Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Történésszel nehezen eshet meg nagyobb csoda

Írta: Bern Andrea

Egy raktárban találtam magam, ami padlótól plafonig az általam kutatott korszaknak a forrásaival volt teli. Ez történt velem 2014 tavaszán. Egy küzdelmes, budapesti év után egyik pillanatról a másikra kerültem Dél-Angliába, a Horthy család otthonába, egy egész garázsnyi, addig ismeretlen irat közé.. Tisztán emlékszem: első napom azzal telt, hogy ösvényt vágtam magamnak, a papírok, dobozok, egymáson heverő feltekert szőnyegek, virágállványok, gyerekbiciklik között, hogy legalább nagyjából átlássam, mit merre keressek.

Sejthető volt, hogy a zsúfolt garázs valahol a család több tagjának a 20 század különböző időszakait lefedő naplóit is tartalmazhatja – Edelsheim Gyula Ilona idézett ezekből 2001-ben megjelent emlékirataiban. Hogy ezek pontosan hol lehetnek, arról azonban sejtelmem sem volt. Az első hét végére terjedelmes katalógust állítottam össze, naplókat azonban nem találtam. Ekkor történt, hogy a város középkori erődjének a kertjében, ahova ebédszünetekben napfényért jártam barlangomból, nem egyedül tértem haza. Velem tartott  egy kutyanagyságú bronzvörös macska, egy maine koon. A garázsban hamar otthonosan mozgott. Túlságosan is otthonosan. Néhány óra elteltével kénytelen voltam kiebrudalni a birodalmamból, amit felháborodva vett tudomásul, mert addigra ő is a birodalmának érezte.  A rövid összezördülés során kénytelen voltam eltolni egy polcsort, hogy letessékeljem az előtte tornyosuló szőnyeghegy tetejéről. Ekkor akadt meg a szemem a „Naplók” feliratú dobozon.

Ebből került elő Horthy Miklósné három kézírásos, vékony kötete.

 „ Holnapután lesz három hete, hogy idehoztak minket. Miklós,Ily,István, Vattay, Brunszwik,Ilyadada, Miklós az inas és két szobalány, Margités Gizi képezik a fogolytábor tagjait.” – Így kezdődik az első füzet Bajorországban, Szálasi Ferenc hatalomátvétele s a Horthy család Németországba hurcolását követően, 1944. November 6-án.

1945 decemberében ér véget harmadik, vékony kötet. Kivételes szemszögből, a volt kormányzó,  Horthy Miklós hitvesének a perspektívájából követi végig a család hadifogságának, s korai emigrációs időszakának eseményeit: az SS őrizetben töltött hónapokat, az amerikai hadsereg érkezését, s Horthy Miklós vizsgálati fogságát.

1949 januárjában  a kézírásos füzetek a Horthy család bőröndjeiben hajón utaztak át a Földközi-tengeren Portugáliiába, majd a kétezres évek elején Edelseim Gyulai-Ilona tulajdonaként, átszelve Európát, s a La Manche csatornát,  repülőn Dél Angliába, hogy most végül nyomtatott formában hazakerüljenek oda, ahova tartoznak: Magyarországra.

 

A történésszel készült riportot és könyvajánlót az alábbi linkeken hallgathatják meg:

http://halasradio.hu/hangalbum/sermon/2875-bern-andreaval-a-horthy-miklosne-naplo-1944-45-cimu-konyv-szerkesztojevel-beszelgetett-fulop-sara

http://halasradio.hu/hangalbum/sermon/2873-bern-andrea-horthy-miklosne-naplo-1944-45-cimu-konyv-ajanlasat-hallhatjak-fulop-saratolBárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!

Partnereink

Belvárosi patika

Belvárosi patika

Merkbau Zrt.

Merkbau Zrt.

Babud és Társa

Babud és Társa

Fárszer Bt.

Fárszer Bt.

Szervánszky cuk.

Szervánszky cuk.

Krausz és Társai

Krausz és Társai