Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

OTTHONRÓL HAZA – Fülöp Sára riporterünk helyszíni tudósítása a csíksomlyói zarándoklatból

Írta: Fülöp Sára

A Csíksomlyói Búcsú szombatján a Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyereg minden évben megtelik hívőkkel, ahogy idén, 2016 pünkösdjén is, akik együtt imádkozva ünneplik a Szentlélek eljövetelét. Hihetetlenül látványos és hangzását tekintve is megdöbbentő, melyet ez a Búcsú létrehozott: egyszerre imádkozik fiatal és idős, férfi és nő, felnőtt és gyermek. Ajkukról egyszerre zendül fel az „Ámen” és egyszerre némulnak el. Borzongató és egyben felemelő érzés, amikor a többszázezer ember együtt énekli el a három himnuszt. A magyart, a székelyt és a csángót. „Vannak szent helyek, ahol érezzük, hogy közelebb van az ég a földhöz.

Ezért kelünk zarándokútra és megyünk olyan helyekre, ahol kialszanak a bűnös vágyak a szívünkből, megtisztulunk, Istenhez emelkedik a lelkünk. „  /Balázs L./

A csíksomlyói Mária- kegyhely Közép-Európa zarándokútjának, a Mária Útnak a keleti végpontja. A Mária Út a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. A kelet-nyugati tengelye  Mariazell-től (A) Csíksomlyóig (RO), az észak-déli tengelye Czestochowa-tól (PL) Međugorje-ig (BiH.) vezet. A két fő ág keresztet formáz, ami jelképezi a zarándoklat alapvető üzenetét: a keresztény értékek megőrzését, az emberi találkozások megélését. Mindkét főág kb. 1400 km hosszú, ami gyalogosan 60 nap alatt járható be, de vannak, akik kerékpáron vagy lóháton vágnak neki a távnak.

2016. pünkösdjén 449-ik alkalommal zarándokolhattak el a csíksomlyói Szűzanya csodatévő szobrához a katolikus és más felekezetű székelyek és magyarok.  A zarándoklat során több százezer ember adja tanúbizonyságát annak, hogy Isten igenis létezik, áldoznak érte, bíznak benne, tisztelik, és híven követik tanításait. Az Istenbe vetett hit ma már nem bűn és nem is kiváltság. Bárki nyilvánosan felvállalhatja a hitét, vallási hovatartozását, mint ahogy teszi ezt a több százezer ember is, aki Csíksomlyóra zarándokol minden évben Pünkösd alkalmából.  

Csíksomlyó egy olyan település, amelynek a múltja és a jövője is a vallás felé történő elhivatottságról szólt, és szól ma is. Kolostorok, templomok, aktív vallásélet jellemző az itt élők életére, és Pünkösd napján még több hívő látogat el ide, hogy a szent Búcsún részt vegyenek, és átéljék mindazt az áhítatot, alázatot, megerősítést, melyet a Búcsú alkalmával átélhetnek, érezhetnek, kapnak. Régi hagyomány szerint a közelebbi, de sok esetben a távolabbi egyházközségekből érkező keresztalják is gyalog teszik meg az utat Csíksomlyóra. Látva a keresztaljákkal tartó fiatalokat, bizony megnyugodhatunk, hogy még éveken, évtizedeken keresztül lesznek zarándokai a csíksomlyói Szűzanyának.

Az ősi magyar himnuszt Kovács Nóri fiatal magyar énekesünk előadásában az alábbi linken hallgathatják meg. https://www.youtube.com/watch?v=e_71xIqgXp8

A csíksomlyói zarándoklat világnézeti-, nemzetiségi-, kulturális hovatartozástól függetlenül hívja, várja mindazokat, akik meg akarják ismerni Erdélyország, Székelyföld népeit, azok keresztény hagyományait, fel akarják fedezni csodaszép tájait és kíváncsiak az itt élők kultúrájára, vendégszeretetére.

A 2016-os év azért is különleges, mert az idén először tartottak Pünkösdi szentmisét, 1801 méter magasan, a székelyek Szent hegyének, a Madarasi Hargitának a tetején. A pünkösd vasárnapján tartott szentmisére sokan zarándokoltak fel a szent hegy tetejére. Bár előző napon leszakadt az ég, még jégeső is volt, vasárnap szép napos, bár szeles idővel áldotta meg a zarándokokat a jó Isten. A misén a Szentegyházi Hagyományőrző  Huszáregyesület, a 11. Székely Határőrezred hagyományőrző alakulata is részt vett. Szépséges viseletük és a szentmisén készült fényképek az alábbi linken tekinthetők meg.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.788808547921842.1073741891.338526056283429&type=3

A négynapos utazásunk során Agyagfalva vendégszeretetét élvezhettük. A többségében református vallású székelyek a saját otthonaikban láttak vendégül bennünket. Otthonadóink a megérkezésünkkor székely népviseletben, szépséges köszöntővel, házi kenyérrel, sóval és pálinkával vártak bennünket. Azt az érzést, amelyet Székelyföldön átélhetünk, Miklósa Erika, világhírű operaénekesnőnk így fogalmazta meg: „Amit itt az ember érez, az a tiszta, isteni, ragyogó szeretet”

Otthonadóink iránti szeretetünket és tiszteletünket Miklósa Erika- városunk  világhírű szülöttjének – előadásában, az alábbi dal fejezi ki a legtisztábban:

https://www.youtube.com/watch?v=ueI_fmhZeYQ

Az Agyagfalvára érkezők köszöntését - az elmúlt években - Zongor Pál mondta és szavalta el a Szózatot, úgy ahogyan még soha senki… Sajnos, Ő eltávozott az élők sorából, ezért helyette, érte, értünk,  kérem, hogy hallgassák meg Szeleczky Zita művésznő előadásában:

https://www.youtube.com/watch?v=PnqJy88GdeEBárhol, bármikor...

Sokat utazol? Nincs a közeledben egy rádió? Nem vagy a vételi körzeten belül? Sebaj! Töltsd le okostelefonodra az ingyenes Tunein alkalmazást és máris hallgathatod rádiónk adását élőben bárhol, bármikor!

Töltsd le telefonodra még ma! Töltsd le még ma a telefonodra!

Partnereink

Babud és Társa

Babud és Társa

Szervánszky cuk.

Szervánszky cuk.

Belvárosi patika

Belvárosi patika

Fárszer Bt.

Fárszer Bt.

Merkbau Zrt.

Merkbau Zrt.

Krausz és Társai

Krausz és Társai