Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Miért pont Mexikó?

Írta: Fülöp Sára

Mexikó hatalmas, távoli ország, ahonnan emberek ezrei próbálnak átjutni az USA-ba a jobb élet reményében. Mexikóban drogkartellek működnek és hatalmas a munkanélküliség. Ugyanakkor Mexikó történelme lenyűgöző. Az azték, maja és tolték kultúra hagyatéka egyedülálló a világon. Mégis, amikor két évvel ezelőtt kiderült, hogy a lányom Mexikóba megy önkénteskedni fél évre, csak arra tudtam gondolni, hogy át kell repülnie az óceánt és egy olyan országba kerül, ahol minden sarkon veszély leselkedik rá. A lányom nem így látta. Lelkesen készülődött, tanulta a spanyol nyelvet, angolul kommunikált a küldő szervezettel, majd összecsomagolt és elrepült.

Mexikóvárosban fél évig dolgozott egy árvaházban.  Hála az internetnek, naponta beszéltünk és sokat mesélt a munkájáról, a többi európából és dél-amerikából származó önkéntesről, akikkel együtt lakott. Láttam, hogy jó helyen van és boldog. Az átala küldött fényképek megleptek. Mexikóváros nagyon szép.  Időközben megismerkedett egy mexikói, angol és spanyol ősökkel is rendelkező fiúval és maradt még fél évet. Azután hazajöttek együtt, de már csak látogatóba.

 

Az elmúlt hónapban a fiam is járt Mexikóban.  Az ikertestvérének megölelésén kívül számtalan élménnyel gazdagodott, miközben egészen sok spanyol szót és kifejezést tanult meg, szinte észrevétlenül. Angolul eléggé jól beszél, de mivel Mexikóban kevésbé ismerik az angol nyelvet, ezért  spanyolul is tanulni akar, hogy ha majd  visszamegy, már ne jelentsen gondot a nyelv.

 

A barátnőmmel az elmúlt két évben sokat beszélgettünk Mexikóról. A beszélgetéseinkbe az  Ő kalandvágyó lánya, Savanya Csenge is bekapcsolódott.  A lányom beszámolói és a küldött képei is bátorították,  míg végül az  AFS közreműködésével cserediákként Ő is Mexikóban tanult  az elmúlt 11 hónapban.   Tavasszal az  édesanyja  meglátogatta, hogy néhány feljethetetlen napot töltsenek el Csengével és a fogadó családjával. Ebben a történetben van még egy csavar. A barátnőm Mexikóból fogadott egy cserediákot arra az időre,  amíg a lánya nincs itthon.  A csereprogram két hete ért véget. A gyerekek hazautaztak a saját családjukhoz, de mindkettő  szeretne még visszamenni a fogadó családjához és a fogadó országába. A halasi leányzó az eltelt majdnem egy év alatt nagyon jól megtanult spanyolul,  hogy nyelvvizsgázni készül. Mexikóban spanyolul tanították a  franciát, amely Csenge ottani “kisnyelve” volt.

 

Az elkövetkező hetekben megszólaltatjuk a leírt történet néhány szereplőjét, hogy meséljék el, hogyan jutottak el ebbe a távoli országba? Milyen élményekkel gazdagodtak? Beszélgetünk arról is, hogy milyen élvezni egy mexikói család vendégszeretét, vagy a családunkba fogadni egy mexikói gyereket, és persze arról is, hogy milyen érzés újra itthon? 

 

http://halasradio.hu/hangalbum/sermon/2777-miert-pont-mexiko-haasz-gyula

http://halasradio.hu/hangalbum/sermon/2772-vegre-vege-toth-nagy-edina

http://halasradio.hu/hangalbum/sermon/2758-viva-mexiko-toth-nagy-edina

 

 Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!

Partnereink

Szervánszky cuk.

Szervánszky cuk.

Babud és Társa

Babud és Társa

Krausz és Társai

Krausz és Társai

Belvárosi patika

Belvárosi patika

Fárszer Bt.

Fárszer Bt.

Merkbau Zrt.

Merkbau Zrt.