Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

PÁSZTOROK KARÁCSONYI VESSZŐHORDÁSA

Írta:

A pásztorok december 24-én nagy csomó vesszővel sorra járták a gazdák házait és jókívánságokat mondtak. Az Ipoly mentén, Őrhalomban a következőt: Szerencsés ünnepeket kívánunk kendteknek! Több jóval, egészséggel mulathassák Krisztus Urunk születése napját! Adjon Isten bort, búzát, békességet, országunkban me'maradást, holtunk után léleküdvösséget!

Valamennyi széna, szalma van a kendtek házuknál,
annyi barmocskájuk szaporodjon kenteknek!
A gazdasszony erre így válaszolt: "Úgy engedje az édes Jézus!"
A gazdasszony kötényével húzott a vesszőkből és azzal megcsapkodta a pásztor lábát, hogy soha ne késsen és friss legyen. A pásztorok a jókívánságokért ajándékot, pl. babot, pálinkát, pénzt kaptak. A vesszőt a gazdasszony a sarokba tette, és tavasszal ezzel hajtották ki az állatokat. Ha a vessző ágas volt, Tápió környékén azt mondták: "No bornyas lesz a tehén."
 
forrás itt található: 
 


Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!

Partnereink

Belvárosi patika

Belvárosi patika

Babud és Társa

Babud és Társa

Merkbau Zrt.

Merkbau Zrt.

Fárszer Bt.

Fárszer Bt.

Krausz és Társai

Krausz és Társai

Szervánszky cuk.

Szervánszky cuk.