Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

A Határőr Dózsa Lovasiskolától a Hirling József Lovasparkig

Írta: Fülöp Sára

Varró József alezredesről nem túlzás azt állítani, hogy a huszadik század második felének egyik legsikeresebb magyar lovasa. Negyvenéves sportpályafutása alatt közel négy évtizedig volt válogatott. Az egyedüli magyar lovas, aki militaryban, díjlovaglásban és díjugratásban is rendkívül eredményes. Olimpikon, ötszörös egyéni magyar bajnok, a Közép-Európai Liga és a Katonai Világjátékok egyéni győztese, számos rangos külföldi és hazai nagydíj győztese.

1987-ben a kiemelkedő szakmai és nevelő munkájáért, nemzetközi és hazai lovasversenyeken elért kiemelkedő sporteredményeiért  Pro Urbe díjat kapott.

Prutkay Zoltán, a Nemzeti Lovarda egykori vezetője így nyilatkozott Varró Józsefről:

‘Mindig nagyon nyugodtan és kiegyensúlyozottan lovagolt, erőssége volt a pontos távolság, valamint az átlag feletti ütem és iram érzéke. Legendás nyugalma érződött a remekül idomított lovai teljesítményén, ezért mindig lehetett rá számítani, a legnehezebb pillanatokban is. Megfontolt stílusa védjegyévé vált. A pályán töltött évtizedek alatt Varró József neve összeforrt Kiskunhalassal és a Határőr Dózsa Sportegyesülettel. Ez a hármas egység olyan márkanév, amit külföldön is ismernek, sőt elismernek”

Varró József rendkívül szerény ember, pedig, ahogy a lánya fogalmazott “Az eke szarvától az olimpiáig” jutott. A Bábolnai Export Istállónál kezde a lovakkal való ismerkedést 1958-ban lóápolóként  és kevesebb, mint egy év múlva már indult  az  ifjúsági országos bajnokságon, majd 1960-ban Halász Judittal, Ákos Ajtonnyal és Frank Elemérrel a velencei ifjúsági Európa  Bajnokságon.

1963-ban, a Bábolnai Export Istálló megszűnése után Kiskunhalasra a Határőr Dózsa Lovas Iskolába  kérte a bevonulását. A kiskunhalasi Határőr Dózsa legendás sikereinek alapját  Hirling József parancsnok és edző szakértelme, az itt versenyző nagyformátumú lovasok és a  kiváló lóállomány jelentette. Az eredményességükhöz nagyban hozzájrult az utánpótlás nevelése és menedzselése. A fiatal versenyzők és a lovak alapos, lépésről-lépésre történő felkészítése.

Ebben az évben az egykori Határőr Dózsa Lovas Iskolát Hirling József Lovasparknak nevezték el. A márciusban tartott lovas bálon - az 1966-os Luzerni Nyílt Díjugrató Európa Bajnokságon 4. helyezést elérő Magyarország válogatott csapat sikerének 50. évfordulója alkalmából - Varró József a csapat halasi tagjaként vehette át az emléklapot  Szotyori Nagy Kristóftól, az MLSZ alelnökétől.

Az  utánpótlás nevelés területén végzett több évtizedes eredményes és  áldozatos munkájáért neki ítélték a Hirling József életműdíjat, amelyet ugyanezen az ünnepélyes alkalmon vehetett át.

Edzői filozófiáját, a lovakkal való kivételes kapcsolatát így fogalmazta meg:
 
Mestereimtől azt tanultam, hogy a hullámvölgyből csak munkával lehet kijönni, és az eredmény érdekében meg kell tanulni lóként gondolkodni. Hosszú és eredményes pályafutásom alapján kijelenthetem, hogy ebben igazuk is volt.’
 
Varró Józseffel kapcsolatos videók az alábbi két linken találhatók:
https://www.youtube.com/watch?v=Kte-et3stNE
https://www.youtube.com/watch?v=NIbIg7vb4lE&feature=youtu.be
 


Bárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!

Partnereink

Merkbau Zrt.

Merkbau Zrt.

Fárszer Bt.

Fárszer Bt.

Belvárosi patika

Belvárosi patika

Szervánszky cuk.

Szervánszky cuk.

Babud és Társa

Babud és Társa

Krausz és Társai

Krausz és Társai