultuszfilm. (az előző napi adás ismétlése)

6:54 – A Nap igéje                                                                       

7:00 – Reggeli Ébresztő magazin

10:00153-Lélkemód magazin: Végvári Ferenccel, a Sport az Esélyért Egyesület edzőjével beszélgetünk. A közel 10 éve működő egyesület edzője elkötelezett a segítségnyújtás területén minden korosztályban, hisz 25 éve dolgozik az idősek otthonában. Megismerjük életútját riportunkban, gyermekkori élményeit, szakmai indulását. Mesél nekünk arról, hogyan élte meg azt fiatalon, hogy cigány származása miatt egy csomó előítélettel kellett megbirkóznia. Azóta is szívügye a cigányság felemelkedésének segítése. Megismerjük segítségével, mik a legfeszítőbb problémák ma a közösségben. Természetesen a Sport az Esélyért egyesületről is hallunk tőle, arról mennyi sok-sok telefon és segítség kell sokszor azon nehéz körülmények között élő fiataloknak, akik életét és útját, sporttevékenységét hivatott segíteni az egyesület. Feltétlen tartsanak velünk!

11:00 – Szépítők: A Szépítők következő adásában a régió egyik legismertebb és legelismertebb mesterkozmetikusával, dr. Dutkay Lórántné Erikával beszélget Weyble Dávid műsorvezető. A műsorban a kozmetikát, mint szakmát elemezzük ki általánosságban. Hallgatóink megtudhatják, mivel foglalkozik egy kozmetikus.

12:00 – Retro magazin: Tudomány mai állása

13:00 - Tájékoztató rovatunk – Halasi Kaleidoszkóp: Kalandtúra, fellépők, játék és vidámság-gyermeknap Halason. Vadkerti Mónikával beszélgettünk a gyermeknapi eseményekről. A kalandtúra állomásai során többek között postagalambokkal is találkozhattak a gyerekek, de mezőgazdasági gépeket, rendőrautót és tűzoltókocsit is megnézhettek belülről. A nagyszínpadon folyamatosan előadások szórakoztatták a kicsiket és nagyokat egyaránt.

14:00 – Sztárportré: Beleznay Endre ismert emberekkel készített álriportjai (átverései) kapcsán lett maga is népszerű, és ismert, de őt még nem tudta átverni senki. Eddig még nem... "Egyszer tényleg azt hittem, hogy megint belekerültem a Kész átverés show-ba, de nem. Az történt, hogy bementem az Astoriánál a postára, és álltunk a sorban, mint normál állampolgárok, majd egyszer csak nem tudtunk kimenni, be volt zárva az ajtó. Két-három hölggyel voltam, azok kezdtek pánikba esni, ráncigálni ezt-azt, én pedig kerestem a kamerákat, hogy hol vannak, és kiderült, hogy nincs kamera, hanem tényleg volt egy alkalmazott, aki bezárta az ajtót."Próbálkozások voltak, álriportra is, átverésre is, de egyik sem sikerült. "Az átverés úgy jó, ha az ember a saját hangján beszél. Előfordul hogy az emberek egy ilyen átverős helyzetben felvesznek egy különleges hanghordozást, ami alapján rögtön lehet tudni, hogy átverésről van szó. Ez szakmailag is messzire vezet, mert például kereskedelmi televíziókban szokták azt csinálni, hogy amatőrökkel játszatnak el szerepeket... Vannak olyan művészfilmes rendezők is, akik azt gondolják, hogy a civilek természetesen viselkednek, a színészek pedig olyan csináltak, modorosak. Én nem láttam még egyik ilyen műsorban sem természetesen viselkedő civilt. Lehet, hogy van olyan, hogy már belelendülnek, például egy reality show-ban, és egyszer csak már természetesen viselkednek, de általában nem."(ismétlés)

15:00 – Délutáni Hazafelé magazin és Igéző

18:00- Érdekes Emberek: 1999-ben és 2018-ban az év múzeuma a Thorma János Múzeum. Szakál Aurél múzeumigazgatóval beszélgettünk az év múzeuma díj jelentőségéről és arról a munkáról, amely megelőzte a rangos elismerést. Megtudhatják, hogy az elmúlt 19 év alatt mekkora változások voltak a múzeum életében, információt kaphatnak a folyamatosan bővülő múzeumi gyűjteményről, a jelenlegi kiállítótermekről és kiállítási anyagokról. Az év múzeuma díj táblájának avatása különleges esemény lesz, ennek a részleteibe is bepillantást nyerhetnek.(ismétlés)

19:00 – Szép Álmokat: Dörmögőék kalandjai

19: 15 – Irodalom az Éterben: Gárdonyi Géza - Egri Csillagok

20:30 – Hitvalló: Szász István 1. rész

21:00 – Serkenj fel: Baptista igehirdetést hallhatnak (ismétlés), Lélekműhely – A büntető készenlét-séma 16. - Hogyan váljak érzelmileg éretté? Lépések a fejlődéshez II. 2. rész

22:00 – Éjjeli virrasztó irodalom: J.R.R. Tolkien - Gyűrűk Ura - A király visszatér